08

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 14

LENS

Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere 2 weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Niet alleen door professionals, maar ook door gepassioneerde amateurfotografen. 

ZOEKTOCHT NAAR BEELDMATERIAAL

Want een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle maatschappij, waarin we vaak alleen maar drukker worden, nemen we steeds minder de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en shockeert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO'S GEZOCHT

Militairen in de straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de meest afgelegen delen van Nederland en verlaten natuurgebieden. 

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb. 

Iedereen aan boord van een marineschip moet kunnen: blussen, gewonden verzorgen en lekken dichten. En dat leer je bij de NBCD-school. Tegenwoordig ook bekend als SCBRNDC&BV. Op deze foto staat de brand- en oefenplaat waar verschillende oefenobjecten type branden kunnen worden bestreden. Foto: John van Helvert.

Het Bronzen Schild werd eerder deze maand uitgereikt aan 11 Geniecompagnie. De club kreeg deze hoogste groepswaardering die de commandant Landstrijdkrachten kan verlenen voor inzet in binnen- en buitenland in de afgelopen 25 jaar. Het wordt alleen bij hoge uitzondering uitgereikt. De plechtigheid vond plaats op de Oranjekazerne in Schaarsbergen.

Nederland neemt al 10 jaar deel aan het internationaal samenwerkingsverband Strategic Airlift Capability C-17. Hieraan nemen 12 landen deel. Dit verbond draait om 3 C-17 transportvliegtuigen in Hongarije, die de landen kunnen gebruiken van luchttransport. Op de foto staat een van deze kisten. Foto: sergeant-majoor Maartje Roos.

Het oosters ogende Museumpark Orientalis in Nijmegen diende eind vorige maand als realistisch decor voor een inlichtingenoefening van het CIMIC-peloton. Naast de 64 Nederlandse, Belgische en Duitse militairen deden er ook 36 acteurs aan de oefening mee. Met rollenspellen werd geoefend in het opbouwen van relaties en het verzamelen van inlichtingen in missiegebieden. Foto: sergeant Jan Dijkstra.

Kolonel Meijburg was onlangs op bezoek bij het ACOTA-team in Oeganda. 4 Nederlandse militairen zijn daar betrokken bij het opleiden van de Oegandese Battle Group, die naar AMISOM in Somalië wordt uitgezonden. Foto: Kolonel Meijburg.

Het ‘regent’ parachutisten op de Ginkelse Heide. Althans, zo lijkt het op deze foto van Marco Ferrageau. Het gaat om deelnemers aan de oefening Orange Bull waarbij commando’s, mariniers en rode baretten oefenden samen met het 336-Squadron van de luchtmacht. Dat gebeurde in Woensdrecht, op de Regte Heide, Deelen, de Ginkelse Heide, ’t Harde en op het vliegveld Twente. De Hercules van 336-Squadron opereerde uiteraard van zijn thuisbasis Eindhoven. Foto: Marco Ferrageau.

Dolblije partners, kinderen en andere familieleden op de kade, als marineschip Zr.Ms. Evertsen na een half jaar uitzending weer afmeert in Den Helder. Foto: Sjoerd Hilckmann.

Op het eerste gezicht een gekke foto, maar dit zijn laarzen die tijdens het bestrijden van een brand gedragen moeten worden. Foto: John van Helvert.

Op 1 juli wordt traditiegetrouw de verjaardag van de luchtmacht gevierd. Dat gaat gepaard met een herdenking op Vliegbasis Soesterberg, waarbij overleden militairen en burgermedewerkers herdacht worden bij het Monument voor Gevallen Vlieger op de voormalige Vliegbasis Soesterberg. Foto: Louis Meulstee.

Vorige week werden in het Duitse Bergen-Hohne de Manoeuvre Vaardigheid Wedstrijden gehouden. Zoals de naam al doet vermoeden moeten militairen tal van opdrachten uitvoeren met militaire precisie. Foto: Jarno Kraayvanger.

Deze foto is gemaakt tijdens een demonstratie van de onlangs aangeschafte LEAP-baan (Load Effects Assessment Programme). Het is een hindernisbaan waar Defensie materieel en uitrusting kan testen en vergelijken om zo tot de beste gevechtsuitrusting voor de militair te komen. Foto: Jarno Kraayvanger.