07

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 17

Op pad met de Kustwacht Aruba

Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto sergeant-majoor Maartje Roos

‘Iedere dag is een verrassing’

De Kustwacht in het Caribisch Gebied zorgt dagelijks voor de beveiliging van de Boven- en Benedenwindse eilanden vanaf het water. Lokale opsporingsambtenaren patrouilleren onder leiding van Defensie langs de kustlijn, op zoek naar verdachte personen en omstandigheden. De Defensiekrant ging vanaf Aruba een dagje mee de zee op. 

 

“Zijn jullie er klaar voor?”, vraagt een van de bemanningsleden terwijl hij reddingsvesten aanreikt. “De zee is vandaag erg onrustig, het kan nat worden.” Vol goede moed stappen we aan boord van een SuperRhib. Deze rubber patrouilleboten worden dit jaar gefaseerd vervangen door de zogenoemde Metal Shark Defiant 38. 

De nieuwe Metal Shark Defiant 38 arriveerde recent op Curaçao. Eind juni of begin juli wordt het vaartuig ook op Aruba in gebruik genomen.

Vernieuwing

“En dat is zeker nodig. De afgelopen jaren was er geld voor salarissen en onderhoud, maar niet voor vernieuwing. Dat zie je nu terug”, reageert luitenant-kolonel der mariniers Timon van Dishoeck. Hij is sinds 2016 commandant Marinierskazerne Savaneta op Aruba. 

De SuperRhib kan zeker 80 kilometer per uur.

Volle vaart

Als de veiligheidsinstructies zijn doorgenomen, varen we weg uit het haventje van de kazerne. Net als we denken dat dit best een relaxed vaartochtje langs de prachtige kust wordt, gaat het gas erop. Met zeker 80 kilometer per uur stuiteren we over het water, dwars door de hoge golven. 

Boete uitgeschreven

De bemanning is het gewend en vertrekt geen spier. 24 uur per dag wordt er rondom Aruba gepatrouilleerd. Telkens in shifts van 4 uur. Op Curaçao en Bonaire werkt het precies hetzelfde.

Ondertussen zijn de ogen van Jonathan Flanegin gefocust op een knalrood, houten vissersbootje verderop. “Vorige week hebben we de bestuurder van een soortgelijk bootje aangehouden, omdat ‘ie een harpoen aan boord had. Dat mag niet. Daarvoor hebben we een boete uitgeschreven. Iedere dag op het water is weer een verrassing. Je weet nooit wat er komen gaat.” 

24 uur per dag wordt er rondom Aruba gepatrouilleerd. Telkens in shifts van 4 uur.

Mix

Brigadegeneraal Peter de Vin is naast commandant Zeemacht Caribisch Gebied ook directeur van de Kustwacht in deze regio. Maar het zijn geen Nederlandse militairen die het werk doen. De Kustwacht op de Boven- en Benedenwindse eilanden bestaat uit lokaal personeel. Defensie geeft de opdrachten en ondersteunt op het gebied van materieel, wapens en munitie. “En daar waar nodig springt een Nederlands stationsschip bij. Dat is goed voor de samenwerking en om informatie uit te wisselen. Het is de bedoeling dat onze mariniers met hun FRISC-rubberboten meer gaan ondersteunen”, vertelt overste Van Dishoeck. 

Een ton cocaïne

Als we de kustlijn volgen, passeren we al snel de haven van Aruba, waar containerschepen en cruiseschepen vaste gast zijn. De gezagvoerder wijst naar een oud wrak. “Dit schip is in beslag genomen nadat we aan boord een ton cocaïne vonden. Begraven onder een dikke laag zand. Dat was een mooie actie.”

Tijdens de patrouille ligt er een verdacht vaartuig aan de kant. De Kustwacht neemt direct poolshoogte. Er blijkt niets aan de hand.

We zetten koers richting het noorden van Aruba. Links eindeloos veel water en onzichtbaar in de verte Venezuela. Rechts poppen luxehotels op. De SuperRhibs blijven een paar mijl uit de kust. De rest van het gebied wordt afgespeurd door de achtkoppige bemanning van patrouillevaartuig Panter.   

Spoedmelding

Ineens krijgen de Arubanen via de walkietalkie een melding binnen. De SuperRhib moet zo snel mogelijk terug naar de haven, want er komt voor het eerst sinds een half jaar een bootje aan vol handel uit Venezuela. “Als Kustwacht kijken we naar de papieren van zowel het bootje als de opvarenden en of de handel wel legaal is”, aldus Jonathan. “De Douane doorzoekt de vracht bananen en mango’s.”

Na een maandenlang verbod, komt er voor het eerst weer een bootje met handel aan vanuit Venezuela. De Kustwacht controleert of alle papieren wel in orde zijn.

President Maduro sloot eerder dit jaar de grens tussen Venezuela en de ABC-eilanden. Nu die blokkade is opgeheven, is handel weer toegestaan. Na een klein uurtje blijkt dit eerste vrachtje oké. Een oppepper voor het eiland, dat stiekem best afhankelijk is van groenten en fruit uit het Zuid-Amerikaanse land.

Een local met een kapot bootje wordt door de Kustwacht geholpen.

Sleepboot

Na weer een klus te hebben geklaard, vervolgen de kustwachters hun route terug naar de marinierskazerne. Maar niet voordat ze nog even snel een local met een kapot motorbootje helpen. Zo doet de SuperRhib ook dienst als sleepboot. “Bon Bini Kustwacht”, roept de man, terwijl we worden uitgezwaaid. De gezagvoerder kan het niet laten ons nog even te plagen met wat scherpe bochten en veel spetters. Nat, zout én voldaan stappen we van boord. Bon Bini Kustwacht.