01

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 04

Nieuwe kijk op kazernevoeding

Tekst Vanessa Strijbosch
Foto sergeant-majoor Maartje Roos

Medewerkers moeten bewuste en gezonde keuzes maken

Het verleidelijke broodje kroket, de gehaktbal in pindasaus of de traditionele uitsmijter. Regelmatig passeren ze de kassa’s van de bedrijfsrestaurants. Maar als het aan defensiecateraar Paresto en het Militair Revalidatie Centrum (MRC) Aardenburg ligt, wordt juist voor meer gezonde lunchgerechten gekozen. Op 15 februari opende het MRC het geheel verbouwde restaurant en introduceerde een nieuw voedingsconcept.

In de smaakvol ingerichte mess vertellen de commandant van het MRC luitenant-kolonel Jeroen Hulst en districtmanager van Paresto Eric Ackermans, ronduit over het nieuwe voedingsconcept. “We hadden een verouderde keuken, mensen klaagden over het eten. Dat terwijl we hier wel optimale fysieke en mentale mobiliteit verwachten.”

Het revalidatierestaurant wil meer beleving geven aan eten. Zo is er veel aandacht besteed aan het interieur en aan de presentatie van de gerechten.

Het MRC en Paresto lieten zich inspireren door civiele partners, sportcentrum Papendal en de Universiteit Wageningen, die al experimenteerden met voeding op maat. Dat resulteerde in het concept Geeft (Kr)acht, dat uitgaat van een passend voedingsaanbod volgens de schijf van 5, aangevuld met 3 componenten: beleving, bewustwording en motivatie. Gezonde voeding is de norm, met extra aandacht voor eiwitrijke en energiebeperkende ingrediënten. De maaltijden bestaan uit verse producten en worden à la minute bereid. Ieder kwartaal is er een andere menucyclus. Het restaurant is van 7.00 tot 19.00 uur open. Revalidanten en medewerkers kunnen eten en drinken op een tijdstip dat voor hen het beste uitkomt. 

Geeft (Kr)acht gaat uit van een passend voedingsaanbod volgens de schijf van 5, aangevuld met 3 componenten: beleving, bewustwording en motivatie.

‘Mensen maakten zelfs foto’s van hun eten’

Op elke kazerne

Hulst noemt het zelf ontwikkelde voedingsprogramma Geeft (Kr)acht 'een uniek concept', maar ziet ook mogelijkheden voor uitbreiding. “Hier gaat het specifiek om herstelvoeding voor revalidanten, maar dit werkt net zo goed voor andere militairen. Je zou dit kunnen toepassen op andere kazernes. Dan wel met een couleur locale.” Parestomanager Ackermans staat pal achter de voedselvernieuwing: “Het wordt enorm gewaardeerd. Je ziet mensen zelfs foto’s van hun eten maken.”

En plein public

“Niet alleen de klanten, ook het personeel is enthousiast”, constateert Ackermans. “De kok die voorheen altijd in een gesloten ruimte werkte, staat nu op de bühne en bereidt het eten en plein public. Dat geeft een enorme boost, die beide kanten op werkt.”

Dieetkok Wim van Viegen (links): “Dit is schitterend. Ik werk 32 jaar op het MRC. We begonnen ooit met 1 menu. Nu staan we a la minute te wokken met de mooiste verse producten. Ik voel me nu veel meer kok.”

Gedragslab

Tegelijkertijd loopt er een soortgelijk project binnen Defensie. Diverse communicatieprofessionals binnen de Rijksoverheid onderzoeken het voedingsgedrag van militairen. Dat gebeurt onder de paraplu van het zogenoemde ‘Gedragslab’, geïnitieerd vanuit het ministerie van Algemene Zaken. 

‘We hebben weinig inzicht in onze voeding’

Inzicht in voeding

Volgens senior Communicatieadviseur Naoual Kharbouch staat voeding steeds nadrukkelijker op de agenda. “Defensie stelt hoge eisen aan fitheid. Dat testen we regelmatig. Maar we hebben onvoldoende inzicht in onze voeding. Terwijl bewezen is dat voeding positief bijdraagt aan inzetbaarheid.” 

Wat eten militairen en waarom kiezen ze voor bepaalde voeding? Dat wordt onderzocht op 2 kazernes.

Gedrag beïnvloeden

Wat eten militairen en waarom kiezen ze voor bepaalde voeding? Dat wordt momenteel onderzocht op 2 landmachtkazernes. Op die manier hoopt Paresto door communicatie en diverse aanpassingen het gedrag ten aanzien van voedsel positief te kunnen beïnvloeden. 

Kiezen voor gezonde variant

Gezonde voeding heeft vaak een negatieve lading: te onbekend, te duur. Diëtiste Nikkie van der Lee realiseert zich dat als geen ander. Zij ontwikkelde het nieuwe voedingsconcept voor het MRC. “We wijken hier echt af van het standaard Paresto-menu. Bijna alles is vers. We stimuleren de gebruikers om te kiezen voor de gezonde variant.” Dat gebeurt op een creatieve manier: door informatie-icoontjes te plaatsen bij de ingrediënten en de route in het restaurant zodanig aan te passen dat men het gezonde voedsel eerder bereikt. Heeft de bezoeker dan nog wel een eigen keuze? “Jazeker, we bieden nog steeds cola en frituur aan. Maar mensen moeten er meer moeite voor doen.” 

Advies

Het voedingsconcept Geeft (Kr)acht wordt dit jaar verder ontwikkeld. De restaurantgasten van het MRC krijgen een tevredenheidsonderzoek. De pilot van het Gedragslab loopt nog tot deze zomer. Daarna brengen de onderzoekers hun advies uit aan Paresto en het Defensie Ondersteuningscommando.