Winnaars prijsvraag bioscoopkaartjes

Stel dat jij de wereld een beetje beter kunt maken met een half miljard euro, waar zou je het dan aan uitgeven en waarom? Met een antwoord op deze vraag kon je 2 weken geleden via de Defensiekrant bioscoopkaartjes winnen voor de oorlogsthriller ‘Bankier van het Verzet’. Uit de inzendingen selecteerde de redactie 3 winnaars. Originaliteit en motivatie waren belangrijke wegingsfactoren.

Vruchtbare woestijn
De heer Van Lingen wil het geld besteden aan het vruchtbaar maken van woestijngebieden in derdewereldlanden. Het levert voedsel op en minder kans op conflicten, honger, armoede en migratiestromen. Dit heeft ook een positieve uitwerking op de Europese Unie. Bovendien schept het werkgelegenheid voor Nederland. “Een win-winsituatie”, aldus Van Lingen.

Zeewater en digibeten
Een simpel en betaalbaar systeem (laten) ontwikkelen om zeewater drinkbaar te maken, is het idee van de heer Van der Burgt. Een oplossing die ervoor kan zorgen dat mensen en dieren geen dorst meer hebben.

De heer Spijkerman zou de € 500.000.000 dichtbij huis uitgeven. Hij pleit voor voorlichting en onderwijs voor senioren die nauwelijks of geen kennis van internet hebben en de toenemende digitale dienstverlening (van onder meer overheidsinstanties en banken) niet kunnen bijbenen. Met een financiële impuls en hulp van vrijwilligers zou het volgens hem mogelijk kunnen zijn een startup te initiëren om oudere digibeten beter wegwijs te maken op het wereldwijde web.

Stroomstoring Apache-crash kost 1,3 miljoen euro

De stroomstoring, die werd veroorzaakt toen een Apache-gevechtshelikopter tegen een hoogspanningskabel vloog in Zoelmond, kost netbeheerder Alliander  € 1.280.000 aan compensatie. 25.861 klanten zaten op maandagavond 13 november 2017 zonder stroom en krijgen € 35 genoegdoening.

De helikopter vloog in het donker tegen de bliksemafleider van een hoogspanningslijn. De heli raakte slechts licht beschadigd, maar bewoners in de omgeving zaten urenlang zonder stroom. De Apache is inmiddels gerepareerd en vliegt weer. Uit onderzoek is gebleken dat de hoogspanningsmasten niet ontwricht zijn, zoals werd gevreesd. (bron: De Gelderlander)

10.000 patronen WOII in perfecte staat

Een unieke vondst in Zwolle. In de grond bij een school in de Burgemeester Vos de Waelstraat heeft de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) 5 kisten met ieder 2.000 machinegeweerpatronen aangetroffen.

Volgens een woordvoerder van de EOD gaat het om een bijzondere ontdekking uit de Tweede Wereldoorlog. "De munitie zit nog verpakt in papier. De staat waarin de munitie verkeert, is echt bijzonder. Er zit zelfs nog een touwtje omheen van de fabriek. Het gaat om patronen van het kaliber 8 millimeter.” De munitie lag in houten kisten met een zinken inleg.

Geen antipiraterijmissie

Er nemen dit jaar geen Nederlandse marineschepen deel aan de antipiraterijmissie Atalanta, voor de Somalische kust. Problemen met de patrouilleschepen, personeelstekorten en andere NAVO-verplichtingen worden als reden genoemd.

Nederland zette sinds 2009 marineschepen in voor de Europese missie rond de Hoorn van Afrika. (bron: Defensie)

Nederlandse experts naar Indonesië

Experts van de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) zijn naar Indonesië vertrokken om te helpen bij het onderzoek naar de verdwijning van de Nederlandse oorlogsschepen in de Javazee. Ook zullen ze adviseren over het opgraven en analyseren van stoffelijke resten.

De marineschepen De Ruyter, Java en Kortenaer vergingen op 27 februari 1942 bij de Slag in de Javazee door een aanval van de Japanse marine. Meer dan 1.100 opvarenden sneuvelden.

Eind 2016 ontdekten duikers dat de wrakken mogelijk zijn weggehaald. Van de schepen ontbreekt nog ieder spoor. Het wordt voor mogelijk gehouden dat ze zijn gesloopt en als oud ijzer zijn verkocht. (bron: Defensie) 

Eerste overleg over militaire snelweg

Militair transport in Europa moet gemakkelijker en sneller. Dat betekent in de eerste plaats minder bureaucratie, maar ook minder bouwkundige aanpassingen aan wegen en bruggen. Om deze militaire snelweg in Europa te bereiken, zijn betrokken partijen eind vorige maand voor het eerst bij elkaar gekomen.

Het onderwerp werd vorig jaar door Nederland op de agenda gezet, nadat tijdens meerdere internationale oefeningen ervaring was opgedaan. Bij het passeren van een grens moeten tal van procedures en regels worden doorlopen. Dat geldt voor oefeningen, maar werkt door bij echte crises Met het initiatief moeten onnodige barrières worden weggenomen, zoals procedures, regels, gevaarlijke goederen en diplomatieke toestemming. (bron: Defensie)
 

'Belgische leger in toekomst te klein om oorlog te voeren'

Het ministerie van Defensie in België dreigt de komende decennia over zo weinig militair materieel te beschikken, dat het leger te klein is voor optreden tijdens een grootschalig conflict. Dat schrijft het Egmont Instituut, een onafhankelijke denktank in Brussel.

Ook grote en langdurige operaties waarbij militairen op straat patrouilles lopen, zullen niet meer mogelijk zijn. Dat komt dan weer door een tekort aan inzetbaar personeel.

België gaat de komende jaren fors investeren in onder meer 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen, 2 fregatten, 6 mijnenjagers en enkele honderden nieuwe gepantserde voertuigen. De investeringen lopen in de miljarden. “Toch is dat niet voldoende, mocht er een grootschalig conflict uitbreken”, beweert professor Alexander Mattelaer. “Het is onwaarschijnlijk, maar toch ook niet onmogelijk dat er de komende decennia weer een groter conflict zou plaatsvinden. Dan zullen de aantallen gewoonweg te klein zijn”. (bron: VRT)