03

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 05

Exoskelet helpt bij zwaar werk

Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto sergeant Sjoerd Hilckmann

Er valt letterlijk een last van je schouders

Op het Duitse NAVO-oefenterrein Bergen-Hohne heeft Defensie de afgelopen dagen geëxperimenteerd met een zogenoemd exoskeleton. Krijgsmachten van over de hele wereld doen volop onderzoek naar deze ‘robotpakken’, waarmee militairen onder meer loodzware tassen, kogelwerende vesten, wapens en munitie makkelijker kunnen dragen.

Er zijn al veel verschillende soorten exoskeletten op de markt, ieder met een andere functie. Defensie is samen met het bedrijf InteSpring bezig met de ontwikkeling van een eigen skelet, dat vooral bedoeld is voor het dragen van rugzakken bij het marsen. Ondertussen worden wereldwijde ontwikkelingen op de voet gevolgd en staat de krijgsmacht open voor nieuwe technieken. Al is dat vooralsnog puur ter oriëntering.

Klik op de vakjes in onderstaande foto's en kom meer te weten over een van die exoskeletten. Dit is de Canadese Uprise, waarmee letterlijk een last van je schouders valt. Dit is overigens niet degene die in Bergen-Hohne  is getest.

Exoskelet Uprise maakt het dragen van bijvoorbeeld zware tassen, kogelwerende vesten, wapens en munitie makkelijker. Want niet de persoon, maar het pak draagt het gewicht en het lichaam wordt ontzien. Daardoor is Uprise ideaal voor militairen die lang moeten staan met zware bepakking. Dit exoskelet kan ook helpen bij het tillen van zware boordmachines of wapens.

De kracht zit hem in de schoenen, want daar steunt het skelet op de grond. Daar komt de steun vandaan. Vervolgens loopt het lichtgewicht titanium frame via de binnenkant van de benen omhoog naar de heupen. De stangen zorgen voor een goede verdeling van het gewicht.

De bovenkant van het skelet bestaat uit 2 ophanghaken net boven de schouders. Als je het pak aan hebt, kun je hier iets zwaars aan hangen. Zo hangt het gewicht niet op je schouders en kun je rustig blijven ademen en blijft de bloedcirculatie vrij.

Aan de Uprise komt geen stroom te pas. Dat scheelt een zware batterij en onderweg hoef je niet op te laden. Bij de Buddy hoeft dat trouwens ook niet. Bij dit skelet wordt gewerkt aan een systeem dat zelf stroom opwerkt.

Door een speciale heupverbinding blijf je met Uprise heel flexibel. Het exoskelet zit niet statisch aan het lichaam vast, maar rolt over de riem. Dus als je met je heupen naar links wiegt, draait het skelet over een rails mee. Dankzij speciale scharnierpunten kun je ook eenvoudig hurken en zitten.

Over de achterkant van het pak loopt de ruggengraat, die verbonden is met de benen en de grond. Hier komt de stevigheid vandaan, waardoor het lichaam kan worden ontlast.

De Uprise is volledig van titanium en zodoende lichtgewicht. Exoskeletten kunnen voor militairen een uitkomst zijn. Zij zijn bijvoorbeeld langer inzetbaar, kunnen minder blessures oplopen en meer meenemen.