08

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 13

LENS

Tekst ritmeester Djenna Perreijn
Foto Mediacentrum Defensie

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere 2 weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Niet alleen door professionals, maar ook door gepassioneerde amateurfotografen. 

ZOEKTOCHT NAAR BEELDMATERIAAL

Want een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle maatschappij, waarin we vaak alleen maar drukker worden, nemen we steeds minder de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en shockeert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO'S GEZOCHT

Militairen in de straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de meest afgelegen delen van Nederland en verlaten natuurgebieden. 

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb. 

De oefening Iron Wolf wordt regelmatig gehouden in Litouwen waar onder meer 220 Nederlandse militairen zijn gestationeerd als onderdeel van de enhanced Forward Presence van de NAVO. Bij de laatste editie stuitten Nederlandse militairen op een ‘vijandelijk’ mijnenveld. Genisten doorzochten het gebied met detectoren en markeerden elke mijn met spray. Daarna werden de nep-explosieven opgeruimd. Foto eFP.

Tijdens de Luchtmachtdagen behoorde de formatie F-16’s met 1 F-35 ongetwijfeld tot de meest gefotografeerde taferelen. Niet alleen onze eigen fotografen vereeuwigden de bijzondere formatie. Ook lezer John Kok maakte een foto van de formatie.

Drukte op het water bij een oefening van de Kustwacht op de Maasvlakte uiteraard gericht op het redden van opvarenden van een in de problemen geraakt schip. Foto: Phil Nijhuis.

Fotograaf sergeant Jan Dijkstra maakte deze opname van een luchtmobiele militair bij de oefening Green Griffin. De helikopters zorgen voor een ‘beschermend’ zandgordijn.

Onlangs werd een monument onthuld in Apeldoorn bij het opleidingscentrum van de Koninklijke Marechaussee. Monument, bloemen en de 2 marechaussees zorgden voor een indrukwekkend tafereel. Sergeant Cinthia Nijssen maakte de foto.

De komst van 2 F-35’s was voor de meeste bezoekers van de Luchtmachtdagen een verrassing. De toestellen vlogen als onderdeel van een lange-afstandstest uit Amerika naar Nederland. 1 van de 2 deed mee aan de vliegshow. Foto: Joyce Rutjes.

‘Hebbes’. Het lijkt er op dat deze jonge bezoekster van de Luchtmachtdagen een vliegtuig (voor de kenners, een Concorde) uit de lucht plukt. Maar de jongedame heeft ‘slechts’ een model in haar hand. Foto: sergeant Cinthia Nijssen.