Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto Studio 38c

‘Kinderen dachten dat de handgranaat een stuk speelgoed was’

Een potje speeddaten met veteranen? Ja, dat kan. Tientallen oudgedienden staan morgen klaar op de 14 grote bevrijdingsfestivals in ons land voor korte ontmoetingen met bezoekers. Niet voor de liefde, maar om bijvoorbeeld van alles te vertellen over het werk in oorlogsgebieden.

“Je hoeft echt geen hardcore 'rol-door-de-modder-soldaat’ te zijn om je steentje bij te dragen aan vrede en veiligheid. Iedereen die wil kan dat”, benadrukt veteraan Lieke Delemarre (33), die meedoet aan de speeddates in Den Bosch.

Lieke Delemarre begon als militair-arts bij Defensie en is nu huisarts

Avontuur
Delemarre werkte tot voor kort als militair-arts bij Defensie. “Na mijn studie geneeskunde was ik met 24 jaar nog best jong. Ik heb 1,5 jaar in het ziekenhuis gewerkt, maar wilde meer. Iets avontuurlijks. Daarom besloot ik als militair-arts bij de Koninklijke Luchtmacht aan de slag te gaan.”

Haar toenmalige partner was al reservist bij Defensie en wees haar op de mogelijkheden. “Net na mijn studie was dit een mooie mogelijkheid om ervaring op te doen. Het voordeel is dat je behalve medische ervaring ook iets leert over groepsprocessen en politiek.”

Uit het dagboek van Lieke

In het voorjaar van 2015 gaat Lieke mee met een Chinook-transporthelikopter. Ze zijn op weg naar het dorpje Anefif, in de woestijn van Mali. Via de VN hebben ze doorgekregen dat er 5 kinderen gewond zijn geraakt door een handgranaat. De kleintjes moeten worden opgepikt en vervoerd naar het ziekenhuis in Gao.

“Dan wordt het heel tastbaar wat zo’n land doormaakt”, zegt Lieke. “In die omgeving vinden veel gevechten plaats tussen rebellen die de zeggenschap willen hebben over de smokkelroutes. Daardoor lagen de granaten in dat dorp. Die kinderen dachten dat het speelgoed was.”

Op locatie worden de kinderen, in de leeftijd van 3 tot en met 12 jaar oud, zo snel mogelijk naar de helikopter gebracht, om ze in de lucht verder te kunnen behandelen. Lieke: “Het viel mij op dat deze kinderen zwaar ondervoed waren. Gelukkig vielen de verwondingen mee.”

Je eigen leven vormgeven

In 5 jaar ging Delemarre 2 keer op uitzending. In de zomer van 2013 naar Mazar-e-Sharif (Afghanistan) en in de zomer van 2015 naar het Malinese Gao. “Tijdens zo’n uitzending wordt alles voor je bepaald”, vertelt Lieke. “Toen ik weer thuis was, merkte ik hoe lekker het is je eigen leven vorm te geven. Dat kan alleen doordat we het hier ‘netjes’ met elkaar houden en ook vechten voor vrijheid in andere werelddelen.”

‘Tijdens zo´n uitzending wordt alles voor je bepaald. Eenmaal thuis merk je het hoe lekker het is om je eigen leven vorm te geven.´

Veteraan in de klas

Met de ervaring die ze bij Defensie opdeed, kon ze de opleiding tot huisarts in 1,5 jaar doen in plaats van 3. Ook doet ze mee aan het project ‘Veteraan in de klas’, waarvoor ze gastlessen geeft aan scholieren. “Ik vertel jongeren over het werk en leg uit dat je ook als vrouw prima aan de slag kunt. We kunnen allemaal iets doen voor vrede en veiligheid. In eigen land en in het buitenland.”

Waar?

De speeddates vinden plaats op bevrijdingsfestivals in Alkmaar, Amsterdam, Assen, Den Bosch ,Den Haag, Groningen, Haarlem, Leeuwarden, Roermond, Rotterdam, Utrecht, Vlissingen, Wageningen en Zwolle. Het wordt georganiseerd door het Veteraneninstituut. Kijk voor meer informatie op veteraneninstituut.nl