04

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 13

‘Wat zou jij doen?’

Tekst ritmeester Djenna Perreijn
Foto sergeant-majoor Gerben van Es

Praten over de oorlog dankzij memoryspel

Wat begon met een paar schetsen, is inmiddels een uitgewerkt memoryspel met thema ’75 jaar vrijheid’. Illustrator Renée van den Kerkhof wil kinderen en hun (groot)ouders ermee uitnodigen om in gesprek te gaan over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. De onderwerpen lopen uiteen van de militaire strijd, Anjerdag tot de babyboom na de oorlog.

‘Hoe zou je het vinden als je niet meer kunt kiezen uit eindeloos veel Netflix-shows, maar alleen uit programma’s die zijn goedgekeurd door de Duitsers?’ De vraag over propaganda is 1 van de velen uit het bijgevoegde boekje met informatie. “Memory focust op beelden, daar gaat mijn werk ook over. Elke prent vertelt een verhaal in beeld, maar toch wilde ik bij elke set kaarten een korte toelichting geven. Zo komen gesprekken op gang en durven spelers elkaar vragen te stellen”, vertelt maakster Renée van den Kerkhof.

Renée van den Kerkhof , illustrator en maakster van het memoryspel ’75 jaar vrijheid’.

Renée van den Kerkhof

Al tijdens haar studie op de kunstacademie in Breda werd Renée van den Kerkhof freelance illustrator. Zo zit ze nu de ene dag in de rechtbank om tekeningen van verdachten te maken, en de volgende bij een groot evenement voor live-illustraties. “Mijn opdrachtgevers zijn dagbladen, vakbonden, stichtingen, mensenrechtenorganisaties en gemeenten. Mijn werk lijkt vaak helemaal niet op elkaar: ik heb niet 1 stijl. De enige overeenkomst tussen mijn werk is dat alles raakvlak heeft met een maatschappelijk thema.” De illustrator maakte vorig jaar een kaartspel met het thema ‘vrouwen in de politiek’, vanwege 100 jaar vrouwenstemrecht.

Fantasie

Dit keer geen plaatjes van boerderijdieren of Disneyfiguren bij elkaar zoeken. “‘75 jaar vrijheid’ is een wat zwaarder onderwerp”, vertelt de illustrator. “Expliciete afbeeldingen van concentratiekampen, Hitler of swastika’s heb ik bewust niet gebruikt. Ik wilde het niet te luguber maken, bovendien kunnen zulke afbeeldingen bij ouderen trauma’s omhoog brengen.” Renée vroeg daarom advies aan experts zoals historici. “Met hen had ik het over de historische onderbouwing. Ik teken vanuit mijn fantasie, maar hoe creatief mag je zijn met historische feiten? Ik wilde het niet teveel ‘inkleuren’ voor de spelers.” Ook een focusgroep hielp Renée bij de ontwerpen. “Een jongen van een jaar of 10 vond het vreemd dat Anne Frank in mijn tekening niet aan het schrijven was. Een ander vond een bepaalde prent simpelweg niet mooi. Goudeerlijk. Ik had er heel veel aan.”

De prototypes van de doosjes liggen klaar.

Inprenten

Renée begon vorig jaar oktober met schetsen voor het memoryspel. Renée: “Ik had bekeken wat dit jaar een groot thema zou zijn. Voor veel mensen die de oorlog meemaakten, zal het de laatste kans zijn om bij evenementen rond het thema bevrijding te zijn. Door het jubileumjaar is het sowieso een bijzondere mijlpaal.” Met het memoryspel ben je actief bezig met herdenken en nadenken. “Dat vind ik heel belangrijk: de prenten ‘prent’ je letterlijk in. En het moet tot gesprekken leiden: ‘wat zou jij doen als de vijand je zou betalen om hem te helpen?’ We moeten het gesprek blijven voeren over hoe we ervoor zorgen dat we nooit meer in een oorlogssituatie terecht komen.”

Het memoryspel kan oudere mensen helpen om over vroeger te praten. “Het langetermijngeheugen wordt aan het werk gezet.” En voor wie 45 stukken wat veel is of gewoon een te kleine tafel heeft, maakt illustrator Renée een instapspel met 15 prenten.

