Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto sergeant-majoor Maartje Roos

Defensie werkstudent loopt stage in NY

Ze studeert Internationale Betrekkingen en Diplomatie. Korporaal reservist bij de landmacht. Werkstudent bij het Defensity College*. Én in die hoedanigheid werkzaam bij de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de Verenigde Naties in New York. Daar ondersteunt ze de militair adviseur en z’n plaatsvervanger. De 23-jarige Babs Kamsteeg is er maar wat druk mee. 

‘In NY, bij Defensie, voor de VN werken? Het is een droom’

Reservist korporaal Kamsteeg werkt bij de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de Verenigde Naties.

“Cliché misschien, maar dit is once in a lifetime. Ik doe in New York werkervaring op bij Defensie; dé organisatie die zich non-stop bezighoudt met conflictsituaties. En juist dat onderwerp vind ik zo interessant. M’n studie staat niet voor niets in het teken van onder meer diplomatieke betrekkingen, oorlog, conflictbeheersing en internationale samenwerking.”

*Defensity College is het studentenbijbaanproject van Defensie voor universitaire studenten. Zij kunnen tijdens hun bachelor of master kiezen voor een bijbaan bij Defensie binnen de eigen studierichting, maar moeten wel reservist worden. Daartoe volgen ze een militaire opleiding van 2 weken. Na de studie mogen de studenten bij Defensie blijven werken, al dan niet als reservist. Ook kunnen ze de krijgsmacht verlaten. “Voor deze tijd had ik altijd van die typische bijbaantjes, puur om geld te verdienen. Nu verdien ik geld met iets dat ik echt interessant vind en waar ik veel van leer”, deelt Kamsteeg haar ervaringen.

Logische keuze

Omdat Kamsteeg haar scriptie schrijft over conflictbemiddeling vanuit de Verenigde Naties, was een werkplek bij de Permanente Vertegenwoordiging (PV) een logische keuze. Deze club behartigt de belangen van ons land bij de Verenigde Naties in New York. Er werken 5 militairen, waaronder Military Advisor kolonel Pieter van Egmond en zijn plaatsvervanger overste Patricia Lukken. Zij verzamelen onder meer relevante informatie op het gebied van veiligheid- en defensiebeleid, waarover ze rapportages opstellen. Die verslagen gaan naar het ministerie van Defensie, maar ook naar Buitenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie. Ook hebben ze de mogelijkheid, al dan niet via de ambassadeur, om Nederlandse standpunten in te brengen.

Kamsteeg ondersteunt Van Egmond en Lukken hierbij. “Ik help bijvoorbeeld met schrijven van verslagen over debatten, ben aanwezig bij vergaderingen en denk mee over interventies die Nederland uitspreekt. Met de kennis die ik tijdens mijn studie heb opgedaan lever ik soms waardevolle bijdrages. In de tijd die overblijft werk ik aan mijn scriptie.”

Voor het kantoor in hartje New York staan wel Hollandse bloemen

Weinig vrouwen bij de VN

Debat in de Veiligheidsraad

Een van de dingen die de korporaal de afgelopen weken het meest is bijgebleven is een debat in de VN-Veiligheidsraad, waarbij ze letterlijk achter ambassadeur Karel van Oosterom aan de hoefijzervormige vergadertafel zat. “Het ging over de positie van vrouwen in uniform bij de VN. Hoe hoger in de organisatie, hoe minder vrouwen er vertegenwoordigd zijn. Het aandeel dames is überhaupt niet erg groot.”

De 5 permanente en 10 wisselende leden werd gevraagd naar hun standpunt hierover. Omdat Nederland geen permanent lid (meer) is, sprak de ambassadeur als gast. “Ik heb enerzijds onderzoek gedaan naar het dilemma en anderzijds meegeschreven aan het debatverslag. Het was heel leerzaam”, vertelt de werkstudente. Haar stage duurt tot eind juli. 

Onlangs was Kamsteeg aanwezig bij een debat in de VN-veiligheidsraad. Op de linkerfoto is de zaal te zien, de foto aan de rechterkant is ingezoomd op Kamsteeg (links) en Plaatsvervangend Military Advisor Patricia Lukken (rechts). Ambassadeur Karel van Oosterom heeft het woord.

Reservist worden

Voorwaarde van deze droombijbaan was dat Kamsteeg reservist zou worden. Wat vond ze daar eigenlijk van? “De opleiding van 2 weken was zwaar. Ik had nooit de ambitie om militair te worden, maar het was wel een bijzondere ervaring. Het geeft extra inzicht in hoe militairen werken en ingezet worden.”

Waar ze niet aan hoefde te wennen was New York. Eerder woonde ze hier al als uitwisselingstudent. “Ik ben dol op de stad. Telkens als ik door de straten wandel, ontdek ik iets nieuws. Een gebouw, winkel, koffietentje. Er is zoveel te doen. Het geeft me onbeschrijfelijk veel energie.”

‘$ 1.000,- huur per maand is echt goedkoop’

Ze woont in Brooklyn en deelt de kamer met haar vriend. Hij studeert biomedische wetenschappen en loopt sinds januari stage op het laboratorium van The Rockefeller University. "3 maanden later ben ik hem achterna gereisd. Buiten het feit dat het fijn is om hier samen te zijn, is het ook prettig om de huur te delen. Wij betalen $ 1.000,- voor een heel klein plekje, maar dat is verreweg het goedkoopste in deze omgeving. We klagen niet!”

Kamsteeg woont met haar vriend in Brooklyn, die in de wereldstad stage loopt. "De kosten delen scheelt toch behoorlijk in portemonnee."