03

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 07

Amerikaanse bommenwerpers boven Nederland

Tekst Martin Zijlstra
Foto Airman 1st Class Tessa B. Corrick (U.S. Air Force) | Video: Airman 1st Class Tessa B. Corrick

Veteraan Koude Oorlog doet Europa aan

B-52 Stratofortress bommenwerpers van de Amerikaanse luchtmacht vlogen afgelopen week boven Nederlands grondgebied. Een bijzonder tafereel, want vaak gebeurt dat niet.

Zijn bijnaam is BUFF. Oftewel Big Ugly Flying Fellow. Groot, lawaaierig en gevaarlijk voor iedere tegenstander. En natuurlijk oerlelijk volgens iedereen die van ‘mooie’ vliegtuigen houdt. De B-52's Stratofortress deden bij hun bezoek aan ons land, begeleid door verkeersleiders van de luchtmacht, ook de schietrange op Vlieland aan voor een aanval met zogenoemde ‘inert’-bommen (bommen zonder explosieve lading, red.). 

Landing van een B-52 in Fairford. Op de voorgrond een lading oefenbommen voor de volgende missie (Airman 1st Class Jennifer Zima).

Nederland

Vorige week vrijdag kreeg Nederland voor het eerst bezoek van de gasten uit Fairford. Werk aan de winkel dus voor de verkeersleiders van Air Operations Control Station Nieuw Milligen. “Voor ons een bijzonder moment. Naast onze reguliere taken, zoals het afwikkelen van vliegverkeer, maakten we nu deel uit van oefeningen tussen regionale bondgenoten en NAVO-partners,” aldus majoor Rob van Harten, hoofd Operatiën van de militaire luchtverkeersleiders op Schiphol-Oost. 

De bommenwerpers kwamen afgelopen week nog een keer terug. “Maandag kwamen er nog eens 2 naar de range om bommen te gooien en een low pass te maken. Daarna gingen ze terug naar Fairford.”

Fraaie opname van een B-52 in formatie met 3 Noorse F-16's (foto: U.S. Air Force)

Europese omstandigheden

Sinds 2 weken opereren 6 van deze bommenwerpers vanaf de Engelse vliegbasis RAF Fairford. De toestellen zijn afkomstig van de 2nd Bomb Wing op de vliegbasis Barksdale in de staat Louisiana. De tijdelijke stationering in Engeland is bedoeld om de bemanningen te trainen in het vliegen onder Europese omstandigheden. Ook wordt de samenwerking tussen deze ‘grote jongens’ en de Europese luchtmachten geoefend. 

Bekijk in dit filmpje de voorbereidingen van de verplaatsing van het Amerikaanse materieel naar Europa. 

Grootste verplaatsing

Bij een persconferentie in Fairford vertelde luitenant-generaal Jeffrey Harrigian, plaatsvervangend commandant van de Amerikaanse luchtmacht in Europa en Afrika, dat het gaat om de grootste verplaatsing van bommenwerpers naar Europa sinds 2003. Destijds werden 17 bommenwerpers in Europa gestationeerd voor de strijd tegen Saddam Hoessein. Nu 6 stuks, onder leiding van overste Mike Esposito, die een detachement van 400 militairen vanuit de States meenam naar Groot-Brittannië. 

Esposito is trots dat hij op deze manier bijna in de voetstappen treedt van legendarische bommenwerpercommandanten, zoals de Engelse generaal ‘Bomber’ Harris en de Amerikaan Jimmy Doolittle. Zij gaven tijdens de Tweede Wereldoorlog leiding aan de, vanuit Engeland vliegende, bommenwerpers. “We valideren tijdens deze trainingsperiode onze inzetbaarheid en oefenen de samenwerking met onze Europese partners. Bovendien leren de bemanningen de omstandigheden hier kennen, want die verschillen toch van de States”, sprak hij. 

‘Ergens’ boven Noorwegen: captain Sean ‘Shaker’ Murray van de 2nd Bomb Wing geconcentreerd aan het stuur van zijn toestel.

Luchtaanvallen

De Amerikanen maken dagelijks vluchten naar alle uithoeken van het NAVO-gebied. Zo vlogen ze naar Noorwegen om daar te oefenen met F-16’s van dat land en boven IJsland werd getraind met Italiaanse Eurofighters. Ook Polen en de Baltische Staten mochten zich verheugen in aandacht van de Amerikanen, die daar samenwerkten met Joint Terminal Attack Air Controllers op de grond bij het uitvoeren van luchtaanvallen. Verder oefenden ze met Litouwse L-39 Albatros vliegtuigen en Britse Eurofighters die in Litouwen zorgen voor de luchtbewaking. 

Fraaie opname van de oefenvlucht boven Noorwegen. Grote stipjes zijn B-52’s, kleine stipjes F-16’s van de Noorse luchtmacht.

Vlieg mee met een B-52 tijdens een oefenvlucht boven Noorwegen. Let op, deze niet gemonteerde video duurt 14 minuten.  

Ontwerp B-52

Het ontwerp van de B-52 dateert uit de Koude Oorlog. Het toestel werd aan het begin van de jaren 50 ontwikkeld voor het uitvoeren van aanvalsvluchten met atoomwapens. Ze vormden een belangrijke pion in de Koude Oorlog samen met nucleaire onderzeeboten en ballistische raketten. Later werden de toestellen voorzien van conventionele wapens. Beroemd, of misschien berucht, werd de Stratofortress ingezet tijdens de Vietnamoorlog bij de massale bombardementen op vooral Noord-Vietnam. Iedereen die het nieuws in die tijd volgde kan zich de foto’s en videobeelden herinneren van het ‘carpet-bombing’. 

Tijdens deze zogenoemde tapijtbombardementen werden grote gebieden tijdens één enkele aanval met vele tientallen bommen in puin gelegd. Ook bij de latere conflicten van de Verenigde Staten werd de B-52 ingezet. Zo vloog het toestel tijdens de Golfoorlog van 1990 en bij de operaties tegen de Taliban in Afghanistan en Saddam Hoessein in Irak. De veteraan werd ten slotte ook gebruikt bij de strijd tegen ISIS in de afgelopen jaren. 

De bommenwerper heeft een bemanning van 5 personen, is bijna 50 meter lang en wordt voortgestuwd door 8 straalmotoren onder de enorme vleugel met een spanwijdte van bijna 60 meter. Het landingsgestel is bijzonder, omdat het onder de vliegtuigromp is bevestigd. Aan het eind van de vleugel zijn kleine wieltjes bevestigd die steun moeten geven wanneer de vleugel bij de landing doorbuigt.