Bijleveld zoekt alternatief voor plastic waterfles

Defensie is verantwoordelijk voor ruim 14.000 ton aan afval. Tijdens oefeningen verbruiken militairen elk jaar 800.000 liter water, verpakt in plastic halveliterflesjes. Een flinke berg plastic. "Zie hier ook het belang van een schone inkoop. Zijn er geen biologisch afbreekbare alternatieven voor de plastic waterfles?”, aldus minister Ank Bijleveld.

Ze vervolgt: "Als we overgaan van plastic naar biologisch afbreekbaar, schoon inkopen en afval recyclen, hergebruiken of omzetten naar grondstoffen kunnen we een behoorlijk verschil in Nederland maken. Wat de minister betreft, moet voorlichting zorgen voor gedragsverandering, dienen er betere technieken te komen om afval te scheiden en moet inkoop 'schoon' zijn.

(bron: Defensie)

NAVO-baas: We verwachten meer van Nederland

Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg vindt dat Nederland de defensieuitgaven niet snel genoeg verhoogt. Hij juicht het toe dat de bezuinigingen zijn gestopt, maar er moet een schepje bovenop, zei hij gisteren in een gesprek met de Tweede Kamer.

"Wij verwachten meer van Nederland”, aldus Stoltenberg. Volgens de NAVO-baas is het ‘niet eerlijk’ dat de Nederlandse defensieuitgaven achterblijven ten opzichte van de budgetten van andere bondgenoten.

Hij herinnerde de Kamer eraan dat in 2014 nog maar 3 NAVO-lidstaten voldeden aan de norm om 2% van het nationaal inkomen aan Defensie te besteden. Inmiddels is dat aantal opgelopen tot 8 landen, maar Nederland zit daar niet bij. "Als je iets belooft, moet je ook leveren”, hield hij de Tweede Kamer voor.

(bron: Algemeen Dagblad)

Defensie verkoopt vrachtwagens en YPR’s aan Jordanië

Defensie wil 500 DAF-vrachtwagens en 10 YPR pantservoertuigen aan Jordanië verkopen. Dit liet staatssecretaris Barbara Visser afgelopen week per brief aan de Kamer weten. Het gaat om 250 4-tonners met laadbak (type YAD) en 250 met een mobiele werkruimte (type YAS). De YPR’s PRI (Pantserrupsinfanterie) zijn uitgerust met een 25 mm-kanon. De verkoop omvat verder reservedelen, gereedschappen en 200 generatoren 3 kW.

De verkoop is afgestemd met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Defensie moet nog een exportvergunning aanvragen. Het afstoten van de vrachtwagens hangt samen met de vorig jaar aangekondigde aanschaf van nieuwe exemplaren. Truck- en bussenfabrikant Scania levert de trucks. De 1e leveringen staan gepland voor eind 2018. De instroom bij de eenheden loopt tot begin 2022.

(bron: Defensie) 

'Nederlandse kinderen uit kampen Syrië halen'

Nederlandse kinderen die vastzitten in kampen in Syrië moeten daaruit worden gehaald. "Niets doen is onacceptabel en in strijd met het Kinderrechtenverdrag", stelt de Kinderombudsman Margrite Kalverboer die het kabinet oproept om zijn verantwoordelijkheid hierin te nemen.

Volgens de jongste cijfers van de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) verblijven ongeveer 145 kinderen met de Nederlandse nationaliteit in het strijdgebied in Syrië en Irak. Ook zijn er nog zeker 30 minderjarigen met een Nederlandse link in de regio, maar buiten het strijdgebied. Hun ouders zijn ooit afgereisd naar het kalifaat. Een deel van de kinderen zit vast in kampen in Syrië en die maken daar, volgens de Kinderombudsman, verschrikkelijke dingen mee.

De Nederlandse overheid zou weinig kunnen doen vanwege de te onveilige situatie. Moeders die erin slagen om bij een Nederlandse ambassade te komen, krijgen hulp maar die tocht is volgens de Kinderombudsman vrijwel onmogelijk omdat vrouwen het kamp niet uitmogen en geen geldige papieren meer hebben.

