Tekst Leo de Rooij
Foto sergeant-majoor Gerben van Es

Het zal de trouwe Studio Sport-kijker niet zijn ontgaan: tijdens verschillende Eredivisiewedstrijden van vorig weekend zijn Nederlandse veteranen in het zonnetje gezet. Op de tribunes en voetbalvelden werd speciaal aandacht gevraagd voor militairen die lichamelijk of psychisch gewond raakten tijdens het uitoefenen van hun taak.

Parachutisten die op de middenstip landden om de wedstrijdbal te brengen. Gratis toegang voor veteranen op de tribunes. Een veteraan die meetrainde bij VVV Venlo. Deelnemers aan de Invictus Games (het sportevenement voor gewond geraakte militairen) die als mascotte mee het veld opliepen. Stadionreclames die de komst van de Invictus Games in 2020 naar Den Haag promoten. Het was voor 't eerst dat de hoofdsponsors van de Eredivisieclubs collectief een dergelijk maatschappelijk initiatief ondersteunden.

Parachutisten brengen de wedstrijdbal en tonen tegelijkertijd de vlag van de Invictus Games 2020.

Machtig mooi

VVV Venlo persvoorlichter Stijn Vullings kijkt terug op een geslaagd initiatief. “Het gaf veel reuring en kreeg goede publiciteit. De para's die de bal kwamen brengen met de vlag van de Invictus Games. Veteranen die in de rust zijn geïnterviewd door onze stadion-speaker. Machtig mooi allemaal. Er gaat weliswaar veel tijd inzitten, maar als club ben je het toch verplicht om die maatschappelijke rol te vervullen. Dat hebben we dan ook graag gedaan!”

In het stadion van VVV Venlo werd de kans aangegrepen om aandacht te vragen voor de Invictus Games.

De organisatie van de Invictus Games 2020 kijkt ook terug op een geweldige aftrap. “Een prachtige start. Uniek voor de Eredivisie, want zie al die sponsors met zoveel verschillende belangen maar eens op één lijn te krijgen. Het is belangrijk dat er begrip en waardering is voor de jongens en meisjes die we uitzenden en die soms lichamelijk of psychisch gewond terugkomen. Dat kan niet genoeg onder de aandacht komen”, reageert Ellis Halbmeijer van Tigsports, betrokken bij de organisatie.

Met een precisielanding werd de wedstrijdbal afgeleverd door parachutisten.

Invictus Games

Dankzij de sport de innerlijke kracht vinden om door te gaan. Het kenmerkt de vele fysieke of mentaal gewonde militairen die op de Invictus Games laten zien wat zij door de kracht van sport kunnen bereiken. 'Invictus' staat voor 'onoverwonnen', en dat symboliseert de vechtlust van deze gewonde strijders. Bij de 5e editie van de Invictus Games, die van 9-16 mei 2020 in Den Haag wordt gehouden, doen 500 deelnemers uit 19 landen mee.