DSI gaat internationaal

De snelle inzetteams van de Dienst Speciale Interventies (DSI), eenheden van politie én Defensie, kregen afgelopen week een internationaal tintje.

Uit 9 verschillende EU-landen kwamen snelle interventieteams samen op oefenterrein Marnewaard, om gezamenlijk te trainen en kennis en ervaring uit te wisselen. “We hebben allerlei zaken behandeld. Variërend van hoe nader je een voertuig met gevaarlijke inzittenden tot het zo snel mogelijk beëindigen van een terroristische actie. En welke middelen zet je dan wanneer in”, vertelt Peter, teamleider van de DSI. “De samenstelling van de DSI, met medewerkers van de politie en Defensie, is uniek in de wereld. En wat wij in Nederland als reactieconcept hebben uitgewerkt, daar leren nu buitenlandse teams weer van.”

Als 'Rapid Response' worden al deze teams, zoals de naam al doet vermoeden, ingezet als een snelle interventie noodzakelijk is. En juist in stedelijk gebied is dit vaak het geval. Daar zijn ze al 10 jaar mee bezig, maar vooral na de terroristische aanslag op Charlie Hebdo in Parijs in 2015, is het belang van deze teams sterk gegroeid. “Deze aanslag heeft duidelijk gemaakt dat snel en veilig reageren van cruciaal belang is, om zoveel mogelijk slachtoffers te voorkomen.”

Ook in ons land rijden teams van de DSI elke dag rond en treden ze zo nodig ook op. Recent nog in Den Haag, na een steekpartij.

(Bron: Defensie)

Nog eens € 3,5 miljoen voor 75e Bevrijdingsdag

Het kabinet trekt 3,5 miljoen extra uit om de 75e verjaardag van de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog te herdenken en te vieren. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) wil er zo voor zorgen dat “het verhaal over de bevrijding goed” wordt verteld.

Blokhuis belooft nog geld bij te leggen voor “educatieve projecten” over de oorlog en de bevrijding. Hoeveel dat wordt, laat hij nog in het midden.

De herinneringscentra in de voormalige kampen Westerbork, Amersfoort en Vught kregen eerder dit jaar al elk 1 miljoen voor uitbreiding en educatie. Er lag ook al 1,4 miljoen klaar voor het bevrijdingsfeest.

De 3,5 miljoen gaan naar onder andere het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de stichting 75 jaar vrijheid en de Pleisterplaats voor de Indische en Molukse gemeenschap. Indische en Molukse Nederlanders herdenken in 2020 het einde van de Japanse bezetting.

Het CDA dringt al langer aan op extra geld voor de viering van het kroonjaar. De regeringspartij wijst erop dat oorlog en bevrijding heel bepalend zijn geweest voor de Nederlandse identiteit. De christendemocraten hopen dat de viering het gemeenschapsgevoel versterkt.

De feestelijkheden beginnen al in augustus volgend jaar in het zuiden van het land, omdat dat deel al in 1944 werd bevrijd. De rest van Nederland sluit in 2020 aan.

(Bron: ANP)

Race of the Classics

Tijdens een zinderende zeilwedstrijd van Nederland naar Engeland en vice versa streed Jong Defensie vorige week tegen 19 andere teams met young professionals uit bedrijfsleven en overheid.

Met een 15e plek in deze Race of the Classics mag het resultaat wat magertjes lijken, Jong Defensie lag wel lange tijd op kop. Het team ging direct goed van start en in de 1e etappe van Rotterdam naar Ipswich voer Jong Defensie lang vooraan. Helaas moest zeilschip Urania uitwijken voor de commerciële scheepvaart, waardoor veel tijd verloren ging.

Jong Defensie doet elk jaar met een 10-koppig team mee aan de wedstrijd tussen klassieke zeilboten.

(Bron: Defensie)

Meer maatwerk bij re-integratie veteraan

Er is meer maatwerk nodig bij uitkeringsinstantie UWV en het ministerie van Defensie om gewonde veteranen te re-integreren. Dat stelt de Veteranenombudsman na onderzoek.

