Tekst Evert Brouwer
Foto korporaal Jasper Verolme

Nederlandse ploeg aangekomen voor Invictus Games

“Het was me het reisje wel”, zegt Invictus-deelnemer Antonie van Herwijnen lachend bij aankomst op het vliegveld van Sydney. Waar anderen behoorlijk vermoeid uit het vliegtuig stappen, heeft de Brabander de vlucht van in totaal 24 uur goed doorstaan. “Wachten tot we kunnen inchecken in het hotel en proberen wakker te blijven”, is het devies van wachtmeester bij de Koninklijke Marechaussee Wouter Bakker.”​

De atleten en de staf worden opgewacht door de Nederlandse defensieattaché in Australië, luitenant-kolonel Elmar Hermans en zijn partner Simone Steendijk. Ook supervrijwilliger Hannie Page en Invictus-mascotte Cobber zijn erbij. De sporters hebben in alle opzichten een lange weg gekend naar de 4e editie van de Invictus Games.

Ronald van Dort begroet de mascotte van de Invictus Games, Cobber.

Lichamelijk en mentaal gewond

Het team bestaat uit een mix van lichamelijk en mentaal gewonde (oud-)militairen. Met name degenen met een posttraumatische stressstoornis hadden het soms moeilijk met de lange reis voor de boeg. “Er zijn momenten dat ik het even niet meer zag zitten, maar door het goede gevoel en steun binnen de ploeg heb ik kunnen doorzetten”, aldus Alina Zoet.

Sinds april hebben de Nederlandse deelnemers zich bekwaamd op de individuele onderdelen, maar vooral de teamsporten. “Het is geweldig dat we het evenement nu hier hebben, maar nog beter dat de Invictus Games in 2020 naar Nederland komen”, vindt luitenant-kolonel Vincent Heling. Hij studeert een jaar lang aan het Australian Command and Staff College in de hoofdstad Canberra. Net als luchtmachtcollega Hermans is hij dit weekeinde bij de wedstrijden op het voormalig Olympisch Park, even buiten de stad.

Superfan Hannie Page, defensieattaché luitenant-kolonel Elmar Hermans en zijn partner Simone Steendijk, ook vrijwilliger bij de Games, staan klaar voor de ontvangst.

Opening

De deelnemers kijken vooruit naar de opening zaterdag 20 oktober, die zoals altijd wordt verricht door de Britse Prins Harry. Hij is zelf een Afghanistan-veteraan en de initiatiefnemer van de Invictus Games. Hij hees eerder de Invictus-vlag op de Harbour Bridge en geeft het startsein bij het iconische Operahouse.

Natuurlijk is er muziek bij aankomst.

500 sporters, 13 onderdelen

In de week van de Invictus Games komen 500 sporters uit 18 landen uit op 13 sportonderdelen. Nederland komt uit op de onderdelen boogschieten, atletiek, de driving challenge, indoor roeien, powerlifting, wielrennen, zeilen, zitvolleybal, zwemmen, rolstoelbasketbal, zwemmen en rolstoeltennis.

Adjudant Jacco Dudink en Rick Torenstra stappen de bus in op weg naar het Olympisch Park.

Steun

Tijdens het sportevenement moeten zo'n 1000 vrijwilligers alles in goede banen leiden. De Nederlandse Invictus-sporters hebben in ieder geval de steun van een oranjelegioen van familie en vrienden, die reeds in Australië zijn aangekomen. Ze werden op de kade tegenover het Operahouse met hun dierbaren herenigd. Vooral de kinderen genoten van de warme zomermiddag in het aangrenzende Lunaparc.

Ook vanuit andere delen van de wereld komt er support: de Capacity Building Mission Iraq (CBMI) heeft in een speciaal bericht de Nederlandse deelnemers aan de Invictus Games veel succes gewenst.

Ook in de hoofdstad Canberra is er aandacht voor de Invictus Games. Hier bij het indrukwekkende Australian War Memorial bijvoorbeeld.