Tekst ritmeester Djenna Perreijn

D-Day-vlieger uit Goor geëerd met expositie

Veel zijn het er niet geweest, maar Nederlanders wáren actief tijdens operatie Overlord, de start van D-Day. Vlieger Gerrit-Jan ten Duis maakte in de nacht van 6 op 7 juni een vlucht om de invasietroepen te ondersteunen. Zijn geboorteplaats Goor eert hem nu met een expositie in het plaatselijke museum. Kinderen van de Prins Constantijnschool schreven er gedichten bij over de waarde van vrijheid. Zijn uniform is in bezit van het Nationaal Militair Museum, dat het voor de expositie uitleende.

Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog ging Ten Duis als dienstplichtig militair naar Groot-Brittannië, waar hij zich als vrijwilliger aanmeldde bij de Royal Air Force. Hij werd captain bij het 149 Squadron, en ging vliegen in zware 4-motorige Short Stirling-bommenwerpers. Ook op D-Day dus. Tijdens die nachtelijke vlucht ondersteunde Ten Duis de invasietroepen en deed hij wapendroppings voor het Franse verzet. In het jaar 1944 deed Ten Duis ook nog mee aan tientallen andere gevechtsoperaties, waarvoor hij diverse Engelse en Nederlandse onderscheidingen kreeg. 

(bron: Defensie)

Eerste vrouwelijke commandeur

Kapitein ter zee (KTZ) Jeanette Morang, in 1997 de eerste vrouwelijke commandant van een marineschip in Nederland, is vandaag als eerste vrouw bij de Nederlandse marine bevorderd tot commandeur. Wederom een belangrijke mijlpaal in 75 jaar geschiedenis van vrouwen bij Defensie.

KTZ Jeanette Morang doorliep een brede carrière, zowel binnen de Koninklijke Marine als bij andere defensieonderdelen met plaatsingen in binnen- en buitenland. De commandant Zeestrijdkrachten voorziet toekomstige functies voor haar in de volle breedte en heeft haar daarom voorgedragen voor bevordering tot commandeur. Met een kenmerkende, traditionele ceremonie kreeg Morang in kleine kring haar ‘nieuwe strepen’. In de rang van commandeur vervult zij vanaf aankomende zomer 3  jaar lang de functie van Deputy Chief of Staff Operations bij het NAVO Maritime Command te Northwood in Engeland. 

(bron: Defensie)

40 jaar F-16 gevierd met staartschildering

De F-16 zit 40 jaar bij de zaak. Ter ere van het jubileum werd er vandaag een gevechtsvliegtuig met een speciale staartschildering onthuld op vliegbasis Volkel. Commodore buiten dienst Wim Sneek was te gast bij de speciale onthulling. Hij arriveerde 40 jaar geleden met het 1e Nederlandse exemplaar op vliegbasis Leeuwarden. Het jubileum valt samen met de introductie van de opvolger van de F-16. De F-35 arriveert later dit jaar. 

De F-16 werd voor het eerst operationeel ingezet vanaf 1993 op de Balkan. De 'swing role', waarbij het gevechtstoestel tijdens dezelfde missievlucht tussen meerdere rollen schakelt, bleek hem op het lijf geschreven. Oorspronkelijk ontworpen als luchtverdediger, bleek de jager ook geschikt voor het aanvallen van gronddoelen. De F-16 was in veel opzichten een vernieuwend toestel. Zo was het ‘t eerste toestel dat vloog op basis van fly-by-wire, dus met een computergestuurd besturingssysteem. Ook het cockpitdak uit 1 stuk was een noviteit. Het zorgde voor een ongeëvenaard zicht rondom. Dankzij het Mid Life Update-programma is het toestel tot op de dag van vandaag, 40 jaar later, operationeel inzetbaar. 

(bron: Defensie)

NCTV luidt noodklok digitale veiligheid

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, NCTV, waarschuwt voor ontwrichting van de Nederlandse maatschappij door cyberaanvallen uit het buitenland. Vitale digitale systemen zijn vaak nog steeds niet goed beveiligd, staat in het Cybersecuritybeeld 2019. Daarmee is ook de nationale veiligheid in het geding.

