Tekst Vanessa Strijbosch
Foto René Verleg, Buddy Freeth
Oud-topatleet over de effecten van triatlon
“Een triatlon voltooien kan iedereen.” Het lijkt makkelijk gezegd over een sport die bekend staat als een van de zwaarste. Maar uit de mond van kapitein Rik van Trigt klinkt het overtuigend. De oud-topatleet weet als geen ander wat er allemaal bij komt kijken. Zijn uitspraak werd 12 juni bevestigd. Op het Nationaal Militair Kampioenschap Triatlon haalden op 1 na, alle deelnemers de finish.
Ongeduldig staan de sporters te wachten tot ze het water in mogen. Achter hen tientallen fietsen en helmen strak naast elkaar uitgestald. Fiets- en hardloopschoenen op handdoeken er netjes naast. Het wordt secuur aangepakt op dit kampioenschap. De in totaal 95 deelnemers van de olympische afstand en de sprint (1/8 deel) gaan ervoor.
“Als je aan de start staat van een triatlon, gebeurt er van alles in je lijf”, weet Van Trigt uit eigen ervaring. “Het is dezelfde rush als tijdens een operationele inzet. Het is erop of eronder. Je moet zorgen dat het klopt, dat de basis goed is gelegd.”
Afgestraft
Rik van Trigt ademt triatlon. De oud-topsporter, trainingsdeskundige, teammanager van het nationaal militair triatlonteam en stafofficier bij de lichamelijk oefening en sportorganisatie van de landmacht zette ooit de 9e triatlontijd van de wereld neer. Hij ziet in topsport veel parallellen met het werk van militairen. “Kracht, uithoudingsvermogen en coördinatie. Alles zit erin. Als je de verkeerde dingen doet, word je afgestraft.”
Het roept de vraag op wat je voor deze sport allemaal over moet hebben. Van Trigt heeft diverse tips, waarvan hij er 1 nadrukkelijk benoemt: “Zorg dat je er plezier in houdt.”
Do’s en don’ts van en voor een topsporter
- Stel realistische doelen en begin laagdrempelig.
- Zorg dat je materiaal in orde is.
- Zoek een goede coach.
- Sla niet door. Laat het niet ten koste gaan van je werk of privéleven.
- Train zeker 3 keer per week, maar durf ook rustdagen in te plannen.
- Boots af en toe een wedstrijdsituatie na: zwem in buitenwater of oefen een start met meerdere mensen.
- Leer je lichaam kennen en train met een hartslagmeter.
- Train niet teveel tijdens de laatste dagen voor een wedstrijd.
- Extra voedingssupplementen zijn niet noodzakelijk. Eet volgens de schijf van 5.
Topfit
Zwaar, belastend en ongezond voor het lichaam. De triatlon wordt daar vaak aan verbonden. Van Trigt hoorde het talloze keren aan. “Ik heb 20 hele triatlons voltooid. Sommigen denken dat ik versleten ben, maar ik voel me nog steeds topfit”, aldus de 56-jarige coach. Toch weet de oud-topsporter ook dat een triatlon zijn sporen kan nalaten.
Hij legt uit wat voor effect een triatlon op het lichaam heeft: “Van zwemmen naar fietsen en vervolgens hardlopen. Het zijn andere vormen van belasting en de hartslag piekt telkens omhoog. Je kan duizelig en misselijk worden. Na het fietsen moet de doorbloeding weer op gang komen. Zere voeten en last van de bovenbenen. Je hebt het gevoel op eieren te lopen, alles doet pijn. Maar dat is dan ook de charme van de triatlon en eigenlijk ook van het werk van militairen: op karakter doorgaan.”
3 in 1
De triatlon is een combinatie duursport: zwemmen, fietsen en hardlopen. Sinds 2000 is de triatlon een olympische sport met aangepaste afstanden. De klassieke of hele triatlon, ook wel de Ironman genoemd, is nog altijd de belangrijkste wedstrijd en bestaat uit 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,2 kilometer hardlopen. Kapitein Rik van Trigt eindigde in 1996 op de 26e plek.
NMK Triatlon: geen rondje door het park
Het Nationaal Militair Kampioenschap Triatlon 2019 kent 3 categorieën: olympische afstand, 1/8 triatlon en de Tri-Together. Op de olympische afstand was sergeant-1 Henk Ruijssenaars de beste van de mannen. Aspirant reserve-officier korporaal Marieke Jacobs won bij de vrouwen op deze afstand.