Tekst Jopke Rozenberg-van Lisdonk
Foto Mark van Aller

Film: Bankier van het Verzet

Een oorlogsfilm die het waargebeurde verhaal vertelt van een koppel bankierbroers dat tijdens de Tweede Wereldoorlog tientallen miljoenen guldens wegsluist om daarmee het verzet te financieren. Hoe spannend dat kan zijn, zie je in Bankier van het Verzet. De rolprent is een intellectueel gevecht om grote bedragen, zonder dat er een bom of granaat aan te pas komt. Gegarandeerd zit je 123 minuten op het puntje van je stoel. Wil je deze oorlogsthriller gratis zien? Doe dan mee aan de WINACTIE!

Hij kon met iedereen opschieten, dat was zijn kracht

Doorzettingsvermogen, overtuigingskracht en een goed stel hersenen vormen de ingrediënten waarmee de broers Walraven en Gijs van Hall zo’n 75 jaar geleden een heldendaad verrichtten. Acteur Barry Atsma vertolkt de rol van Walraven van Hall, de hoofdrolspeler: “Wally was een charmante man, die als één van de weinigen de verbinding wist te leggen tussen de verzuilde verzetsgroepen. Een jongen die met iedereen kon opschieten. Dat was zijn kracht.”

Om zich goed in zijn rol te verdiepen, las Atsma meerdere boeken en documenten over de verzetsdaad. Het waardevolst vond hij de gesprekken met zoon Aad van Hall. “Ik sms’te hem regelmatig met vragen, wat soms verdomd handig was op de set.”

De broers Walraven en Gijs van Hall vertolkt door Barry Atsma en Jacob Derwig.

De grootste individuele prestatie van het verzet

Gruwelijk ingewikkeld

“Er zijn duizenden belangrijke gebeurtenissen uit de oorlog die nog niet verteld zijn”, weet Sytze van der Laan, één van de producenten. “Maar dit is dat ene verhaal dat alles uitlegt, de sleutel... Want wie heeft het verzet betaald?" Volgens de bekende historicus Loe de Jong was de heldendaad van de gebroeders Van Hall de grootste individuele prestatie van het verzet. Omgerekend een half miljard euro wisten zij aan de Nederlandse Bank te ontfutselen. Het plan van Van Hall noemt Van der Laan gruwelijk ingewikkeld. "Het kon bijna alleen maar misgaan. “Het drukken van valse papieren in een tijd dat mensen nog niet aan een aardappel konden komen, was een enorme onderneming. Bizar dat het toch lukte. Het uitbetalen is doorgegaan tot op de laatste dag van de oorlog!”

Gratis naar de film!

Vanaf 8 maart draait deze spannende oorlogsthriller in de bioscoop. Wil jij er gratis naartoe? De Defensiekrant mag 3x2 kaarten weggeven (verzilverbaar in alle Nederlandse bioscopen waar de film draait). Meedoen? Stuur dan voor vrijdag 2 maart een mailtje naar defensiekrant@mindef.nl en beantwoord deze vraag:

Stel dat jij de wereld een beetje beter kunt maken met een half miljard euro, waar zou je het dan aan uitgeven en waarom?

Alvast een sneakpreview van de film zien? Bekijk dan hier de trailer: