'Helft NAVO-landen haalt doel defensiebudget'

15 van de 29 NAVO-landen geven over 6 jaar meer dan 2% van hun nationale inkomen uit aan Defensie. Dat blijkt volgens NAVO-topman Jens Stoltenberg uit de plannen die de lidstaten hebben ingediend.

De NAVO-landen spraken 4 jaar geleden af dat ze in 2024 2% van het bruto binnenlands product zullen besteden, waarvan een vijfde aan investeringen. De uitgaven stijgen in alle lidstaten. “Er is goede vooruitgang, maar tegelijk nog een lange weg te gaan”, aldus Stoltenberg.

Dit jaar halen 8 landen het begrotingsdoel. Landen als Nederland, België en Duitsland zijn daar nog ver van verwijderd. Ons land zit op ongeveer 1,2% en beweegt volgens defensieminister Bijleveld richting 1,3. (bron: ANP)

Nieuwe hoofdkwartieren NAVO

Voor het eerst sinds het einde van de Koude Oorlog komen er 2 nieuwe NAVO-hoofdkwartieren. De instabiele veiligheidssituatie aan de randen van Europa zet de verdragsorganisatie ertoe aan vaart te maken met de uitbreiding van de eigen commandostructuur.

Er zal tussen de 900 en 1.200 man extra personeel bijkomen. De Verenigde Staten en Duitsland gaan de hoofdkwartieren waarschijnlijk huisvesten. Zij hebben zich in ieder geval kandidaat gesteld. (bron: ANP)

Hulpkonvooi bereikt Ghouta

Het eerste hulpkonvooi sinds november van de Verenigde Naties heeft het Syrische gebied Oost-Ghouta bereikt. De vrachtwagens vervoeren voedsel, medicijnen en medische hulpmiddelen.

De regio die nog in handen is van rebellen, heeft net de bloedigste periode sinds 2015 achter de rug. Er zijn zeker 200 doden gevallen door operaties van regeringstroepen, onder meer door luchtaanvallen. De naar schatting 400.000 inwoners ontbreekt het aan van alles. (bron: ANP)

'ISIS nog niet verslagen'

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson waarschuwt dat terreurgroep Islamitische Staat nog niet is uitgeschakeld. “Dat de grote gevechtsoperaties achter de rug zijn, betekent niet dat we ISIS definitief hebben verslagen.”

Tillerson stelde dat de jihadisten in die landen proberen ondergronds te gaan. Tillerson wees erop dat de terreurorganisatie ook elders in de wereld voet aan de grond wil krijgen. Hij noemde als voorbeelden Afghanistan, de Filipijnen, Libië en West-Afrika.

De minister maakte verder bekend dat zijn land nog eens 200 miljoen dollar (ruim € 162 miljoen) uittrekt om bevrijde gebieden in Syrië te stabiliseren. (bron: ANP)

F-16 vliegt tegen kabel in Amerika

Een Nederlandse F-16 is boven de Amerikaanse staat Arizona tegen een metalen kabel gevlogen. De vlieger bleef ongedeerd. De piloot wist het flink beschadigde toestel veilig aan de grond te zetten op een nabij gelegen vliegveld.

De vlieger maakt deel uit van een F-16-detachement in Nederland. Dat voert trainingsvluchten uit bij het Netherlands Detachment Tucson Arizona. (bron: Defensie)

Cel- en taakstraf voor ex-militair

De 53-jarige man die als íct’er bij de marechaussee op Schiphol werkte en geheime informatie doorspeelde aan criminelen, is door de militaire rechtbank veroordeeld tot 100 dagen cel en een taakstraf van 80 uur.

De ex-militair zou 32 keer in de computer hebben gezocht naar informatie. Hij maakte foto´s van het scherm en zond die vervolgens door. De man werd al een tijdje geobserveerd voordat hij werd opgepakt.

De militaire kamer neemt het betrokkene zeer kwalijk dat hij ‘misbruik maakte van zijn positie als militair en het vertrouwen in hem heeft geschonden’. De rechtbank denkt niet dat hij onder druk stond van criminelen, zoals hij eerder verklaarde. Na aftrek van zijn voorarrest, blijft alleen de taakstraf over. (bron: ANP)

Jaar cel voor corrupte wagenparkbeheerder

De rechtbank in Rotterdam heeft een voormalige defensie-ambtenaar veroordeeld tot 1 jaar cel wegens corruptie. De 65-jarige veroordeelde was beheerder van het wagenpark.

De zaak kwam in 2011 aan het rollen door een brief van een anonieme klokkenluider. Daarin werd gewag gemaakt van corruptie bij de aanbesteding van dienstauto's voor Defensie en politie.

In het onderzoek bracht het OM uiteindelijk 6 (ex-)ambtenaren en 5 medewerkers uit de autobranche voor de rechter. 5 van de 6 ambtenaren zijn door de rechtbank veroordeeld. In één geval volgde vrijspraak, conform de eis van de officier van Justitie. (bron: ANP)