Marine onderschept ruim 400 kilo cocaïne
Het Nederlandse patrouilleschip Zr. Ms. Friesland heeft vorige week, in samenwerking met de Kustwacht van Sint-Maarten, ruim 400 kilo cocaïne onderschept tijdens een patrouille in de Caribische Zee. De drugs zijn overgedragen aan het Openbaar Ministerie van Sint-Maarten en vernietigd.
De Friesland is actief als stationsschip in het Caribisch Gebied. Tijdens een reguliere nachtelijke patrouille kwam het schip een verdachte boot op het spoor dat onder Venezolaanse vlag in de Caribische Zee voer. De boot viel op door een afwijkende positie en vaargedrag.
Bron: Defensie
President Keïta van Mali herkozen
De Malinese president Ibrahim Boubacar Keïta is herkozen. Hij kreeg in de 2e ronde van de verkiezingen 67% van de stemmen.
Keïta kan daardoor nog eens 5 jaar aan de macht blijven in het West-Afrikaanse land, dat wordt geplaagd door geweld. Het wordt zijn 2e termijn als president van Mali, waar onder meer Nederlandse VN-militairen zijn gelegerd.
De oppositie heeft vraagtekens gezet bij de eerlijkheid van de verkiezing. Europese waarnemers zeggen echter geen bewijs te hebben dat het kamp van Keïta heeft gesjoemeld. “Onze waarnemers hebben geen fraude gezien, maar wel problemen rond onregelmatigheden”, zei het hoofd van de waarnemersmissie van de EU.
De Malinese autoriteiten zeggen dat ongeveer 500 stembureaus dicht zijn gebleven vanwege veiligheidsproblemen. Dat komt neer op zo'n 2% van het totaal. Veel kiezers bleven thuis tijdens de 2e verkiezingsronde. In totaal brachten circa 2,7 miljoen mensen een stem uit. Dat komt neer op ongeveer een derde van de stemgerechtigden.
Bron: ANP
Vliegbasis Woensdrecht verwelkomt buren
Vliegbasis Woensdrecht nodigt op 22 september alle buren in de gemeente Woensdrecht uit, om elkaar op Nationale Burendag de hand te schudden.
Daarnaast krijgen alle buren een exclusief kijkje achter de hekken van de vliegbasis. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd, zoals een masterclass over het onderhoud aan de F-35, een demonstratie van de brandweer, een vlucht van het PC-7 lesvliegtuig en een rondrit over de vliegbasis. En ook voor de jonge buren staan er leuke activiteiten op het programma.
Bron: Defensie
Herinvoering dienstplicht Marokko definitief
De dienstplicht in Marokko wordt heringevoerd. Het parlement en koning Mohammed hebben hun goedkeuring gegeven. Koning Mohammed had de dienstplicht in 2006 zelf afgeschaft. Met de herinvoering wil hij het burgerschap versterken. In een toespraak zei de koning dat Marokkanen nationalistischer moeten gaan denken.
De militaire training gaat een jaar duren en de verplichting geldt voor alle jongeren tussen de 19 en 25 jaar. Gehandicapten zijn vrijgesteld en studenten kunnen hun dienstplicht later vervullen. Wie probeert de dienstplicht te ontlopen zou maximaal 6 maanden cel kunnen krijgen.
Bron: ANP
EOD-inzet op luchthaven Zaventem en Legerplaats Oldebroek
Militairen van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) hebben hun Belgische collega’s geholpen bij het ruimen van een vliegtuigbom. Het projectiel uit de Tweede Wereldoorlog lag bij de Brusselse luchthaven Zaventem. De EOD is ook ingezet op Legerplaats Oldebroek, nadat in een gebouw een verdacht pakket was gevonden.
Op luchthaven Zaventem gebeurde de inzet van de Nederlanders op verzoek van de Belgen. Hun watersnijapparatuur was defect geraakt. Op Legerplaats Oldebroek kwam behalve de EOD ook het arrestatieteam van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten van de Koninklijke Marechaussee in actie. Dit gebeurde omdat het er op leek dat er nog iemand in het pand, waar het verdachte pakket werd aangetroffen, aanwezig was. Toen dit uitgesloten kon worden onderzocht de EOD het verdachte pakket, maar daar zaten geen explosieven in.
Bron: Defensie
'Noord-Korea staakt ontmanteling raketbasis'
Noord-Korea is gestopt met het ontmantelen van de raketbasis Sohae. Dat meldt de organisatie The 38 North op basis van satellietbeelden van 16 augustus. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un had in een gesprek met de Amerikaanse president Donald Trump beloofd dat de basis volledig ontmanteld zou worden.
The 38 North is een organisatie die objectieve en juiste berichtgeving over Noord-Korea wil bevorderen. Beelden van een satelliet laten volgens de organisatie zien dat er sinds augustus niets meer is gedaan aan de basis. In juli is een deel van de basis wel ontmanteld, maar de onderdelen die zijn verwijderd, liggen nog op het terrein van de basis. Volgens The 38 North zou het kunnen gaan om een verbouwing.
Bron: ANP
Defensiebudget VS van $ 716 miljard goedgekeurd
De Amerikaanse president Donald Trump heeft een wetsontwerp met een defensiebudget van $ 716 miljard ondertekend. Doel ervan is het leger te moderniseren en de paraatheid te bevorderen. Ter vergelijking het Nederlandse defensiebudget was in 2018 € 8,4 miljard.
Trump ondertekende de National Defense Authorization Act, in aanwezigheid van duizenden soldaten in Fort Drum, een militaire basis ongeveer 400 kilometer ten noordwesten van New York City. Verouderde tanks, vliegtuigen en schepen zullen vervangen worden. De wet maakt onder andere budget vrij voor 77 F-35-gevechtsvliegtuigen, een nieuw vliegdekschip en andere oorlogsschepen en voor de modernisering van het Amerikaanse nucleaire arsenaal. (Foto: U.S. Army)
Bron: ANP
Afbouw legerpatrouilles op stations België
Patrouilles van militairen op trein- en metrostations in België worden vanaf september afgebouwd. De politie neemt die veiligheidstaken over. Minister van Defensie Steven Vandeput zei dat het afbouwen al langer was gepland. “Het gebeurt in overleg met de politie en de veiligheidsdiensten en het mag niet ten koste gaan van de veiligheid'', zei de bewindsman.
Op strategische plaatsen verandert er niets. Bij onder meer ambassades en Joodse en internationale instellingen blijven de militairen patrouilleren. Sinds de aanslagen op vliegveld Zaventem en in de metro bij station Maalbeek in Brussel op 22 maart 2016 zet Defensie permanent militairen in om de politie bij te staan.
Bron: ANP