België en Nederland bekrachtigen aanschaf marineschepen
Nederland en België schaffen samen multipurpose fregatten en mijnenbestrijdingsvaartuigen aan. Minister Ank Bijleveld en haar Belgische collega Steven Vandeput hebben daarvoor vorige week 2 Memoranda of Understanding getekend. De 1e Nederlandse fregatten en mijnenbestrijders worden naar verwachting in 2025 in de vaart genomen.
Het kabinet liet recent weten de M-fregatten en mijnenbestrijdingsvaartuigen te vervangen. België neemt de leiding bij de aanschaf van de 12 mijnenbestrijdingsvaartuigen, waarvan 6 voor Nederland, en de bijbehorende onbemande systemen. Nederland neemt het voortouw bij de aanschaf van de M-fregatten. Als leidende partij sluit het een contract voor 4 fregatten, waarvan 2 voor België.
Bron: Defensie
Amerikaans gevechtstoestel crasht in zee Japan
Een Amerikaans F-15 gevechtsvliegtuig is afgelopen maandag in Japanse wateren neergestort. Dat gebeurde tijdens een trainingsmissie vlakbij het zuidelijke eiland Okinawa, waar een deel van de Amerikaanse strijdkrachten in Japan is gelegerd. De piloot maakte gebruik van zijn schietstoel. Hij werd door de reddingsdiensten later teruggevonden, zo meldden Amerikaanse autoriteiten die het ongeval onderzoeken.
Veel inwoners van Okinawa hekelen de aanwezigheid van de Amerikaanse troepen op het eiland. Ze storen zich onder meer aan de misdrijven, vervuiling en ongelukken die ermee gepaard gaan. Een reeks noodlandingen en vliegtuigonderdelen die uit de lucht zijn komen vallen, vergrootten de veiligheidszorgen onder de eilandbewoners. Daarom wil de Japanse premier Shinzo Abe de Amerikaanse vliegbasis van de marine op Okinawa verplaatsen naar een meer afgelegen gedeelte van het eiland.
Bron: ANP
Waardering voor 14 dappere veteranen
Minister van Defensie Ank Bijleveld reikt maandag 2 juli 14 dapperheidsonderscheidingen uit. De minister speldt eenmaal de Bronzen Leeuw op, tweemaal het Bronzen Kruis, vijfmaal het Kruis van Verdienste en 6 keer het Vliegerkruis. De decorandi zijn 14 veteranen die zich onder zware gevechtsomstandigheden hebben onderscheiden boven Kosovo, in Afghanistan, Zuid-Soedan en voor de kust van Somalië.
Het is bijzonder dat deze 4 soorten militaire dapperheidsonderscheidingen tijdens een ceremonie worden uitgereikt aan (oud-)militairen van alle 4 krijgsmachtdelen. Voor het eerst in lange tijd ontvangt namelijk ook een marechaussee de onderscheiding.
Een militair komt niet zomaar in aanmerking voor een dapperheidsonderscheiding. Hieraan gaat een uitgebreid onderzoek vooraf. Hierbij wordt gelet op kwaliteiten als moed, beleid, trouw, initiatief, inzicht, vakmanschap en een hoge mate van zelfopoffering. Zijne Majesteit de Koning kent de decoraties toe. De uitreiking gaat vergezeld met militair ceremonieel en vindt plaats in bijzijn van familie, vrienden en autoriteiten.
Bron: Defensie
Nederland ondersteunt grote Amerikaanse troepenverplaatsing
In de periode 12 tot en met 25 juni 2018 levert Nederland Host Nation Support aan de Verenigde Staten. De VS hebben om hulp gevraagd bij het verplaatsen van militair materieel vanuit de Rotterdamse haven naar Duitsland. Een deel van het materiaal gaat deels over de weg en deels door de lucht via vliegbasis Eindhoven.
