01

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 06

Puzzelen aan robots

Tekst Saminna van den Bulk
Foto sergeant Jan Dijkstra

Bootcamp Robotica: Op zoek naar prikkels

Robots die militairen ondersteunen bij hun werk. Het kan, maar hoe? Dat is de vraag waar 56 leerlingen van de Christelijke Hogeschool in Ede en Technova College Ede zich over bogen tijdens de Bootcamp Robotica van 14 tot en met 16 maart op de Soldaat Ketting Olivier Kazerne in Soesterberg.

Het zoemt en het rinkelt in de hal op de kazerne. Overal liggen draadjes, boutjes en moertjes. Prototypes van robots in the making, omringd door gefronste gezichten. 

Creatief met…magneten

Olivier Steur (22), student Gamedevelopment aan Technova College in Ede, is er 1 van. “Wij ontwikkelen een bergingsrobot”, vertelt hij. “Een robot die een voertuig uit een greppel of sloot kan rekken, zodat je hem daarna kan afslepen.” Geen sinecure, want de robot moet autonoom kunnen opereren, zonder dat er een mens aan te pas komt. 

Maar hoe doe je dat, is de vraag. “Wij zien de oplossing in elektromagnetisme. Je begint bij de voertuigen van Defensie. Die rust je uit met bijvoorbeeld metalen platen, op verschillende locaties. De robot rust je uit met een magneet. Als de robot dan ter plaatse komt, zet die zijn magneet aan, klikt die vast aan het voertuig, en zet het voertuig weer overeind.” 

Handen uit de mouwen

Een innovatieve oplossing. Precies waar Defensie naar op zoek is, vertelt Karin van Bodegraven, senior Innovatiemanager bij Defensie Materieel Organisatie (DMO). Defensie organiseert de driedaagse bootcamp in samenwerking met Knooppunt Techniek, die (technische) scholen in de omgeving Ede koppelt aan het bedrijfsleven en overheid zoals Defensie. 

“We willen geprikkeld worden. Defensie zet in op technologische ontwikkelingen, passend bij de dreiging waarmee we te maken hebben. De techniek is er veelal. Maar waar kunnen militairen die technologische innovaties het best inzetten? En hoe?"

‘We willen geprikkeld worden’

Een antwoord op die vraag krijg je niet door eindeloos plannen te maken, zegt majoor Martijn Hädicke, commandant van de roboteenheid van Defensie. Maar wel door te puzzelen, vragen te stellen en te experimenteren. Kortom: gewoon doen. “We vragen de jonge honden meteen hun tanden te zetten in onze vraagstukken. Zij hebben een frisse blik.” 

Duur speelgoed

De studenten krijgen 4 casussen, waaronder de inzet van een onbemande drone. Duur speelgoed, weet Damiano Castiglione. De 20-jarige student Megatronica sleutelt aan een ‘drop off’-systeem voor de drone. Een klein kastje op de drone, waarin je bijvoorbeeld afluisterapparatuur mee kan vervoeren en kan afgooien. “Ik vind de opdracht uitdagend, maar ook erg interessant. Ik loop gewoon te sleutelen aan een militaire drone voor Defensie. En dan weet je: wat ik maak, dat moet goed zijn.” 

De drone heeft de toekomst, denkt Damiano. “Je kan een drone met van alles uitrusten. Afluisterapparatuur, infraroodsensoren. Plus: de militair hoeft zelf niet ter plaatse te gaan.”

Minder gevaar

Dat is een van de gedachten achter de opdrachten, vertelt majoor Hädicke. “Alle casussen zijn gericht op de inzet in missiegebied. Met techniek kunnen we de risico’s voor het personeel inperken. Daarbij willen we eenheden in staat stellen gevechten te winnen. Techniek kan helpen bij dat doel.”

‘We willen de studenten een unieke ervaring meegeven’

“En wie weet”, vult Van Bodegraven aan. “Defensie zoekt volop naar technisch personeel. We zoeken naar tech-oplossingen, maar willen de studenten ook een unieke ervaring meegeven. Zo slapen ze tijdens de bootcamp op de kazerne. Misschien weten we de studenten op deze wijze wel enthousiast te maken voor een carrière bij Defensie.” 

Dat lijkt hier en daar gelukt, blijkt uit de woorden van student Olivier. “Defensie is voor mij een interessante werkgever, want ze zijn veel bezig met serious gaming. Dit experiment geeft mij de kans te kijken of Defensie is. Ik zie wel mogelijkheden.” 

De 56 leerlingen werkten in 8 groepen aan 4 casussen. Gekeken wordt of Defensie echt iets met de technologische toepassingen kan. Benieuwd naar alle prototypes en technologische innovaties van de studenten? Hun resultaten worden komende maand getoond tijdens Purple NECtar, het innovatieplatform van de afdeling Kennis Innovatie Experimenten en Simulatie (KIXS) van Defensie.