01

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 03

Boer tussen de bommen

Tekst kapitein Jaap Wolting
Foto sergeant-majoor Hille Hillinga

Natres beveiligt redeployment in Jordanië

Nooit eerder opereerde een samengestelde eenheid van de Nationale Reserve (Natres) tijdens een uitzending als force protection. Het afbreken van de F-16-missie in Jordanië (redeployment) is dus nu al uniek te noemen. Van grafisch ontwerper, student diergeneeskunde, medewerker van Rijkswaterstaat en supermarktmanager: stuk voor stuk zijn het reserve-militairen die zorg dragen voor de beveiliging van de Redeployment Task Force

‘Natres beschermt tegen allerlei soorten dreiging’

Personeelstekorten bij Object Grondverdediging van de luchtmacht, normaliter verantwoordelijk voor de taken die de reservisten nu in Jordanië uitvoeren, maakten het moeilijk militairen te leveren voor de force protection (FP) in het Midden-Oosten. En zo kon het gebeuren dat defensieminister Ank Bijleveld vorig jaar bepaalde, na onder meer een uitgebreide risicoanalyse, dat de Natres op uitzending zou gaan. 

Diverse taken

De militairen van de Natres beschermen dag en nacht personeel en materieel (zo liggen er nog steeds Nederlandse bommen) tegen allerlei soorten dreiging. Zo kan de terugkeer ongestoord verlopen. Daarvoor bemant de eenheid posten, rijdt ze patrouilles en heeft ze een Quick Reaction Force. Ook escorteren de reservisten defensiepersoneel dat van of naar Amman gaat.

Om nog beter te worden, trainen de uitgezonden reservisten ook in Jordanië. Het kader speelt verschillende scenario’s, zoals dat van een indringer op het kamp.

‘Tijdens deze missie snel een groep geworden’

Goede groepscohesie

Alles gebeurt onder het toeziend oog van tweede luitenant Debbie, pelotonscommandant Object Grondverdediging (OGRV). Niet meer dan logisch, want de OGRV heeft tientallen jaren ervaring met het bewaken van assets van de luchtmacht. “Bij de Natres zijn ze net als bij ons gewend aan structuur en hiërarchie. Ik vind het mooi te zien dat we tijdens deze missie snel een groep zijn geworden, waarin het teambelang absoluut boven het individuele belang staat en de groepscohesie goed is. Ondanks deze positieve ervaringen met een gemotiveerde club houd ik hier een dubbel gevoel aan over. Het voelt voor mij persoonlijk alsof mijn OGRV-eenheid vervangbaar is.”

Hieronder staan 3 interviews met reservisten in Jordanië. We stelden ieder een belangrijke vraag.

 

1. Kun jij wennen aan het werk in deze setting?

“Als reservist train je met een vaste groep en ben je goed op elkaar ingespeeld. Klik je aan bij een andere eenheid, moet je eerst even indribbelen. In zekere zin gaat dat hier net zo, omdat we een samengestelde club zijn. Het duurde een paar dagen voor we wisten wat we aan elkaar hadden. Sowieso zijn reservisten gewend om als kameleon op te treden. We passen ons voortdurend aan als we samenwerken met bijvoorbeeld politie of beroepsmilitairen. Als aanpassen niet in je woordenboek staat ben je niet geschikt voor de Natres.” 

Sergeant Arend

2. Waar verbaas jij je over?

“We hebben tijdens oefeningen vaker bewakings- en beveiligingstaken uitgevoerd, maar dit is een hele mooie, nieuwe uitdaging. Er zit een ‘luchtmachtsausje’ over onze inzet. Zo zijn we bijvoorbeeld in Jordanië opgeleid op het gebruik van de wapenstok en handboeien en is onze commandant van de luchtmacht. Er zijn nuanceverschillen. Wij opereren normaliter met het wapen voor de borst, maar voor deze inzet hoort de Colt op de rug te zitten. En het geweldspectrum ligt iets lager dan ik gewend ben. Dat vond ik verrassend. Ik had verwacht dat ik, net als oefeningen in bijvoorbeeld Duitsland, volledig omgehangen zou zijn.” 

Soldaat der eerste klasse Guido

3. Wat doe je in het dagelijks leven?

“Ik studeer crisis- en securitymanagement aan de universiteit van Leiden. Eigenlijk heb ik altijd al iets met Defensie gehad. Ik heb zelfs nog getwijfeld om naar de Koninklijke Militaire Academie in Breda te gaan, maar heb toen toch maar eerst voor een andere studie gekozen. Voor mijn opleiding heb ik trouwens veel te maken met Defensie. Het gaat allebei om het managen van veiligheid. Doordat ik nu op missie ben in Jordanië kan ik zelfs een praktische invulling geven aan mijn studie.”

Soldaat der eerste klasse Sjoerd