Mini-drones voor Defensie

Defensie schaft tientallen piepkleine verkenningsdrones aan van het type Black Hornet (zwarte horzel). De mini-drones zijn voor de verkenningseenheden van de landmacht en het Korps Mariniers.

De Black Hornet levert een goede bijdrage aan het verkennerswerk, ‘operaties uitvoeren zonder gezien te worden’. Het maakt het werk van de verkenner sneller, veiliger en effectiever.

De apparaatjes zijn zo groot als een flink insect. Het gewicht is 18 gram en de topsnelheid 18 kilometer per uur. Ook is de Black Hornet erg stil, waardoor een doelwit tot op enkele meters onopgemerkt is te naderen.

Het zogenoemde military micro-UAV (unmanned aerial vehicle) heeft beweegbare camera’s, waarmee je zowel ’s nachts als overdag foto’s en video’s kunt maken. De helikoptertjes kunnen op zicht (per videoverbinding) worden bestuurd, maar vliegen ook zelfstandig op de programmeerbare automatische piloot en het GPS-systeem.

(bron: Defensie)

Russisch gevechtsvliegtuig crasht in Syrië

Een Russisch gevechtsvliegtuig is neergestort in de Middellandse Zee, kort nadat het toestel was opgestegen van een basis in Syrië. De 2 piloten van het Sukhoi-30 gevechtsvliegtuig zijn omgekomen.

Het ministerie van Defensie liet aan het Russische staatspersbureau Sputnik weten dat het toestel niet is neergehaald. Volgens het ministerie is het vliegtuig vermoedelijk neergestort door een botsing met een vogel.

(bron: ANP)

Apaches in nieuw jasje

Defensie wil zijn 28 AH-64D Apache-gevechtshelikopters moderniseren. Inmiddels technisch en operationeel verouderd, moeten de toestellen een grondige revisie ondergaan. Alleen dan kan de luchtmacht tot 2050 blijven beschikken over dit type.

De Apaches worden uitgerust met nieuwe rompen, transmissies en rotorbladen. De motoren krijgen meer vermogen. Verloopt alles volgens plan, dan beschikt de luchtmacht vanaf 2022 weer over gloednieuwe toestellen. De modernisering wordt geschat tussen € 250 miljoen en € 1 miljard.

(bron: Defensie)

Nieuwe CBRN-verkenningsvoertuigen voor landmacht

De landmacht krijgt nieuwe CBRN-verkenningsvoertuigen (chemisch, biologisch, radiologisch, nucleair). Van het huidige wagenpark is de bescherming voor de bemanning ontoereikend.

Ook kan de detectieapparatuur niet alle moderne dreigingen opsporen. Defensie wil daarom 12 nieuwe CBRN-verkenningssystemen en mogelijk een extra reservesysteem.

De nieuwe verkenningscapaciteit moet naast CBRN-relevante stoffen ook straling kunnen identificeren. Vanwege de veiligheid dient de detectieapparatuur op afstand bediend te kunnen worden. Wens is dat de nieuwe voertuigen inzetbaar zijn in landelijke, verstedelijkte en industriële gebieden, in havens en op vliegvelden. Het project loopt van 2018 tot en met 2022.

(bron: Defensie)

Bredase wordt tweede vrouwelijke generaal

Commandant vliegbasis Eindhoven Elanor Boekholt-O'Sullivan (42) stapt over naar het Defensie Cyber Commando in Den Haag. Zij zal na haar bevordering de tweede vrouwelijke luchtmachtgeneraal van Nederland worden.

Een vrouw in een mannenwereld. Het is niet voor het eerst dat Boekholt-O'Sullivan hiermee wordt geconfronteerd. “Ergens is het jammer dat het een gespreksonderwerp is. Je kunt bij mij een snaar raken als ik hoor dat ik alleen maar op mijn positie zit, omdat ik een vrouw ben.”

Maar er is ook een andere kant, benadrukt de Bredase. “Ik hoop dat meisjes ondanks dat stoere imago van Defensie zien dat er plek is voor mannen én vrouwen. Dat ze denken: als zij daar met haar persoonlijkheid voor geschikt is, kan ik het misschien ook wel."

Boekholt-O’Sullivan werkte eerder bij de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, was op missie in Afghanistan en diende als programmamanager bij de Defensie ICT-organisatie.

(bron: BN/De Stem) 

Tientallen doden door aanslagen Afghanistan

Zeker 25 mensen zijn om het leven gekomen bij 2 aanslagen in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Het ging onder meer om 8 journalisten, die na de eerste explosie waren gearriveerd om verslag te doen. Ook raakten volgens de autoriteiten ten minste 49 mensen ernstig gewond.

Een zelfmoordterrorist op een motor veroorzaakte de eerste explosie. Een tweede aanslagpleger blies zich ongeveer een half uur later op tussen journalisten en reddingswerkers. De dader zou zich hebben voorgedaan als verslaggever. Bij een derde zelfmoordaanslag vielen enkele uren later in Kandahar nog eens 11 doden. Daar waren patrouillerende Roemeense militairen vermoedelijk het doelwit.

Terreurorganisatie ISIS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de 2 aanslagen in de hoofdstad. Het is nog onduidelijk wie achter de explosie in de provincie Kandahar zit.

(bron: De Telegraaf)