(bron: ANP)

Nederlandse speeches leveren Amerikaanse prijs op

'Vrijheid voegt kleur toe aan ons leven’. Het is de titel van een speech van voormalig defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert. Haar toespraak tijdens de Ravensbrückherdenking te Amsterdam, in april vorig jaar, heeft de Amerikaanse Cicero Speechwriting Award gewonnen.

Die prijs was er ook voor de op innovatie inspelende speech ‘Think big. Act small. Start somewhere’,  geschreven voor voormalig Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp.

(bron: Defensie)

Belgische soldaten mogen thuis slapen

Soldaten in België mogen straks ’s avonds thuis slapen. Het leger overweegt deze maatregel omdat teveel militairen afhaken. Eén op de 6 rekruten verlaat de opleiding voortijdig omdat ze thuis en familie missen. De afgelopen 10 jaar gaven 3.877 soldaten de voorkeur aan moeders pot. Omdat werving van nieuw personeel moeizaam gaat, wil de legerleiding slapen op de kazerne niet meer verplicht stellen.

Critici vinden dat het leger straks vooral uit moederskindjes bestaat. "Wat als die soldaten 4 maanden naar oorlogsgebied moeten”, vraagt defensiespecialist Luc De Vos zich in Het Nieuwsblad af. Toch snapt hij de afweging. "Als je moet kiezen tussen te weinig rekruten of voldoende mensen vinden door enkele kleine tegemoetkomingen, is de keuze snel gemaakt.”

(bron: De Telegraaf)

Burgers gaan paspoorten controleren op Eindhoven Airport

De marechaussee gaat op Eindhoven Airport op proef burgers inzetten bij de controle van paspoorten. Het gaat om een pilot die loopt tot november 2019.

De speciaal opgeleide 'eerstelijns grensbewakers' zullen worden ingeschakeld op dagen dat het erg druk is, voor minimaal 8 en maximaal 20 uur per week. De opleiding neemt 4 maanden in beslag.

De Koninklijke Marechaussee wordt met zo'n 400 nieuwe medewerkers uitgebreid. "Maar die moeten eerst opgeleid worden. De inzet van burgers op de luchthavens Schiphol, Eindhoven en Rotterdam is daarom een tussenoplossing", aldus een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee. "De mensen krijgen geen volledige marechausseeopleiding maar worden alleen opgeleid voor paspoortcontroles."

(bron: Eindhovens Dagblad)

Aantal doden crash militair vliegtuig schommelt

Bij een crash met een Algerijns militair vliegtuig zijn vorige week 257 mensen omgekomen, vooral militairen. Het aantal doden dat werd gemeld, schommelde telkens. Eerder was een aantal van ongeveer 200 doden gemeld, dat later weer werd teruggeschroefd tot 105.

Het toestel, een Iljoesjin Il-76 van Russische makelij, stortte neer op het vliegveld van Boufarik. Dat gebeurde kort na de start. De oorzaak is niet bekend. Boufarik ligt op ongeveer 30 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Algiers.

(bron: ANP)

Militairen toch ingeloot

Alle 160 Nederlandse militairen die waren uitgeloot voor deelname aan de Nijmeegse Vierdaagse, mogen alsnog meedoen. Ook andere mensen die werden uitgeloot kunnen zich nog eens inschrijven.

In totaal mogen aan de Vierdaagse 47.000 mensen meedoen. Voor militairen uit binnen- en buitenland zijn 6.000 startbewijzen beschikbaar. Omdat zich dit jaar voor het eerst teveel Nederlandse militairen hadden ingeschreven, werden er aanvankelijk 160 uitgeloot. Nu blijkt dat meer dan 200 militairen niet hebben betaald voor hun inschrijving, kunnen degenen die uitgeloot zijn alsnog deelnemen aan het wandelevenement in juli. 

(bron: NOS)