Tekst Arthur van Beveren
Foto Louis Meulstee

Oefenen tegen nieuwe dreiging

Een lekker potje voetbal; PSV-CSKA Moskou. Het stadion in Eindhoven loopt vol. De wedstrijd staat op het punt van beginnen. Dan een flits en een harde knal. Dikke mist vult de tribunes. In paniek zet het publiek zich in beweging. Rond de cornervlag liggen 4 gewonde spelers.

Gelukkig geen werkelijkheid, maar een oefenscenario voor een terroristische aanslag met chemische strijdmiddelen. Politie en andere hulpdiensten zijn snel ter plaatse. De stadionbeveiliging draait de camerabeelden eindeloos af op zoek naar aanwijzingen. Dat er een aanslag heeft plaatsgevonden is duidelijk. Maar wat is er precies gebeurd?

Bij de ingang van het stadion is een compleet dorp opgebouwd van het Landelijk Team Forensisch Onderzoek (LTFO) met commandocentrum en ontsmettingsstraat. Het LTFO is een team van specialisten van politie, Koninklijke Marechaussee en brandweer op het gebied van forensische opsporing en slachtofferidentificatie op omvangrijke en complexe plaatsen delict.

Politie en andere hulpdiensten zijn snel ter plaatse.

Reële dreiging?

Al snel maken de supporters plaats voor de witte pakken van het forensisch team. Ze struinen het stadion minutieus af op zoek naar aanwijzingen. Dan vinden ze een tweede verdacht object tussen het afval, kledingstukken en tassen die bezoekers achterlieten in de catacomben. Het onderzoek wordt direct gestaakt en een Teamleider Explosieven Verkenning (TEV) politie ingeschakeld.

Met zijn speciale opleiding kan een TEV snel vaststellen of dreiging reëel is. Hij fotografeert de situatie en het object en sluit de omgeving af. Alles wat hij ziet, is essentieel voor de beeldvorming van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) die inmiddels met 3 man onderweg is. De TEV raakt het object namelijk met geen vinger aan. Dat doen de specialisten van Defensie.

Het EOD-team bespreekt de situatie met de Teamleider Explosieven Verkenning (TEV) politie. De TEV is bij aankomst voor de eenheid de belangrijkste bron.

Levensgevaarlijk werk

De operatie draait uiteindelijk om een man: ruimer sergeant Johan. Hij moet het verdachte object onschadelijk maken en heeft dus alle informatie nodig die er is om een juiste afweging te maken. Tijdens de briefing door de TEV probeert EOD’er Johan de situatie helder te krijgen. Wat voor verwondingen hadden de slachtoffers van de eerste bom? Hoe ziet het verdachte pakket er precies uit? Met zijn collegaruimer spart hij over de vervolgstappen. Zij moeten elkaar scherp houden bij het levensgevaarlijke werk en elk scenario uitwerken.

Als het plan is gemaakt, hijst Johan zich in zijn loodzware pak. De zweetdruppels druppelen al van zijn voorhoofd voordat hij het stadion in gaat. Het pak ventileert niet en langzaam stijgt zijn lichaamstemperatuur. 

Alleen het geluid van ventilatoren in het trappenhuis verstoort de verder ijzige stilte in de ruimte waar ruimer sergeant Johan aan het werk is.
Robot Theodor rijdt soepel de trap op. Het voertuigje gaat bijna altijd vooruit om een eerste waarneming te doen voordat een ruimer aan de slag gaat.

Het pak ventileert niet

Ondertussen licht majoor Werner, hoofd van de sectie Inlichtingen en Operaties, civiele partners van het Landelijk Team Forensisch Onderzoek (LTFO) in over de actie. Duidelijke en zuivere communicatie tussen de verschillende partners is op dit soort momenten cruciaal.

Robot Theodor

Sergeant Johan start zijn eerste verkenning. Direct slaat zijn meter alarm: radiologische straling. Dat betekent dat hij ondersteund moet worden door een nieuw EOD-team, dat zich specialiseert in chemische, biologische en radiologische/nucleaire stoffen (CBRN).

Na een nieuw overleg gaat sergeant Johan met een aangepaste tactiek en CBRN-proof pak de dreiging opnieuw tegemoet. Daarbij krijgt hij hulp van robot Theodor. Dit uiterst wendbare rupsvoertuig rijdt moeiteloos de steile trappen op, kan belangrijke waarnemingen doen en de ruimer assisteren met het ontmantelingswerk.

De ontsmettingsstraat is uitbesteed aan de LFTO. De EOD maakt na chemische scenario's gebruik van deze mobiele voorziening.

Douche

In korte tijd wordt het gevaar geneutraliseerd. De mobiele ontsmettingsstraat van de LTFO-collega’s staat al klaar voor de vervolgstappen. Thuis op de Sergeant-majoor Scheickkazerne in Soesterberg wacht Johan een welverdiende douche.