Tekst Evert Brouwer
Foto Jeroen Liebers-Studio 38C/Paris Hidden (video)

Clinics handboogschieten door heel het land

Op de dag 40 jaar na het begin van de Nederlandse missie in Libanon, start voor oud-Unifil’er Hennie Sloesen (62) een nieuw avontuur. Hij is met zijn dienstmaten Armand Lucas (59) en Pierre Robert naar het Archery Service Center (ASC) in het Limburgse Horst gereden om daar deel te nemen aan de eerste van 6 handboogclinics voor veteranen. “Ik heb zelf door deze sport een stuk rust gevonden. Dat gun ik iedereen”, zegt de initiatiefnemer, landmachtadjudant Jacco Dudink.

Hij gaf met de proeflessen ‘Archery for Veterans’ gevolg aan een oproep van Prins Harry tijdens de Invictus Games van 2017 in Toronto. “Omdat niet iedereen aan dat evenement kon meedoen, pleitte de prins ervoor om kleinschalige projecten op te zetten voor alle veteranen. Het doet er niet toe of je wel of niets mankeert: iedereen die ooit is uitgezonden is welkom.”

Oud-bondscoach Johan van Dongen legt de basisprincipes uit.

Geweldig

Behalve de 3 genoemde Libanongangers kwamen ook ‘jonge’ veteranen uit hun schulp. Roger Patelski (48) uit Heerlen bijvoorbeeld. De missies, in Bosnië en Afghanistan, hebben hem zoals de meeste anderen bij de clinic niet onberoerd gelaten. Vrouw Suus is enthousiast over zijn deelname en bedankt de organisatoren uitgebreid na afloop. “Het lijkt erop dat Roger eindelijk iets heeft gevonden dat hij écht leuk vindt. Nog mooier: onze zoon Kaya vindt het ook helemaal geweldig.”

Kaya krijgt instructies van Silvia Gerrits, terwijl vader Roger Patelski de eerste pijlen gaat afschieten.

Porren

Dat lag ook aan de instructeurs, niet bepaald de minsten in het handboogcircuit. Johan van Dongen, eigenaar van het ASC, en Reinier van Doornik zijn beiden gewezen bondscoaches. Silvia Gerrits maakte deel uit van de Nederlandse (para)archeryploeg. Het is de bedoeling dat zij de deelnemers klaarstomen voor een veteranentoernooi tijdens het WK Boogschieten op 8 juni in Den Bosch. “Uiteindelijk is ons streven”, meldt Jacco Dudink, “om elk jaar een nationaal veteranenkampioenschap te houden. Ik denk dat het Veteraneninstituut daarvoor ook wel is te porren.”

Jacco Dudink legt aan. Hij is samen met Silvia Gerrits (links) de motor achter de handboogclinics.

Aanmelden

Maar eerst volgen er nog meer clinics in het land. Vorige week was Almere met zo’n 20 deelnemers aan de beurt. De eerstvolgende training is in Rosmalen (zondag 24 maart) en daarna volgen nog Ruurlo (7 april), Steenwijk (14 april) en Heemskerk (12 mei). Opgeven, ook voor komende zondag, kan door een e-mail te sturen naar silviareinier@gmail.com