Tekst Jack Oosthoek
Foto archief

Warming up voor Wereldspelen van start

Nog 3 maanden en dan is het koers richting Wuhan. De Chinese metropool is van 18 tot en met 28 oktober het decor voor de Militaire Wereldspelen (MWS). Er doen 10.000 atleten uit 105 landen aan mee. De Nederlandse delegatie telt 163 sporters en begeleiders. Medailles voor Oranje? Geen onoverkomelijke horde.

Van de 24 Defensie-sportteams hebben er zich 17 voor de MWS geplaatst. De kwalificatie-eisen waren duidelijk. Kandidaten moeten in civiele en militaire wedstrijden vormbehoud tonen en voldoen aan de ‘66% regeling’ van het Bureau Internationale Militaire Sportwedstrijden (BIMS). Dat betekent: kwalificeer je in een militair wereldkampioenschap bij de beste 66 procent van het aantal deelnemers. Een voorbeeld: doen er 10 atleten mee, dan dien je minstens zesde te worden.

17 van de 24 Defensie-sportteams hebben zich geplaatst

De volleybalsters van Defensie behoren tot de equipes die zich via de 66 procent regeling’ voor de MWS kwalificeerden. Archieffoto, Ad Biersteker.

Welke onderdelen?

Nederland doet in China mee op de volgende onderdelen. Atletiek, boksen, geweerschieten, golf, judo, militaire 5-kamp, moderne 5-kamp, mindervalidensport, oriënteren, parachutespringen, pistoolschieten, ruitersport, wielrennen, zwemmen (life saving), schermen, volleybal.

Luitenant-kolonel Arnold Hofsté, in China leider van de Nederlandse delegatie. Archieffoto, Hans Roggen.

Hoofd BIMS en leider van de Nederlandse delegatie in China luitenant-kolonel Arnold Hofsté dicht ons land medaillekansen toe bij judo, boksen en paardrijden. Op de overige 25 onderdelen is de concurrentie waarschijnlijk te groot. Veel landen werpen staatsamateurs in de strijd die in schrille tegenstelling tot Nederlandse militairen volop trainen in de ‘tijd van de baas’. 

Dat er bij judo en boksen aan eremetaal wordt gedacht, valt te begrijpen. Judoka wachtmeester 1 Kevin ten Hoeve pakte vorig jaar tijdens de militaire wereldspelen in Brazilië al een bronzen plak. 

Bokser korporaal Roy Korving behoorde tot voor kort tot het ijzersterke Team NL van de sportkoepel NOC*NSF. Maar het is nog onzeker of brandweerman Korving afreist naar Wuhan, want de luchtmacht wil eerst iemand vinden die hem kan vervangen tijdens zijn afwezigheid.

Bij het judo ligt er voor Oranje in Wuhan mogelijk een medaille in het verschiet. Archieffoto, Louis Meulstee.

Verder maakt het ruiterteam kans op medailles. Dat hangt echter wel af van het niveau van de paarden, die de ruiters via loting krijgen toegewezen.

Bergen werk

In de komende 3 maanden proberen de Nederlandse atleten in vorm te blijven door mee te doen aan civiele en militaire wedstrijden. Mocht iemand plotseling ondermaats presteren, dan gaat Hofsté op zoek naar de oorzaak. “Treedt er geen verbetering op, dan beslissen we in overleg met de teammanager of iemand inderdaad naar de MWS gaat. Voorlopig staat iedereen op scherp om een mooi evenement te draaien.”

Om alle zaken goed geregeld te krijgen moeten nog wel bergen werk worden verzet. Zo loopt de informatie-uitwisseling met de MWS-organisatie niet altijd even soepel, vertelt Hofsté. Op veel vragen moet nog antwoord komen. “Mogelijk komt dat omdat veel Chinezen die bij de Spelen betrokken zijn, het lastig vinden om in het Engels te communiceren”, peinst het hoofd BIMS. “Maar tussen de regels door merk ik wel dat China het evenement tot een succes wil maken.” 

In de ruitersport behoort Nederland in China tot de kandidaten voor eremetaal. Archieffoto, Bart Nijs Fotografie.