Tekst ritmeester Charlotte Snel
Foto Rob Gieling

Bijzondere laatste reis voor Britse veteraan

Het was zijn diepste wens; nog een laatste keer parachute springen. En dan het liefst op die ene bijzondere plek in Renkum waar hij tijdens operatie Market Garden voet aan land zette. Deze week, 75 jaar na dato, maakte de Britse oorlogsveteraan Steve Morgan postuum zijn allerlaatste vrije val.

‘Para’s blijven para’s, dat schept toch een band’

Aan pathfinder kapitein Bjorn Coppers van 11 Luchtmobiele Brigade de eervolle taak om met Morgans urn de sprong te maken. En dat op een wel heel bijzondere locatie: dropzone X-Ray. Exáct de plek waar de geallieerde parachutisten, onder wie Morgan, in 1944 tijdens operatie Market Garden hun poging startten om het Duitse verzet te breken. “Ik wilde hier altijd al een keer springen. Deze plek leeft, zelfs na al die jaren. Het verhaal van Steve versterkt die beleving absoluut”, benadrukt kapitein Coppers.

De sympathieke Luchtmobieler twijfelde dan ook geen moment toen het verzoek van Morgans familie hem bereikte. “Natuurlijk. Dat is het meest eervolle dat je als militair kunt doen, zeker voor een oud-collega. Para’s blijven para’s, op een of andere manier schept dat toch een band. Ook al kende ik Steve niet persoonlijk; hij hoort bij onze familie.”

Op 17 september om 12:40 uur, precies 75 jaar na dato, maakten de Pathfinders een sprong op dezelfde plek als hun Britse voorgangers. Bjorn Coppers droeg hierbij de as van Market Garden veteraan Steve Morgan.

‘Hij was 93, zijn lichaam raakte op’

Oorlog

Het is 17 september 1944 wanneer de jonge paratroeper Steve Morgan landt op de Renkumse Heide. Hij raakt verwikkeld in de strijd om de oude kerk van Oosterbeek en bereikt later de Rijnbrug. Daar wordt hij aan het eind van de Slag om Arnhem door de Duitsers gevangengenomen en onder erbarmelijke omstandigheden vastgehouden. Na de bevrijding keert de Britse oorlogsveteraan regelmatig terug op de plek waar die lange, zware strijd begon. In en rondom Renkum is de Brit een graag geziene gast op herdenkingsfestiviteiten.

De urn werd overhandigd aan Marna van Vugt die de afgelopen jaren een hechte vriendschap koesterde met Steve Morgan. ‘Dit zou hij prachtig hebben gevonden.’

‘Deze plek leeft, zelfs na al die jaren’

Vriendschap

Eenmaal op de grond wordt de urn overhandigd aan goede vriendin Marna van Vugt. 12 jaar geleden komt ze met de Brit in contact en er ontstaat een hechte vriendschap. Afgelopen maart bracht Van Vugt haar laatste bezoek aan Morgan in zijn woonplaats Oxfordshire. Ze vertelt: “Hij was 93, zijn lichaam raakte op… Een paar dagen na onze laatste ontmoeting overleed hij. Steve wilde heel graag zelf nog een keertje springen, maar dat kon niet meer. Dat het nu alsnog is gelukt zou hij prachtig hebben gevonden.”

‘Goodbye’

Steve Morgan grote wens was om na zijn dood bijgezet te worden op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek. Dat gebeurt vandaag in het bijzijn van directe nabestaanden. Daarmee is voor Van Vugt de cirkel rond. “Mijn laatste bezoek sloot ik af met een ‘goodbye’, maar daar wilde Steve niks van weten. Hij zei: ‘I’ll never say goodbye, I’ll always be back’. En dat klopt. Hij is weer terug.” 

‘I’ll never say goodbye, I’ll always be back’

Falcon Leap

De sprong boven de Renkumse Heide maakte deel uit van oefening ‘Falcon Leap’; een internationale parachutistenoefening die jaarlijks in Nederland plaatsvindt. Aan de oefening, onder leiding van 11 Luchtmobiele Brigade, doen ruim duizend parachutisten uit 9 verschillende landen mee. De oefening met NAVO-bondgenoten is gericht op verdere integratie op het gebied van luchtlandingsoperaties.