05

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 14

Voetbal verbindt in Litouwen

Tekst kapitein Merien van der Velden/ritmeester Hanna Gillissen
Foto sergeant Jasper Verolme

100 glunderende koppies op de sportdag in Litouwen. Daar waar kinderen met Nederlandse militairen een wedstrijdje spelen, een sergeant de spelregels uitlegt en oud-international Anouk Hoogendijk high fives uitdeelt. Dat maakt indruk! Nederlandse voetballegenden speelden ook nog een potje tegen de Litouwse voetballegenden. Best bijzonder, want zover de voetballers zich konden heugen, hebben de 2 teams niet eerder tegen elkaar gespeeld.

Het door de Nederlandse ambassade georganiseerde event, is onderdeel van het grotere programma ‘for a safer Lithuania’. Bedoeld om de Litouwse samenleving hechter en weerbaarder te maken. De KNVB steunde het initiatief als onderdeel van hun eigen 'KNVB Worldcoaches program’

Nederlandse landmachtmilitairen waren er nauw bij betrokken. Zij leveren sinds 2017, met een compagnie van 250 militairen, een bijdrage aan de NAVO enhanced Forward Presence (eFP) in Litouwen. Deze internationale troepenmacht moet het NAVO bondgenootschap met de Baltische staten en Polen onderstrepen en Rusland afschrikken.

Naast het militaire oefenprogramma, worden in samenwerking met de ambassade ook allerlei activiteiten georganiseerd om in contact te komen met de lokale samenleving. Samen voetballen, versterkt de band. 

Bekijk hieronder de foto’s die tijdens het evenement zijn genomen. Scroll nog even verder voor de clip.

De sportinstructeur legt in het Engels uit wat de spelregels zijn.

De warming-up zorgt al voor veel plezier.

Voormalig profvoetballer Aron Winter doet enthousiast mee.

Eerst nog een high five van oud-internationals Sander Westerveld en Anouk Hoogendijk.

Klaar voor de start…af!

Het winnende team van een lokaal voetbaltoernooi onder militairen mag een wedstrijdje spelen tegen de Nederlandse legends.

De militairen verrassen door te winnen. Tot frustratie van de Nederlandse oud-internationals.

Anouk Hoogendijk hangt de winnaars een lintje om.

De Nederlandse oud-internationals nemen revanche door hun Litouwse collega’s te verslaan met 3-1.

Het Nederlandse sterrenteam!

Natuurlijk krijgen de bekende voetballers een kijkje in de keuken van de landmacht.

Die kans laat Anouk Hoogendijk niet aan zich voorbijgaan.

De Nederlandse militairen maken kennis met de Litouwse jeugd.

Maar ook met de oudere generatie!

Voetbal brengt landen samen.