Tekst ritmeester Djenna Perreijn

Aankomst Zr. Ms. Evertsen

Na een vaartocht van ongeveer een half jaar keerde Zr. Ms. Evertsen terug in de haven van Den Helder. Het fregat was in de Middellandse Zee vlaggenschip van het NAVO-vlootverband Standing NATO Maritime Group 2. De patrouille bracht de Evertsen ook in de Zwarte Zee waar de Russische marine werd geschaduwd. Zoals gebruikelijk werd de bemanning bij aankomst verwelkomd door familie en vrienden. Koningin Máxima kwam voor het binnenlopen in de haven aan boord per NH90-helikopter. Zij sprak tijdens haar werkbezoek met bemanningsleden en maakte een rondgang over het schip.

SNMG2 is het permanente, snel inzetbare vlootverband van de NAVO. In de afgelopen periode deden onder meer schepen uit Bulgarije, Canada, Griekenland, Roemenië en Turkije.

(bron: Defensie)

Vliegtuigbom Bloemendaal

De EOD heeft vorige week in Bloemendaal aan Zee vliegtuigbommen van 50, 1.000 en 1.200 kilo opgeblazen. De explosieven waren gevonden in Rijsenhout bij Schiphol. Volgens kapitein Hans van de EOD was met name de bom van 1.200 kilo een speciale. “We vinden hem niet vaak. Sterker nog: het is de eerste in mijn carrière van 20 jaar bij de EOD.” De bommen waren vorig jaar gevonden, nader onderzoek leerde dat het ging om Duitse brisantbommen. Ze werden opgeblazen onder het oog van de op veilige afstand gehouden toeristen op het strand.

(bron: Defensie)

Botsing Duitse Eurofighters

In de Noord-Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern botsten maandag 2 Eurofighter-straaljagers van de Duitse Luftwaffe. De vliegers van de toestellen wisten hun vliegtuig per schietstoel te verlaten, helaas overleed 1 aan de gevolgen van het ongeval. De andere vlieger kwam aan zijn parachute terecht in een boom. Hij werd gewond naar het ziekenhuis in Rostock gebracht. De brandweer moest op de grond meerdere branden bestrijden, omdat wrakstukken van de vliegtuigen over een groot gebied werden verspreid, De beide Eurofighters waren samen met een derde toestel bezig met een oefenvlucht. Het is het zwaarste militaire luchtongeval in Duitsland sinds jaren en het eerste met de Eurofighter. Archieffoto sergeant Aaron Zwaal.

(bron: Tageschau.de)

Militaire vijfkamp gestaakt

De militaire vijfkamp in Oirschot is dinsdag voortijdig afgebroken nadat bleek dat 2 deelnemers hittestuwing hadden opgelopen. Ze werden behandeld en naar het ziekenhuis overgebracht. Donderdag mochten ze weer naar huis, ze maken het goed. Met het oog op de hitte had de organisatie na overleg met het gezondheidscentrum besloten om het programma aan te passen en te vervroegen. Het eerste onderdeel was de cross, deze begon al om 7 uur ’s morgens. Na de finish bleek dat 2 deelnemers van de cross hittestuwing hadden opgelopen. Naast een aanpassing van het programma waren er met het oog op de hoge temperatuur ook extra drinkpunten én schaduwplekken ingericht. Archieffoto: sergeant-majoor Hille Hillinga.

(bron: Defensie)

Nieuwe Defensie Doctrine

Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer nam onlangs het eerste exemplaar in ontvangst van de herziene Nederlandse Defensie Doctrine. Volgens de CDS was aanpassing van de uitgangspunten van de defensie-inzet nodig door alle veranderingen in de wereld en de visie hoe Defensie daar op inspelen moet. Het 100-pagina’s tellende document kan worden gedownload vanaf de website www.defensie.nl.

(bron: Defensie)

Maatregelen sociale veiligheid NLDA

Staatssecretaris Barbara Visser heeft maatregelen laten nemen tegen 5 studenten en 1 kaderlid van de Nederlandse Defensie Academie. Dit gebeurde op basis van 2 onderzoeken naar ontoelaatbaar gedrag. Bij 1 onderzoek ging het om kwetsend en beledigend beeldmateriaal in een WhatsApp-groep. Het tweede onderzoek op signalen over ongepaste relaties tussen een kaderlid en cadetten.

(bron: Defensie)

Marechaussee vindt 18 vreemdelingen

Op 22 juni ontdekte de marechaussee bij een controle in Europoort 18 personen in een vrachtwagen. De personen zaten verstopt achter een dubbele wand in de laadruimte. Ze zijn vermoedelijk afkomstig uit India. Het ging om 11 volwassenen - waaronder een vrouw van 75 jaar - en 7 kinderen tussen 1 en 15 jaar oud. De chauffeur, een 51-jarige Bulgaar is aangehouden op verdenking van mensensmokkel.

(bron: Defensie)