05

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 07

Testen op het hoogste niveau

Tekst Saminna van den Bulk
Foto sergeant Jasper Verolme

Mariniers maken zich met certificering op voor amfibische taakstelling

“Hands on the ground! Move! MOVE!” Met de wapens in de aanslag bestormen de mariniers van het 21 Raiding Squadron van het Korps Mariniers een vijandelijk schip in de haven van het Britse Sunderland. Met een landingsvaartuig en Cougar. Al fastropend landen tientallen militairen op het schip. Klaar voor actie.

Het is geen filmscenario, maar operatie Sea Lord. De laatste oefening van de mariniers voor de certificering*. De opdracht: de ‘Pastoniaanse’ overheid vraagt hulp bij het oprollen van een smokkelnetwerk. De mariniers moeten smokkelaars aanhouden, hun intel zoeken en smokkelwaar in beslag nemen. 

*Certificeringsoefening

De certificeringsoefening is de traditionele afsluiter van het eerste jaar bij het Korps Mariniers, om te kijken of de mariniers klaar zijn voor complexe en gevaarlijke situaties waar ze overal ter wereld in kunnen belanden. Zie het als een examen. 

“De meest complexe operatie die we tot nu toe hebben gehad”, benadrukt de 27-jarige troop commander eerste luitenant der mariniers Kristian. “Ik houd het overzicht. Zorg dat iedereen in de juiste positie staat en of tactisch alles goed verloopt.” Als team op elkaar ingespeeld zijn is een vereiste. Maar zoals voor alles geldt: een goede planning is het halve werk. 

Examen afleggen

Precies iets waar het Marine Training Command op let. De ‘examinatoren’ van de oefening, zoals luitenant-kolonel der mariniers Harro de Vries: “We observeren. Kijken naar hoe de mariniers de opdrachten uitvoeren en hoe de coördinatie verloopt.” Zowel tijdens de planning, als tijdens de operatie zelf. 

Hij vervolgt: “De mariniers moeten rekening houden met situaties die ze vooraf niet verwachten. Een extra taak die er bij komt. Of een helikopter die op een bepaalde plek toch niet kan landen. Alles is mogelijk. Het zijn tests om te kijken of ze goed kunnen schakelen en handelen. We willen het hoogste niveau met de mariniers bereiken.”

Koppie gebruiken

De mariniers werken een jaar toe naar dit moment. Van slopende bergtrainingen tot het doorzoeken van piepkleine ruimtes. En nu in Schotland. “Je moet fysiek fit zijn, maar je koppie gebruiken”, vat marinier der eerste klasse Joris (22, links op de foto) zijn werk samen. De kracht van zijn Raiding Squadron? “Het gevoel in de groep is goed. We zijn hecht en aan elkaar gewaagd. We weten wat we aan elkaar hebben.”

Badjassen op straat

De opdracht verplaatst zich op een gegeven moment van Sunderland naar Blyth. Op een donker terrein staan 2 groezelige loodsen aan het water. De thuishaven van de smokkelaars. Op het kanaal proberen de mariniers de risico’s in te schatten. Maar het landingsvaartuig is nog niet eens aan wal, of de schoten worden al gelost. Een geluid dat de buurtbewoners van Blyth in badjas en op sloffen naar buiten lokt. Met grote ogen aanschouwen ze hoe de mariniers het terrein op rennen.

Marinier Joris ging de loods als 2e binnen. “Het was meteen raak. Meerdere vuurwapens en flashbangs die afgingen. Een gecontroleerde chaos.” 

Hoog niveau

De smokkelaars komen er in de certificering slecht vanaf. Al snel liggen zij met hun gezicht plat op de grond. Sommigen worden geblinddoekt afgevoerd. “Natuurlijk valt er hier en daar iets aan te merken”, reageert luitenant-kolonel der mariniers De Vries. “Maar het niveau is hoog. Het gaat erom dat de mariniers snel schakelen, plannen wijzigen en daarna handelen, als dat van hen gevraagd wordt. Dat hebben ze laten zien.” 

“We zijn gereed”, benadrukt marinier der eerste klasse Joris. “Niet alleen voor uitzendingen, maar ook om bijvoorbeeld stations te beveiligen bij de dreiging van terroristische aanslagen. Ver weg, maar ook dicht bij huis.” 

Snel inzetbaar, overal ter wereld

Operatie-officier majoor der mariniers William Diepeveen noemt de certificeringsoefening een chirurgische operatie. Helder nadenken, rustig blijven. Allebei een must. “Inzetgereed, dat is het doel. Dit squadron staat klaar voor de Marine Spearhead Task Unit (MSTU). Een eenheid die binnen 48 uur overal ter wereld ingezet kan worden.”
Maar er liggen meer taken in het verschiet. Nederland leidt in 2020 een jaar lang de amfibische taakgroep van de NAVO. De certificering in Engeland geldt als voorbereiding. Ook Joint Warrior is als internationale oefening een goede training. De focus voor de Nederlandse krijgsmacht ligt tijdens Joint Warrior dan ook op het amfibisch optreden.