Vliegbasis Leeuwarden waarschuwt voor drones

Vliegbasis Leeuwarden maakt zich zorgen over drones die geregeld in de buurt worden opgelaten. Boven en bij de basis mag niet worden gevlogen, maar dat gebeurt wel. "Het is wachten op de keer dat het misgaat", zegt basiscommandant Arnoud Stallman tegen Omrop Fryslân.

Op dit moment is het bij de vliegbasis druk vanwege de militaire oefening Frisian Flag. Gevechtsvliegers uit verschillende landen zijn voor 2 weken in de Friese hoofdstad om samen te oefenen. 2 keer per dag stijgen zo'n 50 toestellen op.

Vanwege die oefening is het extra gevaarlijk om in de buurt van de vliegbasis drones te laten vliegen. "We hebben deze week weer verschillende meldingen gehad. Het is hartstikke mooi dat mensen zo enthousiast zijn, maar houd je wel aan de regels", zegt Stallman.

Vliegbasis Leeuwarden twitterde gisteren:

Dank voor alle positieve aandacht voor #FrisianFlag2019! Zijn we blij mee. We maken ons wel zorgen over drones die in de buurt van de basis proberen te komen. Dit is strafbaar en leidt tot onveilige situaties. Houd u aan de regels! Geen drones bij @vlbleeuwarden #MQ9notIncluded

Aan Frisian Flag doen verschillende toestellen mee. Amerikaanse, Poolse en Nederlandse militairen vliegen bijvoorbeeld met F-16's. Duitsers nemen deel met de Eurofighter. Ook de Fransen, Zwitsers en Engelsen doen mee. De oefening speelt zich niet alleen in het Nederlandse luchtruim af, maar ook in Duitsland en Denemarken.

De vliegbasis maakt zich ook zorgen om vliegtuigspotters die foto's maken van de straaljagers. Bij Jelsum staan hekken en borden, maar lang niet iedereen houdt zich aan de regels. Auto's worden in de berm gezet en daardoor ontstaan onveilige situaties, meldt Omrop Fryslân.

(bron: NOS)

Londen vraagt uitstel Brexit tot 30 juni

De Britse premier Theresa May vraagt de Europese Unie om Brexit-uitstel tot uiterlijk 30 juni. 

Ook treft Londen voorbereidingen om deel te nemen aan de Europese parlementsverkiezingen van dit jaar, zo staat in een brief die May stuurde aan EU-president Donald Tusk.

(bron: ANP)

F-16 raakte beschadigd door eigen munitie

Een Nederlandse F-16 die zwaar beschadigd raakte bij een oefening boven Vlieland, is geraakt door eigen munitie. Dat meldt de Inspectie Veiligheid en Defensie (IVD). Het incident vond op 21 januari plaats boven oefenterrein de Vliehors.

“Hoe het kan dat de F-16 is geraakt door zelf afgevuurde munitie wordt nog onderzocht", zegt een woordvoerder van de IVD. Ook wordt nog onderzocht of de piloot gevaar heeft gelopen.

2 straaljagers waren bezig met een oefening boven het Waddeneiland, waarbij doelen werden beschoten. Zeker 1 patroon raakte het vliegtuig en beschadigde de beplating en de motor. Delen van de afgeschoten munitie zijn in de motor terechtgekomen.

Nadat de piloot in de gaten kreeg dat zijn vliegtuig beschadigd was, vlogen beide toestellen terug naar de vliegbasis Leeuwarden. Daar konden beide F-16's veilig landen.

(bron: ANP)

'IS-ronselaars' opgepakt in Afghanistan

Afghaanse veiligheidstroepen hebben in de hoofdstad Kabul 6 vermeende leden van Islamitische Staat opgepakt. Zij gebruikten honderden nepaccounts op sociale media om mensen te werven voor de terreurgroep, meldt inlichtingendienst NDS.

De verdachten zouden actief zijn geweest op Facebook, Twitter, Instagram en Telegram. Ze maakten volgens NDS via sociale media ook reclame voor IS. De terreurorganisatie is sinds 2015 actief in Afghanistan. De jihadisten plegen daar bomaanslagen en vechten tegen de Taliban en regeringstroepen.

Het is onduidelijk hoeveel IS-strijders precies rondlopen in Afghanistan. Het Amerikaanse leger schat dat het gaat om zo'n 2.000 man. NDS maakte donderdag ook melding van 10 andere arrestaties in de provincie Nangarhar. Die verdachten zouden betrokken zijn geweest bij liquidaties en het vervoer van wapens, munitie en explosieven.

(bron: ANP)

Minister Bijleveld noemt BNR-onderzoek 'pijnlijk, maar begrijpelijk'

Defensieminister Ank Bijleveld noemt de uitkomsten van de BNR-enquête onder defensiepersoneel 'pijnlijk, maar begrijpelijk'. Defensiepersoneel is ontevreden over het loon en de werkdruk en geeft Bijleveld en haar staatssecretaris Visser beiden een dikke onvoldoende. Bijleveld wijst erop dat Defensie na 30 jaar bezuinigen 'van ver moet komen.' Ook zegt ze zich minder op missies te willen richten en meer op het Koninkrijk en de NAVO.

