Feest in Amerika

Nederlanders zegt het niet zoveel maar Independence Day op 4 juli is in Amerika een belangrijke feestdag. De Onafhankelijkheid wordt groots gevierd met tal van activiteiten, vuurwerk en parades. En Amerikaanse militairen doen daar uiteraard aan mee, zoals op bovenstaande foto goed te zien is. 

De F-22 Raptor, het grotere broertje van de F-35 staat tegen een achtergrond van fraai siervuurwerk op ‘the 4th of July’. De foto werd gemaakt door tweede-luitenant Samual Eckholm op de vliegbasis Battle Creek in de staat Michigan.

Bron: Defensie

F-35 naar het Belgische Kleine Brogel

De Belgische luchtmachtbasis Kleine Brogel, enkele kilometers ten zuiden van de grens, wacht de komende jaren een grote verbouwing in verband met de komst van F-35 gevechtsvliegtuigen, ter vervanging van F-16's. 

De toestellen worden vanaf 2027 op Kleine Brogel gestationeerd. Het vliegen met de F-35 is kostbaar. Vandaar ook dat er straks minder dan nu met de F-16's gevlogen gaat worden, aldus een woordvoerder van de basis. Trainingen worden veelal gedaan met simulatoren. 

België heeft 34 van deze toestellen besteld. Behalve op  Kleine Brogel worden ze ook in Florennes gestationeerd. Met de ombouw van de twee vliegbases is zo'n 275 miljoen euro gemoeid.

Bron: Eindhovens Dagblad

Mariniers schrikken piratenvloot af

Een Vessel Protection Detachment (VPD) van het Korps Mariniers heeft vorige week in de Indische Oceaan een aanval van piraten op een Nederlands vrachtschip voorkomen. 

De heavy load carrier voer rustig over de oceaan toen de piraten opdoken. 6 skiffs (kleine bootjes) met ieder 4 tot 6 mannen zwermden rond het 150 meter lange transportschip. De piraten hadden er alleen niet op gerekend dat er een VPD aan boord zat.

Terwijl de piraten van 2 kanten naderden nam het beveiligingsteam schietposities in. Ze lieten hun bewapening daarbij duidelijk zien. De dreiging die daarvan uitging was voldoende voor de belagers om rechtsomkeert te maken. Het schip kon hierna ongehinderd varen richting de Egyptische havenstad Safaga.

Bron: Defensie

Grote beurt voor marineschepen

Het ondersteuningsschip Zr. Ms. Pelikaan en de hydrografische opnemingsvaartuigen Zr. Ms. Snellius en Luymes krijgen een grote opknapbeurt. De schepen gaan zo met een frisse start de tweede helft van hun levenscyclus in. 

Met het onderhoud worden veiligheids- en verouderingsproblemen verholpen. Zo krijgen de schepen een nieuwe zogeheten scheepshuid en worden radars en communicatieapparatuur vernieuwd. Ook volgt groot onderhoud voor scheepssystemen. Dit wordt gecombineerd met regulier groot onderhoud. De klus is in 2021 geklaard.

Bron: Defensie

Onderscheidingen voor moed in Afghanistan en Mali

Op het Haagse Binnenhof zijn vorige week donderdag 4 militairen onderscheiden voor uitzonderlijke moed. 3 van hen voor acties in Afghanistan en 1 in Mali. Laatstgenoemde was daarmee de eerste militair die een dapperheidsonderscheiding kreeg voor heldhaftig optreden in dit Afrikaanse land. 

De 3 landmachters kregen het Bronzen Kruis en de marinier het Kruis van Verdienste. “Zij bevonden zich allen in zeer gevaarlijke en complexe situaties. Situaties die zonder hun daden, heel anders waren afgelopen. Situaties, waarin zij lieten zien wat moed betekent. Voor hen ‘gewoon normaal’, maar volgens hun collega’s was het dat niet. Verre van zelfs”, aldus defensieminister Ank Bijleveld. 

Marinier Thomas, inmiddels burgermedewerker, ontving de onderscheiding voor het stoppen van een met explosieven beladen pick-up. Hij vuurde op tijd op het voertuig, dat met een noodgang op hem afkwam. Daardoor stopte deze op zo’n 25 meter afstand. Thomas en z’n collega’s werden omvergeblazen, maar er raakte slechts 1 persoon gewond. 

Sergeant-majoor Harm en sergeant der 1e klasse Arjen speelden beiden een cruciale rol bij de terugkeer van hun eenheid op de basis zonder slachtoffers, waarvoor ze het Bronzen Kruis ontvingen.  

Commando sergeant der 1e klasse buiten dienst Jeroen coördineerde als forward air controller de luchtsteun voor zijn eenheid. In september 2009 kwamen zij zwaar onder vuur te liggen en luchtsteun bleek de enige uitweg. Maar door de glooiingen in het terrein kon Jeroen niet al zijn collega’s zien. Voor overzicht moest hij naar een andere positie, zichtbaar en dan weer onzichtbaar voor de vijand. Meerdere keren werd er op hem gevuurd. Uiteindelijk kon hij de Nederlandse Apaches aanwijzingen geven om zijn collega’s te helpen.