Met havens, een goed spoor- en wegennet én een gunstige geografische ligging vormt Nederland de spil bij het snel verplaatsen van grote aantallen militair materieel van en over het Europese vasteland. Bij de huidige steunverlening gaat het om een 60-tal UH-60 Black Hawk en CH-47 Chinook helikopters en ongeveer 1.100 voertuigen en containers, afkomstig van 4th Combat Aviation Brigade. Deze eenheid wordt 9 maanden lang in Europa gestationeerd. Vanwege de verslechterde veiligheidssituatie voert Amerika het aantal militairen in Europa op.
Bron: Defensie
24 helden naar Sydney
“24 Nederlandse sporters. 24 helden.” Zo betitelde Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer de (oud-)militairen die van 20 tot 27 oktober namens ons land uitkomen op de Invictus Games in Sydney, Australië. Afgelopen weekend werd de ploeg gepresenteerd in het Veteraneninstituut in Doorn.
De Nederlandse ploeg bestaat uit een aantal Invictus-veteranen, nieuwkomers en 'herintreders' van alle krijgsmachtdelen. Na Londen, Orlando en Toronto is het de 4e editie van het evenement voor militairen, die in hun diensttijd lichamelijk of geestelijk gewond zijn geraakt. In 2020 komen de Invictus Games naar Den Haag. “Nederland heeft Invictus vanaf het eerste moment gesteund en zal dat ook altijd blijven doen”, zei Bauer.
Bron: Defensie
Defensie levert Jonge Archivaris van het Jaar
Welmoed Bons van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) mag zich Jonge Archivaris van het Jaar noemen. Zij won gisteren in Venlo de vakjuryprijs 2018.
Bons sleepte de titel in de wacht voor onder meer het digitaal ontsluiten en beschikbaar stellen van interessante NIMH-bronnen. Een voorbeeld hiervan zijn de gevechtsverslagen Meidagen 1940, sinds eind vorig jaar in te zien op archieven.nl. Ook geeft ze lezingen waarbij digitale bronnen centraal staan.
Bron: Defensie
Soesterberg Luchtvaartdagen bij het Nationaal Militair Museum
Bij het Nationaal Militair Museum op Park Vliegbasis Soesterberg vinden op 25 en 26 augustus 2018 de Soesterberg Luchtvaartdagen plaats. 2 dagen lang zijn er tal van activiteiten die in het teken staan van de luchtvaart. Unieke vliegtuigen en straaljagers, waaronder de F-4 Phantom, worden uit het depot gehaald en tentoongesteld.
Meer dan 20 vliegtuigen worden buiten opgesteld en kunnen van zeer dichtbij door het publiek worden bekeken. Ook zijn er diverse cockpits waarin het publiek mag plaatsnemen en een theatervoorstelling van het Flying Circus.
Soesterberg Flight Event
Aanvankelijk zou er ook gevlogen worden met historische vliegtuigen. Maar helaas kon hierover met het Utrechts Landschap, eigenaar van Park Vliegbasis Soesterberg, geen overeenstemming worden bereiken. De ticketverkoop voor de Soesterberg Luchtvaartdagen start binnenkort. De mensen die al een ticket voor het Soesterberg Flight Event hebben aangeschaft, krijgen deze week allemaal persoonlijk bericht.
Bron: Defensie
Laatste Amarok pick-ups bij Defensie in dienst genomen
Alle bestelde 2.079 Volkswagen Amaroks zijn in handen van de krijgsmacht. De eerste exemplaren arriveerden eind 2014 en dienden ter vervanging van een deel van de Mercedes Benz en Landrover-terreinvoertuigen. De laatste voertuigen zijn recent op de Majoor Mulderkazerne in Stroe overgedragen aan de Explosieven Opruimingsdienst Defensie. Die transporteert er onder meer de explosievenrobot mee.
De landmacht heeft nu in totaal 1.527 Amaroks, de luchtmacht 234 en de marine 194. De Koninklijke Marechaussee heeft er 92. Defensie ondersteunende diensten hebben er gezamenlijk 32. Amaroks doen dienst bij nationale taken en oefeningen. Ze zijn niet bedoeld voor inzet in missiegebieden. De voertuigen zijn namelijk niet te bepantseren.
Bron: Defensie