05

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 13

Adelborsten doen aan cultuursnuiven tijdens Tall Ships Regatta 2019

Tekst André Twigt
Foto sergeant Jasper Verolme

Hoe je Scheveningen uitspreekt

Een etappe meevaren met een historisch zeilschip van een buitenlandse marine dat meedoet aan de Liberty Tall Ships Regatta blijft voor veel liefhebbers een wensdroom. Maar niet voor adelborsten van het Koninklijk Instituut voor de Marine. Opgestapt in Rouen voeren zij over de Seine naar Scheveningen Haven. Daar zorgde de vloot van 24 schepen onder de noemer Sail Scheveningen een weekend lang voor groot vermaak.

De 71 kilometer lange tocht over de Seine naar zee was super, aldus adelborst Jesse Groot. Vrijwel onafgebroken werden de schepen door een extatisch publiek toegezwaaid en geschreeuwd. Ze was er diep van onder de indruk.

“Dit was geen vakantie hoor”, legt adelborst Jesse Groot de klemtoon op het begin van haar zin. “Aan boord draaiden we gewoon mee met de bemanning. Ik moest wachtlopen van 12 tot 4, zowel ‘s middags als ’s nachts. Het is en blijft wel een marineschip”, doelt ze op de Cuathémoc, met zijn vrolijke kleuren en zeiloppervlak van maar liefst dik 2.100 vierkante meter de trots van de Mexicaanse marine. Samen met collega’s Julian Kraan en Jesse de Haas was het trio een week te gast. “Heel tof, super weer, aardige lui en we hadden een grote taalbarrière”, is adelborst Kraan beknopt in zijn ervaringen. Aan boord bevinden zich naar zijn zeggen 260 opvarenden. “En die zijn allemaal nodig als je competitief wilt varen.” “De bemanning is heel erg geïnteresseerd in het leven in Nederland”, gaat adelborst De Haas verder. “Veruit de meesten zijn hier voor het eerst. Amsterdam vinden ze ook reuze interessant. Net als hoe je Scheveningen uitspreekt.”

De Mexicaanse ARM Cuathémoc is met zijn lengte van 90 meter een van de grootste schepen.

Massavermaak

Sail Scheveningen lokte 220.000 bezoekers naar de waterkant. Spectaculair was de ‘Sail-in parade’ vorige week donderdag. Toen voeren 24 indrukwekkende tall ships onder luid gejuich vanaf de kant de haven binnen. De schepen kwamen uit 10 landen en hadden soms een zeer gemêleerde bemanning aan boord. De militaire zeilschepen waren dit jaar afkomstig uit Brazilië, Mexico, Oman, de Verenigde Staten, Nederland (Zr. Ms. Urania), Roemenië en Frankrijk.

“Heel tof, super weer, aardige lui en we hadden een grote taalbarrière”, aldus adelborst Julian Kraan.

Ritueeltjes

De rol van de Nederlanders aan boord eindigt niet wanneer de schepen in Scheveningen aanmeren. De adelborsten die zijn verspreid over een deel van de marinevloot treden gedurende Sail op als liaison tussen de bemanning en de havenautoriteiten. Is het drinkwater zuur of heeft men niet het juiste koppelstuk voor een leiding naar de wal, dan komen de jonge cadetten in actie. “We zijn ook meegevaren om wat vertrouwder met de bemanning te raken”, aldus adelborst Jesse Groot. En is zo’n tripje als dit voor herhaling vatbaar? “O ja zeker wel. Ben je eenmaal gewend aan de geringe privacy en ritueeltjes als de verplichte klim in de mast voor het ontbijt dan heb je hier een toptijd.”

Korporaal-adelborst Olaf Kramer kwam aan boord van de Eagle van de Amerikaanse kustwacht terecht.

Marinenest

Wie ook mooie ervaringen opdeed, is korporaal-adelborst Olaf Kramer. Hem viel de eer te beurt aan boord van het Amerikaanse zeilschip Eagle van de U.S. Coast Guard te embarkeren. Hier heerst absolute orde. Of zoals Kramer het zegt: “het is allemaal een stukkie strakker dan bij ons.” Iedereen houdt zich bij havenbezoeken aan de avondklok en ook de scheiding tussen officieren en manschappen is menens. “Daarbij moet de commandant van alles iets vinden.” Je zou zeggen dat een jongen uit een liberaler militaire omgeving het moeilijker heeft in een wereld waarin de puntjes rotsvast op de i staan. Niets is minder waar. “Ik kom uit een ‘marinenest’ waarin aanpassen de gewoonste zaak van de wereld is. En uiteindelijk werken veel marines hetzelfde. Vaak is het een kwestie van orders accepteren en opvolgen.”

De Koninklijke Marine was gedurende afgelopen Sail-weekend nadrukkelijk aanwezig. Marinesleepboten verleenden ondersteuning bij het aanmeren van de tall ships. Het hydrografisch vaartuig Zr. Ms. Luymes was present en ook het zeilschip én kleinste deelnemer Zr. Ms. Urania gaf acte de présance.

Bekijk hieronder 12 mooie foto’s van Sail Scheveningen.