Tankerproject wint prijs

Zonder dat het toestel nog maar één vlucht heeft gemaakt in Nederlandse dienst is de opvolger van het KDC-10-tankvliegtuig al in de prijzen gevallen. Het Multi Role Tanker Transport Fleet-project waarbij Nederland samenwerkt met België, Duitsland, Luxemburg en Noorwegen kreeg bij The Aviation Week Network’s Laureate Award liefst 2 prijzen.

Bij het ‘MRTTF’-project gaat het om toestellen van het type Airbus 330 voor strategisch transport en het in de lucht bijtanken van andere vliegtuigen zoals bij voorbeeld de F-16 of F-35. Aviation Week & Space Technology is een toonaangevend Amerikaans weekblad op het gebied van lucht- en ruimtevaart. Jaarlijks reikt de redactie de zogenoemde Annual Laureate Awards uit. Archieffoto: Australische MRTT (Foto: United States Air Force).

(Bron: Defensie) 

Groningen slaagt voor opwerktraject

De bemanning van Zr. Ms. Groningen is er klaar voor. Wat de opdracht ook mag zijn, het Ocean-going Patrol Vessel is er op voorbereid. Onlangs werd het opwerktraject met succes afgesloten.

Tijdens de Netherlands Operational Sea Training, verzorgd door de Britse Flag Officer Sea Training, bleek dat de Groningen aan alle eisen voldeed. Bij dit trainingsprogramma werd de bemanning getoetst op zaken als averij- en brandbestrijding, navigatie en schieten. In Plymouth kreeg de bemanning van de Groningen een mooi rapportcijfer: ‘Very Satisfactory’.

(Bron: Defensie) 

Eremetaal voor uitgezonden militairen

400 militairen ontvingen vorige week in Zwolle de Herinneringsmedaille Internationale Missie voor hun inzet in Afghanistan, Burkina Faso, Irak, Jordanië, Koeweit en Mali.

Bij de uitreiking stelde de plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten, luitenant-generaal Martin Wijnen dat zij met hun inzet het verschil hadden gemaakt. “Beschermd wat ons dierbaar is. Gewerkt aan een veiligere wereld. En laten zien hoe je dat doet: als een sterk team, onder welke omstandigheden dan ook. Ik ben jullie daar dankbaar voor.” 

(Bron: Defensie) 

Nieuwe mijnenjagers op komst

Het Nederlandse en Belgische kabinet hebben ingestemd met een voorstel om 12 nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen voor de marines van beide landen te bestellen.

De nieuwe schepen worden gebouwd door een consortium onder leiding van het Franse bedrijf Naval Group. Bij de Koninklijke Marine vervangen de nieuwe vaartuigen de 6 schepen van de Alkmaarklasse die inmiddels al bijna 35 jaar oud zijn. De voor Nederland bestemde schepen worden afgeleverd in de periode 2025-2030. 

(Bron: Defensie)

Chroom-6 cabines Woensdrecht

TV-programma Nieuwsuur meldde vorige week over een rapport uit 2015 te beschikken waarin melding wordt gemaakt van een voorval met chroom-6 bij het Logistiek Centrum Woensdrecht. Namens Defensie gaf de commandant van het centrum, commodore Richard Laurijssen een reactie in de uitzending. Hij stelde het ontzettend vervelend te vinden dat er bij het voorval mogelijk personeel is blootgesteld aan chroom-6.

Het door Nieuwsuur aangehaalde rapport vermeldde dat bij een inspectie van spuitcabines stof is gevonden waar chroom-6 in zat. Nader onderzoek toonde aan dat dit mogelijk was door slecht onderhoud en niet goed werkende filters. Defensie heeft destijds gelijk het betrokken personeel en de Tweede Kamer geïnformeerd. Enkele maanden na het onderzoek zijn er nieuwe spuitcabines geplaatst, ook is een onderhoudscontract afgesloten met de bouwer van de cabines en worden er regelmatig controles uitgevoerd waardoor herhaling is uitgesloten. Laurijssen geeft aan dat er veilig kan worden gewerkt, incidenten zijn echter nooit uit te sluiten.

(Bron: Nieuwsuur/Defensie)

FC Groningen bezoekt landmachteenheid

Militairen en topsporters hebben best veel overeenkomsten met elkaar. Dat zei sportinstructeur adjudant Brugt Bergsma tegen het Dagblad van het Noorden bij een bezoek van de selectie van voetbalclub FC Groningen aan 43 Gemechaniseerde Brigade.

Bergsma zag dat de voetballers fysiek niet onder doen voor militairen toen beide groepen elkaar uitdaagden op de klimtoren en in een circuit. Maar hij zag nog meer overeenkomsten: werken in een team en elkaar helpen wanneer dat nodig is. Met een glimlach op zijn gezicht constateerde hij wel dat de voetballers iets minder discipline hebben dan militairen. Het bezoek van FC Groningen was onderdeel van de samenwerking met de brigade in het kader van de werving van nieuwe medewerkers door de Bizon-compagnie (Foto: 43 Gemechaniseerde Brigade).

(Bron: Dagblad van het Noorden)

Bond, James Bond…

Het aantal Nederlandse F-35’s op Luke Air Force Base neemt gestaag toe. Inmiddels is ook de F-007 gearriveerd op zijn nieuwe thuisbasis. En bij 007 denkt iedereen natuurlijk gelijk aan de Britse filmheld James Bond. Niet zo vreemd dat het toestel snel voorzien was van een mooi embleem op de staart.

De foto leverde volgens majoor André heel wat enthousiaste reacties op. Maar tegelijkertijd moet hij iedereen die denkt dat het embleem op de staart van de Joint Strike Fighter staat écht is, teleurstellen. Want de achterzijde van het gevechtsvliegtuig is gewoon grijs en de afbeelding is er via photoshop opgekomen. Kunstig, dat wel!