Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto John van Helvert | Infographics: Crossmedia | Mediacentrum Defensie

Mens en materieel naar Noorwegen voor Trident Juncture

Ruim 10.000 voertuigen, 150 vliegtuigen en 65 vliegtuigen worden op dit moment richting Noorwegen vervoerd. 50.000 militairen uit alle 29 NAVO-landen, plus Zweden en Finland, staan te trappelen om te beginnen. Nog een week en dan is het éindelijk zover. Dan begint Trident Juncture; de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog. Ook Nederland is van de partij en stuurt 2.200 militairen die kant op. 

Dat lijkt op het eerste gezicht een geringe bijdrage, maar niets is minder waar. Het gebeurt in ons land sporadisch dat zoveel militairen en materiaal tegelijktijdig op een en dezelfde oefening gaan. Dat is nu mogelijk, dankzij het langzaam intredende herstel. Er is weer meer geld voor oefeningen. 

De Nederlandse deelname aan Trident Juncture in een oogopslag

De NAVO laat zien dat ze een crisissituatie aankan

Belangrijk

De flinke inzet van Nederland, en alle partners, onderstreept het belang van deze oefening. De veiligheidssituatie in Europa is instabiel. Denk aan de Krim, vlucht MH17 en recente cyberoperaties. De NAVO wil haar verdediging op orde hebben en laten zien dat ze een crisissituatie aankan.

Tijdens Trident Juncture (van 25 oktober tot 7 november) wordt dan ook een scenario beoefend, waarbij een van de NAVO-landen wordt aangevallen. Artikel 5 treedt in werking, wat betekent dat de bondgenoten samenwerken om de aanval af te weren. Daarbij ligt de focus op de inzet van de snelle reactiemacht: de NATO Response Force (NRF). Geen cyberoorlog, maar ouderwets strijden op het slagveld. Staal tegenover staal. “Een realistische stresstest”, noemde de Amerikaanse generaal James Foggo het in een eerder interview. Hij leidt de oefening vanaf een schip voor de Noorse kust. 

Artikel 5

Artikel 5 werd pas 1 keer toegepast; na de terreuraanvallen op de Verenigde Staten op 11 september 2001.  

De NAVO laat met Trident Juncture zien dat ze zich kan verdedigen. Tegen elke vijand. Volgens generaal Foggo waren dit soort grote oefeningen tijdens de Koude Oorlog routine, maar nu is het al decennia lang niet meer gedaan. “Goed om te kijken of we het nog kunnen en waar het eventueel misgaat.”​

Wie doen er mee? 

Voor Defensie was het een logistieke mega-operatie om al het materieel op tijd aan boord van schepen, treinen en voertuigen te krijgen, maar het is gelukt.

Geen cyberoorlog, maar ouderwets strijden op het slagveld

Megamaterieelklus

Kosten noch moeite worden voor deze oefening gespaard. De NAVO trekt werkelijk alles uit de kast. Maar het samenbrengen van 50.000 NAVO-troepen vergt veel internationale coördinatie. De aankomst in de Noorse havens en op de vliegvelden wordt nauwgezet afgestemd, om opstoppingen te voorkomen. 

Ook voor Defensie was het een logistieke mega-operatie om al het materieel op tijd aan boord van schepen, treinen en voertuigen te krijgen, maar het is gelukt. 

De gebieden waar de marine, landmacht en luchtmacht oefenen in Noorwegen.

Vostok-18

Niet alleen de NAVO laat spierballen zien. Rusland zette vorige maand Vostok-18 op de kaart; grootste militaire oefening in Siberië en Oost-Rusland sinds 1981. Ook China en Mongolië namen deel. Er waren 300.000 Russische manschappen actief, 1.000 vliegtuigen, 80 schepen en 36.000 (pantser)voertuigen.
Een jaar geleden organiseerden Rusland en Wit-Rusland Zapad-17; een oefening langs de grens met NAVO-gebied. Officieel deden er 12.700 militairen aan mee, maar naar het schijnt ging het in werkelijkheid om ruim 100.000 man.

Hoe de militairen en het militair materieel naar Noorwegen vertrokken