Hij kreeg de afgelopen jaren tientallen klachten over de langdurige re-integratie van militair en burgerpersoneel. Defensie begeleidt zwaargewonde veteranen intensief. Als het proces langer dan 2 jaar duurt krijgt de werkgever, in dit geval Defensie, een boete. Het UWV en Defensie moeten samen kijken welke mogelijkheden de wet biedt om in dit soort gevallen tot maatwerk te komen.

Volgens Veteranenombudsman Reinier van Zutphen ontstaan de problemen bij Defensie door gebrek aan kennis, late overdracht en onzorgvuldige registratie. Onlangs heeft het ministerie op dit vlak wel een aantal verbeteringen beloofd en daar is Van Zutphen positief over.

Al sinds 2014 wordt gesproken over verbetering van de re-integratie. Van Zutphen houdt dan ook een slag om de arm. "De afgelopen jaren heeft Defensie vaker toezeggingen gedaan over re-integratie van veteranen. Ook in de Tweede Kamer. Dus eerst zien en dan geloven. Maar de eerste stappen zijn gezet en de betrokkenheid is groot."

(Bron: ANP)

Minder migranten over zee naar Europa

Tot begin oktober zijn 40% minder migranten via de Middellandse Zee naar Europa gekomen, dan in dezelfde periode vorig jaar. Op 10 oktober waren het er 88.000 tegenover 144.000 een jaar eerder.

Daarentegen steeg het aantal migranten dat over land naar Midden- en Oost-Europa kwam naar 19.000. Dat zijn er 7 keer zoveel als in de eerste 9 maanden van 2017.

Bijna de helft van de vluchtelingen en andere migranten die via de Middellandse Zee arriveerden, kwamen terecht in Spanje. In Italië daarentegen kwamen minder mensen aan dan in de afgelopen 5 jaar: gemiddeld minder dan 300 per week.

(Bron: ANP)

Helikopter stort neer op vliegkampschip in VS

Een helikopter van de Amerikaanse marine is neergestort op het dek van het vliegkampschip USS Ronald Reagan. Meerdere mensen raakten gewond, meldt de Amerikaanse Zevende Vloot.

De helikopter van het type MH-60 Seahawk crashte kort na het opstijgen. Het is nog onduidelijk hoe dat kon gebeuren, zegt de marine. Die stelt dat sommige gewonden naar het vasteland worden gebracht voor een medische behandeling. Het is onduidelijk om hoeveel slachtoffers het precies gaat.

Het vliegkampschip bevond zich op het moment van de crash op de Filipijnenzee en zou geen grote schade hebben opgelopen. De USS Ronald Reagan en de bijbehorende vaartuigen waren volgens de marine bezig met een routineklus.

(Bron: ANP)

35e Hurtgenwaldmars

800 militairen en burgers uit 12 verschillende NAVO-landen hebben vorige weekend de 35e internationale Hurtgenwaldmars gelopen. Ook verschillende Nederlanders deden mee.

Deze herdenkingsmars van 10 tot 30 kilometer door heuvelachtig gebied, wordt jaarlijks door de Duitse Bundeswehr georganiseerd ter nagedachtenis aan de Slag om het Hurtgenwald in november 1944. Aan Duitse en Amerikaanse zijde werden enorme offers gebracht. Het kreeg de bijnaam 'Das Todeswald'.

Het Amerikaanse leger had in 6 weken tijd al 60.000 doden, vermisten en gewonden te betreuren. Meer dan in de gehele Vietnamoorlog.

(Bron: Defensie)

Minimumlengte Spaanse soldaten omlaag

Het Spaanse ministerie van Defensie heeft de minimumlengte van vrouwen in het leger verlaagd naar 1,55 meter. De minimumlengte van een mannelijke militair blijft 1,60 meter.

Minister van Defensie, Margarita Robles Fernández, heeft gewaarschuwd dat het gedeeltelijke verbod van versieringen op het lichaam van kracht blijft. Zo zijn bijvoorbeeld tatoeages en piercings niet toegestaan als ze zichtbaar zijn met een uniform aan.

(Bron: ANP)