Defensie blust brand in Tilburg

De brandweer van de vliegbasis Gilze-Rijen is vandaag de burgerbrandweer te hulp gekomen bij het blussen van een zeer grote brand op een industrieterrein in Tilburg. Daar stonden 4 bedrijfspanden in lichterlaaie. 

De brand begon om 3 ’s nachts en veroorzaakte door de grote wolken overlast in de regio. Ook kwamen kilometers verder roetdeeltjes neer. Vrij snel nadat de gigantische E-One Titan Crashtender van de luchtmacht werd ingezet kon de brandweer het sein brand meester geven. Bij het blussen werden ongeveer 80 brandweerlieden ingezet. 
(bron: Defensie)

Defensiebegroting 2020: repareren en moderniseren

In 2020 gaat Defensie door met het herstellen en moderniseren van de krijgsmacht. Sinds het begrotingsdieptepunt in 2014 heeft Defensie in 2020 iets meer dan € 3 miljard extra te besteden. Het budget van Defensie komt daarmee op € 11,035 miljard.

Defensie investeert in 2020 in zijn mensen, want zonder hen is er geen krijgsmacht. De nadruk ligt op de verdere modernisering van de lonen en verdere stappen naar een veilige defensieorganisatie. Daarnaast zet de krijgsmacht komend jaar de nodige stappen voor de invoering van een nieuwe IT-infrastructuur, de vervanging van middelzware landingsvaartuigen en PC-7-lesvliegtuigen, en de modernisering van de NH90-helikopters. En ook de munitievoorraden worden verder aangevuld.

Achterstallig onderhoud
Tegelijkertijd werkt Defensie aan het herstel van achterstallig onderhoud van onder meer 11.000 gebouwen. “We pakken daarbij met voorrang de achterstanden bij legeringsgebouwen en keukens aan. We willen niet dat de veiligheid en de gezondheid van het personeel in het geding komen”, zegt staatssecretaris Barbara Visser.

NAVO
Het NAVO-bondgenootschap blijft de hoeksteen van de veiligheid van Nederland. Nederland geeft momenteel 1,35% van het bruto binnenlands product uit aan Defensie. Naar verwachting is dat in 2024 hetzelfde percentage, terwijl 2% de norm is. “Verdere investeringen in veiligheid zijn nodig. want ook de komende 75 jaar willen we in vrijheid leven”, aldus defensieminister Ank Bijleveld. 
(bron: Defensie)

Tetris-challenge

Er is bijna geen ontkomen meer aan; de Tetris-challenge. Ook Defensie blijft niet achter. 43 Gemechaniseerde Brigade plaatste onlangs een foto van de Boxer op social media. Het beeld ging de hele wereld over. Dat geldt ook voor de 12 meter lange Pantserhouwitser van het Vuursteun Commando. 

De artilleristen vroegen zich vervolgens in hun berichtje af wat er allemaal in een F-16 zit en dagen op die manier hun luchtmachtcollega’s uit. Afwachten of zij reageren!
De Tetris-challenge is de laatste weken een waar fenomeen op social media. Alles wat in voertuigen van hulpdiensten in binnen- en buitenland zit, inclusief bemanning, wordt uitgestald voor een luchtfoto. Van bovenaf lijkt het resultaat op de vallende blokjes uit het spelletje Tetris.
Het politiekorps van de Zwitserse stad Zürich ontketende de internethit. In ons land was de politie de eerste partij die met de opdracht aan de slag ging. Volgens een woordvoerder van de landmacht is het meer dan een trend of grappige foto. “Het draagt bij aan het respect voor hulporganisaties. Dat blijkt wel uit reacties die we ontvangen.”
Bron: Defensie

9 extra F-35

Nederland krijgt er 9 extra F-35-jachtvliegtuigen bij. Dat schrijft minister Bijleveld-Schouten in de Defensiebegroting. De extra toestellen kosten zo’n 700 miljoen euro en komen bovenop de 37 F-35’s die al waren gekocht. De teller staat hiermee dus op 46 toestellen. 

De extra toestellen vormen het begin van een derde Nederlandse F-35-squadron. 1 squadron telt 15 F-35’s. Tot nu was rekening gehouden met 1 squadron op de vliegbasis Leeuwarden en 1 op Volkel. Over vijf jaar moeten alle F-16’s zijn afgelost door F-35’s.
Bron: Defensie

Oefenen met échte strijdgassen in Tsjechië

CBRN-specialisten van landmacht, luchtmacht én marine oefenden deze maand met mosterdgas, lewisiet, VX en Sarin tijdens de Live Agent Training (LAT) in Tsjechië. 

In Nederland is geen geschikte locatie waar met chemische strijdmiddelen kan worden getraind. In het zuidoosten van Tsjechië kan dat wel. Daar staat namelijk een Field Live Chemical Agent Training Facility (FLCATF) waar met chemische strijdmiddelen kan worden getraind door eenheden die gespecialiseerd zijn in Chemische, Biologische, Radiologische en Nucleaire (CBRN) oorlogvoering. 

Dat de noodzaak er is om met echte strijdgassen te trainen wijst de actualiteit uit. In 2013 werd in een woonwijk in Ede mosterdgas aangetroffen dat door een ‘extreme hobbyist’ aan was gemaakt, vorig jaar bevestigde de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) dat er in Syrië het zenuwgas Sarin gebruikt werd en in hetzelfde jaar vond de aanslag met zenuwgas plaats in het Britse Salisbury.
(bron: Defensie)

Besluit over verhuizing marinierskazerne opnieuw uitgesteld

Het besluit over de verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen wordt uitgesteld tot 2021. Eerder zou staatssecretaris Barbara Visser volgend jaar zomer een besluit nemen, nadat dit al 3 keer eerder was uitgesteld.

Dat blijkt uit de begroting van Defensie. Daarin staat dat de zogeheten D-brief, waarin besluiten worden aangekondigd, in 2021 wordt verwacht. 
In 2010 werd besloten dat het Korps Mariniers de verouderde kazerne in Doorn moest verruilen voor een hypermoderne nieuwe kazerne in Vlissingen. Het besluit is omstreden. Mariniers nemen afscheid van de krijgsmacht, omdat zij het niet zien zitten om in plaats van naar het centraal gelegen Doorn naar Zeeland te reizen.
Bron: ANP

Marine VS bevestigt bestaan opnames ufo's

De Amerikaanse marine heeft bevestigd dat de beelden van ufo's uit 2015 authentiek zijn. De opnames van de onbekende vliegende objecten zijn gemaakt door piloten van de marine.

Wat er op de beelden te zien is, kan of wil de marine niet zeggen. “Het zijn niet geïdentificeerde objecten”, zegt een woordvoerder tegen CNN. De clips, die tussen december 2017 en maart 2018 zijn uitgebracht lijken snel bewegende, langwerpige objecten te tonen die zijn vastgelegd door geavanceerde infraroodsensoren. Gradisher zegt dat de transparantie van de marine over ongeïdentificeerde luchtfenomenen grotendeels wordt gedaan om stagiairs aan te moedigen om ‘invallen’ te melden die ze op het vliegveld zien, die de veiligheid van piloten bedreigen.
Bron: ANP