Bijna alle belangrijke processen en systemen in Nederland zijn deels of volledig gedigitaliseerd en er zijn nauwelijks nog analoge terugvalopties of alternatieven. Dat maakt ons land zeer kwetsbaar voor cyberaanvallen. Een aanval op een netwerk kan leiden tot een kettingreactie en uiteindelijk zelfs tot uitval van bijvoorbeeld gas, water of elektriciteit. De beste manier om de risico's te verminderen, is volgens de NCTV het verhogen van de weerbaarheid. Die is nog steeds niet op orde. Regelmatig worden systemen platgelegd, vaak met eenvoudige methoden. Dat kan voorkomen worden door het nemen van basismaatregelen.

(bron: ANP)

Generaal-majoor Swillens nieuwe directeur MIVD

Generaal-majoor Jan Swillens is de nieuwe directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). Hij heeft vandaag tijdens de commando-overdracht het stokje overgenomen van generaal-majoor Onno Eichelsheim. Swillens voerde sinds 2016 het bevel over 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte. Daarvoor leidde hij het Korps Commandotroepen (KCT).

De onlangs aangetreden secretaris-generaal van Defensie, Gea van Craaikamp, benadrukte tijdens de commando-overdracht het actuele belang van de MIVD. "De beelden van de 4 Russische GRU-officieren op Schiphol maakten Nederland in een klap duidelijk dat de tijd van naïviteit definitief achter ons ligt. Oude dreigingen steken opnieuw de kop op. Nieuwe dreigingen dienen zich aan, tegenstellingen verscherpen terwijl oude bondgenootschappen onder druk komen te staan. Nederland en de krijgsmacht hebben meer dan ooit goede inlichtingen nodig."

Vertrekkend generaal Eichelsheim roemde de 'onzichtbare maar onmisbare mensen van de MIVD'. "Bij de MIVD is het elke dag echt. We zitten altijd in de operatie, zijn elke dag op missie. Als Nederland zicht hebben op de nieuwe dreigingen om ons heen, is als eerste jullie verdienste." Eichelsheim was sinds april 2016 directeur van de dienst. Hij wordt op 1 juli Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten.

(bron: Defensie)

Eerste stappen reactivering vliegbasis De Peel

Defensie neemt op termijn vliegbasis De Peel weer in gebruik. Nu er meer geld is om te oefenen en te trainen, nemen ook de militaire vliegactiviteiten toe. De internationale veiligheidssituatie onderstreept deze noodzaak.

Om te kunnen blijven voldoen aan de wettelijke taken bereidt Defensie een zogenoemd luchthavenbesluit voor. Daardoor is De Peel op termijn weer in gebruik te nemen. Het eventueel reactiveren gebeurt in samenwerking met betrokken provincies, gemeenten en omwonenden. 

Defensie heeft nu weinig ruimte voor militaire vliegactiviteiten door het afstoten van de vliegbases Soesterberg en Twenthe en marinevliegkamp Valkenburg. Dat was door de bezuinigingen nodig. Nu de defensiebegroting groeit, neemt de behoefte aan ruimte weer toe. Defensie onderzoekt op alle actieve velden welke ruimte er nog over is voor de huidige en voorgenomen vliegactiviteiten. De ruimte die hoort bij vliegbasis De Peel kan niet worden gemist. 

(bron: Defensie)

Defensie tekent contract voor kleinkaliberwapens

Fabrikant Fabrique National te Herstal (FN-Herstal) is de komende 15 jaar verantwoordelijk voor de levering van wapens, reservedelen en gereedschappen die bij Defensie in gebruik zijn. De Defensie Materieel Organisatie tekende gisteren bij FN-Herstal in België het raamcontract voor de mitrailleurs M2 QCB 12.7mm, MAG 7.62mm in verschillende configuraties en de FN Minimi 5.56mm.

Tot nu toe werden wapens en reservedelen als losse bestellingen gekocht bij FN Herstal. Nadeel: onbetrouwbare levertijden waardoor het lastig was om een goed voorraadbeheer op de reservedelen te voeren. De nieuwe overeenkomst biedt Defensie meer houvast bij levertijden van deze wapens en reservedelen.

(bron: Defensie)