Minister Bijlveld beschouwt het onderzoek als een aanmoediging en is niet verbaasd: "Ik leef niet onder een steen, ben veel op pad, spreek mensen van laag naar hoog. Maar veel mensen klagen ook niet. Ik heb een nadrukkelijk doel en in de Defensienota staan concreet de maatregelen voor personeel en materieel." Bijleveld benadrukt dat het op orde hebben en houden van de basisgereedheid haar eerste prioriteit is. Ook zijn er 6 tot 8.000 vacatures te vervullen - vooral een gevolg van de uitstroom - maar zal dat aantal groeien door een veranderend dreigingsbeeld.

Bijleveld hoopt zo snel mogelijk een nieuwe CAO te hebben. Ze erkent dat de huidige salarisopbouw ouderwets is, maar heeft alle vertrouwen in de kwaliteiten van voorzitter Han Noten. Over het budget zegt Bijleveld dat ze wel degelijk de maximale financiële ruimte heeft. Defensie kijkt 'reëel' naar het eigen zorgstelsel en de eigen zorgverzekering.

De minister benadrukt ten slotte dat ze in de Defensienota 'bijbuigt naar Hoofdtaak 1', de grondwettelijke verplichting tot bescherming van het Koninkrijk en het NAVO-bondgenootschap en naar Hoofdtaak 3, de binnenlandse bijstandstaak. 'Dus minder missies en meer Koninkrijk en NAVO'.

(bron: BNR)

Gangenstelsel onder Utrechtse woning

De politie heeft in Utrecht een doodlopend gangenstelsel van ongeveer 18 meter lang ontdekt onder huizen in de Jan Pieterszoon Coenstraat in de wijk Lombok. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft met een robot onderzoek in het gangenstelsel gedaan.

Agenten deden onderzoek in de woning, omdat omwonenden hadden geklaagd over een vervelende kleilucht. Volgens een woordvoerder van de politie kan die geur erop wijzen dat de gangen vrij recent zijn aangelegd. 

Eerst moest de brandweer water wegpompen en met een robot van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie is daarna onder 3 panden gekeken. In de gangen heeft de politie niets gevonden. Waarvoor het gangenstelsel werd gebruikt is niet duidelijk. De eigenaar van de woning is op de hoogte gebracht. Bewoners van de huizen boven het gangenstelsel doen aangifte, omdat de ruimte onder hun huis is vernield. 
De gemeente Utrecht is van plan het gangenstelsel zo snel mogelijk dicht te maken. 

(bron: NOS/ANP)

Havenbeschermingsoefening in Rotterdam

De Rotterdamse haven vormt vanaf maandag 3 dagen lang het toneel van een grote havenbeschermingsoefening. 

Tijdens Port Defender Rotterdam trainen de Koninklijke Marine, Koninklijke Luchtmacht, Dienst Speciale Interventies (DSI), de Kustwacht, het Havenbedrijf Rotterdam, Politie-eenheid Rotterdam en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond samen, zodat er bij een groot (openbare orde) incident of acute terrorismedreiging snel en adequaat kan worden opgetreden

In verschillende uitdagende scenario’s krijgt de Rotterdamse haven te maken met een verhoogde dreiging. Terwijl speciale eenheden van het Korps Mariniers en politie een door terroristen gekaapt schip moeten bevrijden, krijgen marineduikers, vliegers en militairen van de maritieme explosievenopruimingsdienst ieder hun eigen uitdagingen voor de kiezen.

Het uiteindelijke doel is om met alle verschillende veiligheids- en hulporganisaties gezamenlijk te oefenen op het gebied van havenbescherming. Port Defender wordt voor de vierde keer gehouden.

(Bron: Defensie)

Nieuwe militaire leiders aan de top

Er vinden dit jaar flink wat verschuivingen plaats bij Defensie. Zo krijgt de landmacht een nieuwe bevelhebber, net als de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, en komt er een nieuwe, plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten. 

Luitenant-generaal Martin Wijnen begint op 28 augustus als Commandant Landstrijdkrachten. Hij neemt die functie over van zijn ranggenoot Leo Beulen, die met leeftijdsontslag gaat. In voorbereiding daarop wordt Wijnen op 1 juli al bij het commando geplaatst. De huidige directeur MIVD generaal-majoor Onno Eichelsheim neemt de functie van Wijnen over, als Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten. 

Maar wie wordt dan de nieuwe directeur Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst? Die taak gaat naar brigadegeneraal Jan Swillens, nu commandant 43 Gemechaniseerde Brigade. Op 13 juni neemt hij als generaal-majoor het stokje van Eichelsheim over. 

Ook het Defensie Ondersteuningscommando gaat een en ander veranderen, met plaatsvervangend commandant Commando Luchtstrijdkrachten generaal-majoor Mario Verbeek als nieuwe leider. Als luitenant-generaal neemt hij 30 april het bevel over van ranggenoot Emile van Duren die met leeftijdsontslag gaat. 

Directeur Plannen generaal-majoor Eric Schevenhoven volgt met ingang van 22 april Verbeek op. Commodore André Steur gaat 8 april als generaal-majoor bij de Bestuursstaf aan de slag en wordt directeur Plannen. 

Maar dat was het nog niet, want de leiding over het Hoofdkwartier Eerste Duits-Nederlandse Legerkorps komt vanaf 9 mei in Duitse handen. Luitenant-generaal Michiel van der Laan blijft tot die tijd commandant. Daarna volgt hij per 1 juli vice-admiraal Bekkering op als Hoofd Permanente Militaire Vertegenwoordiging bij de NAVO/EU. Bekkering gaat 1 augustus met leeftijdsontslag.

(bron: Defensie)