Tekst kapitein Jaap Wolting
Foto sergeant-majoor Hille Hillinga
Natres beveiligt redeployment in Jordanië
Nooit eerder opereerde een samengestelde eenheid van de Nationale Reserve (Natres) tijdens een uitzending als force protection. Het afbreken van de F-16-missie in Jordanië (redeployment) is dus nu al uniek te noemen. Van grafisch ontwerper, student diergeneeskunde, medewerker van Rijkswaterstaat en supermarktmanager: stuk voor stuk zijn het reserve-militairen die zorg dragen voor de beveiliging van de Redeployment Task Force.
Personeelstekorten bij Object Grondverdediging van de luchtmacht, normaliter verantwoordelijk voor de taken die de reservisten nu in Jordanië uitvoeren, maakten het moeilijk militairen te leveren voor de force protection (FP) in het Midden-Oosten. En zo kon het gebeuren dat defensieminister Ank Bijleveld vorig jaar bepaalde, na onder meer een uitgebreide risicoanalyse, dat de Natres op uitzending zou gaan.
Diverse taken
De militairen van de Natres beschermen dag en nacht personeel en materieel (zo liggen er nog steeds Nederlandse bommen) tegen allerlei soorten dreiging. Zo kan de terugkeer ongestoord verlopen. Daarvoor bemant de eenheid posten, rijdt ze patrouilles en heeft ze een Quick Reaction Force. Ook escorteren de reservisten defensiepersoneel dat van of naar Amman gaat.
‘Tijdens deze missie snel een groep geworden’
Goede groepscohesie
Alles gebeurt onder het toeziend oog van tweede luitenant Debbie, pelotonscommandant Object Grondverdediging (OGRV). Niet meer dan logisch, want de OGRV heeft tientallen jaren ervaring met het bewaken van assets van de luchtmacht. “Bij de Natres zijn ze net als bij ons gewend aan structuur en hiërarchie. Ik vind het mooi te zien dat we tijdens deze missie snel een groep zijn geworden, waarin het teambelang absoluut boven het individuele belang staat en de groepscohesie goed is. Ondanks deze positieve ervaringen met een gemotiveerde club houd ik hier een dubbel gevoel aan over. Het voelt voor mij persoonlijk alsof mijn OGRV-eenheid vervangbaar is.”