 “De daden van deze 4 mannen waren bepalend voor de afloop van enkele uitzonderlijke momenten in de geschiedenis van onze krijgsmacht”, aldus Bijleveld. 

Bron: Defensie

Militairen terug naar Niger

Het Nederlandse defensieteam dat training geeft aan het leger in Niger, is weer vertrokken naar het Afrikaanse land. De 4 militairen, die tijdelijk in Niger verblijven, trokken eind juni terug, omdat hun medische ondersteuning niet kon worden gegarandeerd.

Het gaat om Nederlandse militairen die een 10 weken durende training verzorgen aan eenheden van het Nigerese leger. Sinds enkele jaren geeft Nederland dit soort trainingen, om de militaire bijdrage van landen als Niger aan VN-vredesoperaties in Afrika te verbeteren.

Defensie geeft aan dat de medische ondersteuning weer op orde is, door nieuwe afspraken met het Amerikaanse leger.

Bron: ANP

Een bijzondere parachutist

Soms gaat het niet om wereldschokkend nieuws, maar om de foto. Bij een zoektocht in de beeldbank van het Amerikaanse krijgsmacht vond de redactie bij de zoekterm ‘Dutch’ een prachtige foto van een speciale herdershond.

‘Callie’ is opgeleid als reddingshond bij de Amerikaanse luchtmacht en staat, voorzien van haar eigen veiligheidsbril, op het punt om boven Alaska uit een HC-140 Hercules te springen 

Bron: Sergeant Darby Arnold, Ministerie van Defensie Amerika

Wounded Warrior Games afgesloten

Bij de Wounded Warrior Games in Tampa, Florida heeft het Nederlandse team 4 medailles gehaald. De games, een Amerikaans militair initiatief, worden sinds 2010 gehouden om gewonde of zieke militairen en veteranen te inspireren om aan sport te gaan doen en zo hun gezondheid te verbeteren. 

De editie van dit jaar, georganiseerd door het U.S. Special Operations Command, telde ongeveer 300 deelnemers afkomstig van de Amerikaanse marine, landmacht, luchtmacht en mariniers, de Australische, Britse, Canadese strijdkrachten en natuurlijk ons land. Het Nederlandse team bestond uit 11 sporters en deed mee aan 12 van de 14 sporten. Ze werden begeleid door 3 hulphonden.

Bron: Ministerie van Defensie, Amerika

Duitse collega’s temmen bosbranden

Duitse militairen zijn afgelopen week druk in de weer geweest met het ondersteunen van de brandweer bij het blussen van bosbranden in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. 

Daar woedde een reusachtige bosbrand, die met meer dan 650 hectare misschien wel de grootste bosbrand uit de Duitse geschiedenis was. Omdat het deels om een vroeger militair oefengebied ging, kon de brandweer niet overal blussen. Op veel plekken zat namelijk munitie in de grond. De Bundeswehr zette niet alleen bergingstanks, Boxer pantserwagens en tankwagens in, maar ook CH-53 en NH-90 transporthelikopters. De heli’s vlogen talloze missies met Smokey: de Duitse versie van de bekende Nederlandse Bambi-bucket. 

Bron: Luftwaffe (Johannes Heyn)

Veteranendag: 75.000 bezoekers

De Veteranendag bracht dit jaar 75.000 bezoekers naar Den Haag. Op de geboortedag van wijlen Prins Bernhard (29 juni), hét voorbeeld van de veteranen, werden tal van activiteiten georganiseerd. 

Zoals de bijeenkomst in de Ridderzaal, medaille-uitreiking op het Binnenhof, defilé voor de koning en de mogelijkheid om op het Malieveld vroegere collega’s te ontmoeten of naar muziek te luisteren. Traditioneel was de landing van parachutisten in de Hofvijver de opening van Veteranendag. Ook op veel andere plaatsen in het land werden oud-militairen in het zonnetje gezet.

Bron: Defensie

Oude bekende wordt commandant Koninklijke Marechaussee

Hans Leijtens wordt per 2 september de nieuwe Commandant Koninklijke Marechaussee. Tussen 2012 - 2015 was hij dat ook.
 
Nu is Leijtens nog voorzitter van de International Board of Auditors for NATO in Brussel. Daarvoor was hij 2 jaar Programma-Directeur-Generaal Wederopbouw Bovenwindse Eilanden en Directeur-Generaal Belastingdienst. De in 1963 geboren Leijtens werd aan de Koninklijke Militaire Academie opgeleid als officier voor de Koninklijke Landmacht. Na verschillende functies en een overstap naar de marechaussee ging hij uiteindelijk in het bedrijfsleven aan de slag.