Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto Valery Kuypers, MAX/Roland J. Reinders

Marinekorporaal wint Heel Holland Bakt

Commandant der Strijdkrachten biedt Anna zijn coin aan

Daar waar defensieminister Ank Bijleveld vorige week nog de keuken indook voor een ‘aanmoedigingstaart’ voor korporaal Anna Yilmaz, verraste deze 29-jarige Heel Holland Bakt winnares haar minister vanmorgen met een persoonlijk schort en ‘overwinningsgebakjes'. 

"Eclairs met vers geroerde advocaat. Misschien is het een beetje vroeg voor advocaat, maar er zit ook slagroom en chocolade in", verduidelijkte korporaal Anna. Vroeg of niet, de minister genoot van de lekkernij. Zelf keek ze graag naar het bakprogramma en als de tijd het toelaat bakt ze ook graag zelf. "Dan komt dit cadeau goed van pas", reageert Anna terwijl ze een schort met haar handtekening overhandigt. "Ik vind dit wel heel leuk zeg." 

Om de overwinning te vieren bakte Heel Holland Bakt finalist korporaal Anna Yilmaz een taart voor defensieminister Ank Bijleveld.
De huisgemaakte eclairs van korporaal Anna zaten vol verse advocaat en slagroom.

Overplaatsing

Naast ‘oppertelevisiebakker’ van 2019 werkt Anna bij de logistieke dienst verzorging van de Koninklijke Marine. Speciaal voor de opnamen van het succesvolle Omroep Max programma, werd ze de afgelopen maanden van Zr. Mr. Evertsen afgehaald en tijdelijk bij de mariniers in Doorn tewerkgesteld. “Zo kon ik aan alle afleveringen meedoen, want normaal gesproken ben ik 5 à 6 maanden per jaar op zee.”

Op deze foto is de korporaal druk bezig met haar ‘spektakelstuk’, waarin de Turkse tulp centraal staat.

Omdat de opnamen al in oktober werden afgerond, moest ze maandenlang haar mond houden over de uitkomst van het televisieprogramma. “Sommige collega’s vroegen er regelmatig naar en waren erg complimenteus. Anderen interesseerden zich er niet voor. Voor mariniers is het niet echt stoer. Al wisten ze een dag later wel van alles over de aflevering te vertellen”, vertelt de hobbybakster met een grote lach op haar gezicht.

Roots

Anna heeft een Turkse achtergrond. Het was een bewuste keuze om haar roots terug te laten zien in haar baksels. Zoals de tulpen in haar slotstuk. “Veel mensen denken dat dit typisch Nederlandse bloemen zijn, maar feitelijk is het Turks. De Turkse keuken kent bovendien veel zoete gerechten, maar vaak te zoet voor Nederlanders. Daarom heb ik veel varianten verzonnen. Mooi als ik jurylid Robèrt hier weer mee kon verrassen.”

'Ik werk nu 10 jaar bij Defensie. Dat uniform lever je niet zomaar in'

Een coin voor Anna 

Niet alleen korporaal Anna zorgde met haar bezoek op het Haagse ministerie vanmorgen voor een verrassing. Ook zelf werd de hobbybakster flink overrompeld door een wel heel bijzonder cadeau van de Commandant der Strijdkrachten.

Luitenant-admiraal Rob Bauer gaf Anna zijn ‘coin. Een munt die hij sporadisch weggeeft als blijk van erkenning en waardering. “Je hebt een groot effect op de defensieorganisatie. Dat gaat veel verder dan alleen het winnen van de prijs. Je inspireert en enthousiasmeert mensen.”  

Anna wist even niet waar ze het zoeken moest. Met grote ogen keek ze de CDS aan en kon alleen uitbrengen “Jemig, hartelijk bedankt. Dit is echt heel bijzonder.”

Volgens de traditie moet Anna haar coin bij een volgend bezoek aan de CDS kunnen laten zien. Heeft ze hem niet op zak, dan moet ze Bauer trakteren op een rondje. 

Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer gaf zijn 'coin' aan korporaal Anna.

Wat gebeurt er met alle taart uit het programma?

“Ik had standaard een klein bestekvorkje in mijn schort. Als de jury klaar was met beoordelen en de camera wegging, kon ik van anderen proeven. Uiteindelijk kwam alles op. Door de kandidaten en mensen achter de schermen. En als er toch iets niet op ging, werd het verdeeld voor thuis."

Toekomstig koffietentje

Met de bakprijs in handen overziet Anna haar toekomst. Momenteel zit ze nog goed bij de marine, maar een knus koffietentje waar je ook een lekker broodje kunt eten lonkt. “We zien wel waar het schip strandt”, reageert Anna met een knipoog. “Ik werk nu 10 jaar bij Defensie. Dat uniform lever je niet zomaar in.”

Over een ding is ze in ieder geval zeker; taart blijft ze eten. Ook als sportief militair. “Dan loop ik wel een rondje extra. Je ziet ook steeds vaker gezonde taarten, maar dat smaakt niet. Sommige dingen moet je niet veranderen. In een taart hoort roomboter, eieren en suiker. Neem dan maar een kleiner stukje.”

Momenteel heeft Anna nog veel plezier bij de marine, maar een eigen koffietentje lonkt.