08

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 12

LENS

Tekst ritmeester Djenna Perreijn
Foto Mediacentrum Defensie

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere 2 weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Niet alleen door professionals, maar ook door gepassioneerde amateurfotografen. 

ZOEKTOCHT NAAR BEELDMATERIAAL

Want een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle maatschappij, waarin we vaak alleen maar drukker worden, nemen we steeds minder de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en shockeert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO'S GEZOCHT

Militairen in de straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de meest afgelegen delen van Nederland en verlaten natuurgebieden. 

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb. 

In Afghanistan traint het Korps Commandotroepen een Afghaanse eenheid die Talibanstrijders en criminelen oppakt. De Nederlanders trainen de Afghanen in procedures en schietoefeningen, maar gaan ook mee in operaties om advies te geven. Foto: sergeant-majoor Hille Hillinga.

Een goede camo is het halve werk, leert deze jonge bezoeker van de Jumbo Racedagen. Defensie was op het circuit aanwezig met een F-16, die vlak voor de tunnel stond. Daar konden geïnteresseerden informatie krijgen over banen bij de krijgsmacht, die altijd op zoek is naar technisch geschoold personeel. Foto: John van Helvert.

Op een scherm van zo’n 4 bij 4 meter kunnen militairen even een woordje wisselen met hun geliefde, vriend of familielid. En hoewel het tegenwoordig makkelijk is om contact met hen te hebben via de telefoon, Whatsapp of Skype, is dit nog altijd een gouden formule tijdens de Thuisfrontdag in Nijkerk. Foto: Louis Meulstee.

Opperste concentratie bij deze militair van 11 Luchtmobiele Brigade tijdens de oefening Green Griffin. Tijdens de oefening met Duitse collega’s van de Division Schnelle Kräfte worden air assaults getraind. Foto: sergeant Jan Dijkstra.

Een ludieke actie van reservisten van de Charlie Compagnie: zondagmiddag lieten zij zich in het Rijksmuseum vereeuwigen als de Nachtwacht. Voor de militairen is het een afscheid van Amsterdam, hun werkplek verhuist naar Badhoevedorp. Het doek met de foto van 3,63 bij 4,37 meter, even groot als de Nachtwacht, krijgt daar een prominente plek. Omdat de reservisten de functies hetzelfde hebben ingevuld als de schutters van Rembrandt, staan er ook dames op de foto. Zo ziet de compagnie er een stuk moderner uit.

Precies 40 jaar nadat de eerste F-16 landde op vliegbasis Leeuwarden, maken de toestellen samen met een Hawker Hunter en een Spitfire een flyby. De Spitfire, eigendom van Jumbo-topman Frits van Eerd, heeft het prestigieuze embleem van 'Polly Grey' op haar romp gekregen. Kenners weten dat dit embleem toebehoort aan het 322 Squadron, het oudste squadron van de Koninklijke Luchtmacht. Het squadron vloog tijdens de Tweede Wereldoorlog met Spitfires en was gespecialiseerd in het neerhalen van Duitse V-1 vliegende bommen.