04

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 06

Snuffelen aan snufjes

Tekst Saminna van den Bulk
Foto Hans Roggen en Louis Meulstee

Tech-event DefLab: van exoskelet naar 3D-printen

3.000 bezoekers bestormden 7 maart naar het Nationaal Militair Museum in Soest. Ze kwamen voor DefLab, het nieuwste tech-event van Defensie. De organisatie is namelijk hard op zoek naar vakbekwaam personeel, vooral op het gebied van technologie en ICT. De Defensiekrant sprak met de bezoekers en ging langs bij 5 populaire stands.

1 | Crossen in een virtuele wereld

Rondracen op een quad: tijdens DefLab kon het. Als een van de eersten mochten de bezoekers de Militaire Hybride Quad testen. Maar dan wel in een virtuele wereld, met de Virtual Reality-bril op. 

Abudi (17), opleiding Vliegtuigmonteur

“Ik ben hier omdat het moest voor school, maar vind het nu wel erg leuk om hier te zijn. Er is van alles te zien, maar vooral te doen. Ik zat net op een quad met een VR-bril en reed rond in een landschap. Je kunt echt ervaren hoe het is zo’n voertuig te besturen. Erg leuk, maar ook nog best lastig. Telkens als ik naar links of naar rechts stuurde, ging de quad langzamer rijden. Misschien moet ik dat nog even oefenen.

Werken voor Defensie, waarom niet? Op uitzending gaan, helikopters onderhouden. De uitdaging en tegelijkertijd iets zien van de wereld. Het spreekt me wel aan. Maar… ik ben er nog niet helemaal uit. Misschien dat ik wel richting Defensie ga, maar misschien blijf ik ook wel bij mijn originele plannen, vliegtuigmonteur worden.” 

2 | ‘Varen’ op het droge

Er waait een gure wind op het terrein achter het Nationaal Militair Museum. Maar er staat genoeg moois om de bezoekers toch even naar buiten te lokken. Zoals hier, bij een stand van de Koninklijke Marine. Hier kunnen de bezoekers ervaren hoe het is om in een boot van Defensie te zitten. Te zitten, inderdaad. Want varen, dat is op het droge wat lastig. 

Merle (23), bachelorstudente Kunst en Technologie

“Ik doe een behoorlijk brede opleiding, waardoor ik nu niet goed weet wat ik wil. Wat me aanspreekt bij Defensie is dat ze altijd met nieuwe snufjes en gadgets bezig zijn, zoals je hier op DefLab kan zien. Het mooie is dat de mensen die erbij staan je ook echt een verhaal kunnen vertellen over de technologie, omdat ze er zelf veel mee werken. En er is bij Defensie een grote verscheidenheid aan tech, dat is me ook duidelijk geworden. Ik ben nu toch wel geïnteresseerd geraakt in Defensie. Maar of ik er echt wat mee wil? Dat weet ik nog niet. Ik zal me eerst iets beter moeten oriënteren voor ik daar een keus in kan maken.” 

3 | Ringetje printen

Binnen de krijgsmacht wordt er volop geëxperimenteerd met 3D-printers. De landmacht printte bijvoorbeeld vorig jaar onderdelen voor het pantservoertuig (Fennek). Maar ook op zee zijn militairen aan het 3D-printen geslagen. Mooi voor in het veld, maar niets is leuker dan zelf aan de slag te gaan met een 3D-printer. Op DefLab stonden er daarom meerdere naast elkaar, omringd door gespannen gezichten. Waaronder dat van Shirley. Want zelf een kunststof ringetje 3D-printen, dat is zo makkelijk nog niet. 

Shirley (17), opleiding Middenkader Engineering

“Nu ik hier rondloop op DefLab wordt het voor mij echt duidelijk dat ik bij de marine moet gaan werken. Ik volg nu de studie Middenkader Engineering. Stages doe ik al bij de marine. Ook tijdens de opleiding is er veel contact met het krijgsmachtsdeel. Bijvoorbeeld met de onderzeedienst. Die sfeer daar is zo gemoedelijk. Ik weet het al een tijdje. Ik wil daarbij horen, daar wil ik tussen zitten. Ik kan dan ook niet wachten om echt militair te worden. Mee te gaan op de schepen. Lekker veel er op uit. Dan is elke dag anders. Ja, dat wil ik zeker.”  

4 | Wandelen in de echte/virtuele wereld

Zij aan zij loop je met je buddy door het veld. Je hoort zijn stem. En als je om je heen kijkt, zie je hem naast je staan. Terwijl hij er in het echt helemaal niet is. Welkom bij het Virtual Battle Station, gemaakt door het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum. Bij het Simulatie Centrum Landoptreden testen ze hoe je de VR-bril kan inzetten bij oefeningen in het veld. Luke nam de proef op de som. 

Luke (16), 4e klas gemengd-theoretische leerweg

“DefLab geeft je echt de kans om een kijkje achter de schermen te nemen. Dat terwijl Defensie meestal vooral op de achtergrond bezig is. Maar daar moeten we ons niet op verkijken. Ik zag net een plaat met alle plekken waar de Nederlandse krijgsmacht op dit moment opereert. Dat zijn behoorlijk wat landen.

Ik dacht echt dat technologie bij Defensie vooral robots waren die het werk van mensen overnamen. Wat blijkt: veel tech is vooral bedoeld om mensen te helpen, innovaties die mensen juist ondersteunen. Zoals deze VR-bril, waardoor het net lijkt of iemand bij je is. Maar ik heb ook een tuigje gezien voor je bovenlichaam, dat je ondersteunt als je bijvoorbeeld onder een truck of boven je hoofd moet werken. Dergelijke tech bij Defensie had ik voor DefLab niet verwacht.”

5 | Schroeven zonder spierpijn

Wel eens een lampje boven je hoofd ingedraaid? Of iets aan een plafond bevestigd? Dan weet je dat zo’n klus geen feestje is. Je spieren gaan verzuren, je begint een beetje te trillen en je neemt een verkrampte houding aan. 

Maar niet met het exoskelet. Het speciale pak vangt het gewicht van je armen op. Het indraaien van een schroef boven je hoofd wordt door het exoskelet opeens een makkelijk karwei. De bezoekers van DefLab mochten het exovest testen. Zo ook Jeroen. 

Jeroen (10), basisschool

“Wat ik van het vest vind? Heel tof. Alleen….hij was misschien wel een beetje te groot voor mij. Daardoor werkte het vest iets minder goed. Ik zit nog op de basisschool, maar ik weet al een tijdje wat ik wil worden. Ik ga later bij de Koninklijke Marechaussee. Ik wil in ieder geval iets op Schiphol doen. Dat lijkt me een heel erg spannende plek om te werken. Bijvoorbeeld bij de bewaking. Een vriend van mij wil ook bij de marechaussee, dus dat komt goed uit. Kunnen we het samen gaan doen.”