Van Limburg tot Schiermonnikoog

In de woonkamer van Renée ligt de eettafel bezaaid met tientallen tekeningen in stift en potlood. “Hier werk ik vaak, voor ik achter de computer in mijn werkkamer kruip.” Uiteindelijk haalden 45 prenten daadwerkelijk het spel. “45, vanwege het jaar van de bevrijding: 1945. Van school wist ik het 1 en ander over de oorlog en de bevrijding, maar van ‘moffenmeiden’ had ik bijvoorbeeld nog nooit gehoord.”
Uit gesprekken met veteranen bleken er veel meer interessante verhalen te zijn. “Ik had wel 100 kaarten kunnen maken; de keuze was heel moeilijk. Uiteindelijk ben ik gegaan voor een goede spreiding in het land. Van onderwerpen uit Limburg, dat als eerste werd bevrijd, tot Schiermonnikoog, dat als laatste aan de beurt kwam.”

Crowdfunding

Om het memoryspel daadwerkelijk in productie te krijgen, start Renée van den Kerkhof op Veteranendag een crowdfundingsactie. Donateurs kunnen ansichtkaarten, het memoryspel tot een persoonlijke illustratie ontvangen in ruil voor hun steun. De actie is vanaf 29 juni te vinden op: https://www.voordekunst.nl/ontdek/vormgeving

Alvast een indruk van het memoryspel ’75 jaar vrijheid?’? Bekijk 6 speelkaarten met bijbehorende tekstjes uit het boekje.

Tijdens de oorlog waren de Duitsers de baas. Zo pakten ze iedereen op die iets deed waar ze het niet mee eens waren. Veel mensen moesten het land uit en werden naar een vreselijk kamp gestuurd in Polen: Auschwitz (zeg: auw-sj-wiets). Een soort grote gevangenis. Veel mensen werden er ziek, werden er mishandeld en gingen er dood. Het is een hele treurige plek. Laten we hopen dat niemand meer ooit zo'n plek bouwt!

Stel: je leeft in een oorlog. Je hebt geen vrijheid, je weet niet wat er gaat gebeuren. Dan is het lastig om aan een fijne toekomst te denken. Na de Bevrijding zag je dat mensen weer hoop kregen! En wat hoort daarbij? Kids! In de grafiek zie je dat er in die jaren heel veel baby's geboren werden. Deze mensen worden ook wel de Babyboomers (zeg: bee-bie-boe-murs) genoemd. Hoe oud zou iemand nu zijn die in 1945 is geboren? (bron grafiek: CBS)

Hoera, de oorlog was voorbij! Dat wilden de mensen vieren. Overal in het land reden de soldaten die geholpen hadden met de Bevrijding in optochten en stoeten door de steden. De mensen liepen erachteraan, er waren bloemen en de vlaggen hingen uit. De soldaten werden bedankt en het was feest. Ook nu nog heb je in sommige plaatsen elk jaar een Bevrijdingsoptocht. Heb jij er wel al eens eentje gezien?

Wist jij dat een groot deel van de soldaten, die hielpen met de Bevrijding van Nederland, uit Polen kwamen? Zij vochten samen met de Amerikanen, Engelsen en anderen. Dit type tank heet een Panther. De Polen hadden die veroverd op het Duitse leger en aan Breda gegeven, als herinnering aan de bevrijding van Breda. Je kan hem bekijken in het Wilhelminapark. Staan er bij jou in de buurt ook tanks of kanonnen?

Op Veteranendag eren we de mensen die ooit als soldaten voor Nederland hebben gevochten. Veel veteranen dragen trots dit speldje. Herken je de V erin? Veteranendag is op de laatste zaterdag in juni. Eerst was het altijd op 29 juni, de verjaardag van Prins Bernhard. Overal in Nederland zijn er dan vieringen en optochten. Ken jij iemand, of heb jij iemand in je familie die soldaat is of is geweest?

Begin 1945 was het winter, en er was weinig te eten. In april en mei 1945 deelden de landen die Nederland hielpen, de geallieerden, pakketten uit, vanuit vliegtuigen. Dit noemen we voedseldroppings. Het ‘regende’ eten! In de pakketten zaten bijvoorbeeld blikken met vlees, melkpoeder, meel, eipoeder, chocolade, thee en koffie. Wat zou jij in een pakket doen als je er een week van zou moeten eten? Niet alleen snoep he!

29 juni 2019 Veteranen- dag