03

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 08

Digitale revolutie op rupsbanden

Tekst André Twigt
Foto Krauss Maffei Wegmann en sergeant-majoor Maartje Roos

Vernieuwde Leopard voor Duits-Nederlandse Panzerbataillon

Een vernieuwde tank die een stukje beter is geworden én perfect past binnen zowel de Duitse als de Nederlandse commandovoering. Fabrikant Krauss Maffei Wegmann heeft vorige week de eerste 2 vernieuwde Leopards gepresenteerd. Deze tanks van het type A6MA2 krijgen een plekje binnen het Duits-Nederlandse Panzerbataillon 414.

Op het terrein van de KMW-vestiging in München denderde de nieuwe pantser, geflankeerd door 2 oudere versies, enkele malen voorbij de tribune waarna het applaus losbarstte. Dat deze loftuiting iets langer aanhield dan gebruikelijk was misschien wel de ontlading voor het welslagen van het project; de kop is er af. De eerste tanks werden ver voor de deadline opgeleverd.

De vernieuwde Leopards zijn hard nodig.

Tanks hard nodig

Krauss hoopt de volgende batch van 17 pantsers eind juni op te leveren. En dat is maar goed ook, want de tanks zijn echt nodig. Panzerbataillon 414 gaat namelijk in 2019 deel uitmaken van de VJTF van de NAVO. Deelname lukt alleen wanneer de bemanningen zijn opgewerkt. “Uiteindelijk moet 414 over 49 tanks beschikken”, schildert plaatsvervangend bataljonscommandant majoor Chris Sievers de toekomst. 

Duitse en Nederlandse autoriteiten die bij het tankproject betrokken zijn, poseerden bij de eerste aangepaste Leopard 2 A6MA2. Op deze foto valt de omvang van de pantser op.

A giant leap for mankind

Dat de Duits-Nederlandse eenheid gaat beschikken over de zwaargewichten met Spezialer Führungsausstattung (commandovoeringsysteem), inspireerde generaal-majoor Ivo de Jong tot de woorden: “It’s small step for man. But a giant leap for mankind.” Nu is astronaut Neil Armstrong citeren in dit verband misschien wat overtrokken, maar de generaal had er goed over nagedacht.

Met name voor de Duitse bemanningen vormt de invoering van tanks met digitale commandovoeringsystemen weldegelijk een openbaring. Uitgerust met een combinatie van het beproefde Nederlandse Battlefield Management System (BMS) en de Duitse gevechtscomputer Centurion maakt bataljon 414 integraal deel uit van de commandovoering binnen 43 Gemechaniseerde Brigade, waarbij het bataljon onder bevel staat.

Wachtmeester-1 Benito van 414 zegt: “Tijdens de veldoefening Rhino Drawsko vorig jaar in Polen moesten we nog naar bevriende voertuigen toe lopen om battleinfo uit te wisselen. Met BMS doe je alles digitaal.”

VJTF

De NAVO heeft een snelle interventiemacht; de NATO Response Force (NRF), die binnen 5 tot 30 dagen overal ter wereld ingezet kan worden. Maar alleen als alle lidstaten daarmee instemmen. De NRF is opgebouwd uit verschillende eenheden met verschillende reactietijden. De Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) is er daar een van. Dit is de snelst inzetbare eenheid.

Amerikaanse belangstelling voor Duits-Nederlands project

Google Earth

“Het vernieuwde systeem maakt het mogelijk tot op het niveau van de enkele tank uiterst gecoördineerd op te treden”, gaat liaison officer bij de Duitse Defensie Materieel Organisatie luitenant-kolonel Henk-Bouwe Lolkema dieper op de materie in. “Mijnenvelden, gesprongen bruggen, de begrenzing van de eenheidsvakken en waar vriend en vijand zich bevinden: alles staat op 1 beeldscherm. Het is net alsof je onder pantser beschikt over Google Earth. Maar dan anders.”

De symbolische sleuteloverdracht van de eerste, vernieuwde Leopard 2.

Lolkema zou er niet gek van opkijken als de Duits-Nederlandse digitale samenwerking een staartje binnen de NAVO krijgt. “Dit systeem zou in principe kunnen uitgroeien tot de standaard binnen het bondgenootschap”, wenst luitenant-kolonel Marc Meeker er een schepje bovenop te doen.

Amerikaanse belangstelling

De belangstelling voor het Duits-Nederlandse project is enorm groot, aldus de Amerikaanse technicus van het US Army Research, Engineering & Development Command (Atlantic). Situation awareness en interoperabiliteit op de laagste niveaus hebben binnen het Amerikaanse leger de hoogste prioriteit.

Aan de andere kant van de grote plas zijn ze druk bezig met nadenken over vervanging van zowel de M1A2 Abrams gevechtstank als het M3 Bradley pantservoertuig. “Kunnen we in de conceptfase technologie van de bondgenoten betrekken, dan laten we dat niet na. Ook in de Verenigde Staten hebben we een broertje dood aan opnieuw het wiel uitvinden. De Duits-Nederlandse technologie is gemaakt met de bondgenoten in gedachten. Dit kan voor ons heel belangrijk zijn.”