05

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 05

LENS!

Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie en ingezonden materiaal

Defensie in beeld

We zoeken uw foto's

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag delen. Daarom nemen we je voortaan iedere 2 weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Niet alleen door professionals, maar ook door gepassioneerde amateurfotografen.

Want een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle maatschappij, waarin we vaak alleen maar drukker worden, nemen we steeds minder de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en shockeert. Fotografie verandert alles om ons heen. 

Foto's gezocht

Militairen in de straat gezien, of bij de supermarkt? F-16’s of Apache zeer laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen -en buitenland. In grote steden en kleine dorpjes, in uithoeken en stille natuurgebieden. Heb je dit vastgelegd? Stuur je foto’s dan met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook jouw beelden kunnen plaatsen.

Een nieuwe lichting jongemannen heeft na een aantal loodzware maanden de mariniersopleiding in Rotterdam afgesloten. De havenstad is traditiegetrouw het decor van deze Elementaire Militaire Vorming Mariniers en de eindoefening 'Final Exercise' (foto: korporaal Jasper Verolme).

Een infanterist schreeuwt naar zijn collega's om posities van de oefenvijand door te geven. Oefenterrein Klietz in de voormalige Deutsche Demokratische Republik (DDR) was vorige maand het decor van de oefening Peacock Supremacy. Onder andere 45 Pantserinfanteriebataljon uit Havelte trainde hier het verdedigend gevecht (foto: sergeant-majoor Gerben van Es).

Een loadmaster van 11 Luchtmobiele Brigade oefent met een Panzerfaust, tijdens een loeizware opleiding op vliegbasis Deelen (foto: korporaal Jasper Verolme).

Minister Ank Bijleveld en staatssecretaris Barbara Visser bezoeken de Kromhoutkazerne in Utrecht. Om het ministerie van Defensie beter te leren kennen gaan de 'mindef' en 'stas' bij alle eenheden en kazernes op kennismakingsbezoek (foto: Hans Roggen).

Het was bikkelen voor het Korps Mariniers tijdens de jaarlijkse wintertraining in het noorden van Noorwegen. Met temperaturen van al snel -15 graden moesten zij dag en nacht in de sneeuw leren overleven (foto: sergeant-majoor Eva Klijn).

De hindoeïstische majoor Komal Bisseswar is geestelijk verzorger (pandit) bij de landmacht. "Ik ben er omdat er binnen de krijgsmacht hindoes zijn die een vrijplaats nodig hebben om hun verhaal te doen en behoefte hebben aan iemand die hun gedachtes kan plaatsen en begrijpen" (foto: sergeant-majoor Gerben van Es).

Straaljagerpiloten, waaronder Nederlandse F-16-vliegers, volgden vorige maand het Tactical Leadership Programme op de vliegbasis in het Spaanse Albacete. Zij leerden hier leidinggeven aan grote formaties toestellen van verschillende types en nationaliteiten (foto: sergeant Jan Dijkstra).

Luitenant-kolonel Petra Vissers en majoor der mariniers Timo hebben een hoge Franse onderscheiding ontvangen. Zij ontvingen de 'médaille de la Défense nationale' vanwege hun bijdrage aan de militaire samenwerking tussen Nederland en Frankrijk (foto: Phil Nijhuis).