Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto Jord Verheij | video: adjudant Richard Frigge

MARSOF traint lokale special forces in Afrika

Special forces van het Korps Mariniers zijn de afgelopen maand in het Afrikaanse Dakar geweest om 45 Senegalese special forces te trainen. Maar waarom doen we dit eigenlijk?

De opleiding in de relatief veilige en enorm drukke havenstad is onderdeel van de oefening Flintlock. Die wordt al 12 jaar lang door de Amerikanen geleid. Nederland levert sinds 2007 een bijdrage. Met nog 26 andere landen worden Afrikaanse partnerlanden weerbaarder gemaakt tegen regionale dreigingen, zoals extremisme, mensen-, wapen- en drugssmokkel.

'We kunnen ze niet alles leren, maar ze krijgen wel een impuls'

Heer en meester

Dit jaar moesten de operators van NLMARSOF, de special forces van het Korps Mariniers, aan de slag met de 45 militairen van de Forces Spéciales de la marine Sénégalaise. Deze club is al basis opgeleid door de Fransen en nu op zoek naar verdiepende, maritieme kennis. En laat MARSOF daar nu heer en meester in zijn.

Schiet- en medische lessen stonden op het programma, waarin de Senegalezen vooral leren om volgens een strak protocol te werken.

“We kunnen ze in een paar weken niet alles leren, maar ze krijgen wel een impuls. Er zijn procedures en technieken geboden en we hopen dat ze het zelf blijven herhalen”, reageert troop commander kapitein der mariniers JP.

Win-win

Nederland levert al 11 jaar een bijdrage aan Flintlock. Enerzijds kunnen de operators onder klimatologisch en geografisch uitdagende omstandigheden kennis overdragen en anderzijds leren zij het land kennen. Ze doen ervaring op in relatief onbekend gebied. Een win-winsituatie.

Senegalezen blij met Nederlandse training

Verschillende onderwerpen

Tijdens de training in de stad die bij het grote publiek bekend staat vanwege de rally Parijs-Dakar, passeren verschillende onderwerpen de revue. Van het behandelen van gewonden in gevechtssituaties tot sniperlessen en een ‘gekaapt’ schip overmeesteren (boarden). Commandant JP legt uit: “Maar ook wat je moet doen met krijgsgevangenen en het toepassen van geweld. En we maken hen bekend met de rules of engagement."

Senegalese special forces maken zich klaar voor een oefening, waarbij ze een gekaapt schip moeten overmeesteren.

Handen en voeten

Marinier-1 Pim draait Flintlock voor het eerst. “Wat een ervaring”, reageert hij direct. “De communicatie gaat soms wat moeilijk. Met handen en voeten. Maar we kunnen hen mooi een stukje kennis overdragen. Tegelijkertijd leer ik weer veel van het instructie geven.”

Zijn collega Nick voegt toe: “De cultuurverschillen zijn ook zo bijzonder. Eerst kregen de mannen lunchpauze tussen 12.00 en 13.00 uur, maar daarna kwamen ze gewoon niet meer terug. We hebben de werkdag daarom tot 14.00 uur verlengd. Daarna kregen ze vrij.” 

Op het ‘gekaapte schip’ moeten de Forces Spéciales de la marine Sénégalaise onder begeleiding van de Nederlandse MARSOF-operators een gijzelaar zien te redden.

Forces Spéciales de la marine Sénégalaise

Sinds ruim een jaar heeft de marine in Senegal een speciale eenheid; de Forces Spéciales de la marine Sénégalaise. Ze zijn voor Afrikaanse begrippen erg goed getraind en dragen ook bij aan missies elders op het continent, waaronder in Mali.

Cultuurverschillen

Ondanks de cultuurverschillen zijn de militairen uiterst positief. “We leren nu veel dingen die we anders nooit zouden weten”, reageert de Afrikaanse Momo. “Schieten met speciaal ingevlogen FX-munitie (met verf) bijvoorbeeld. Dat kennen we hier in Senegal helemaal niet. Dat soort dingen maken deze training wel speciaal.”

Een militair klimt onder toeziend oog van een MARSOF-operator aan boord via een speleoladder.

Na afloop concludeert MARSOF dat de klus goed is gegaan. JP zegt: “Het niveau lag vrij hoog, al is het niet te vergelijken met wat we in het Westen kunnen. De stof hadden ze redelijk snel onder de knie. Dat is weleens anders geweest. Deze mannen zijn erg gemotiveerd om te blijven oefenen. Ook nu wij weer weg zijn.”