Groen licht voor missieverlenging

De Tweede Kamer heeft brede steun uitgesproken voor verlenging van de VN-vredesmissie in Mali en de NAVO-missie in Afghanistan. De bijdrage wordt verlengd tot eind 2018.

Met deelname aan Minusma draagt Nederland bij aan de stabiliteit in Mali en daarmee aan de bredere Sahel-regio. Net als tot nu toe richten de Nederlandse blauwhelmen zich ook volgend jaar vooral op het verzamelen en analyseren van inlichtingen. Het aantal Nederlandse militairen wordt gereduceerd tot maximaal 250.

Ongeveer 100 mannen en vrouwen blijven meedoen aan Resolute Support in Afghanistan. De missie richt zich op het trainen, adviseren en assisteren van het Afghaanse leger en de politie.  

Voetbal en veteranen

In de wedstrijden 17 en 18 van de Jupiler League worden Nederlandse veteranen in het zonnetje gezet. Zo zijn de veteranen eregast in de stadions, waarbij ze worden bedankt voor hun inzet.

Voorafgaand aan verschillende wedstrijden van onder meer N.E.C, De Graafschap, RKC Waalwijk en FC Oss wordt in samenwerking met het programma ‘Veteraan in de klas’ een aantal gastlessen gegeven over respect en waardering.

De clubs hebben met zorg hun vertegenwoordiger uitgekozen. In sommige gevallen is dat de aanvoerder van het team, vanwege zijn speciale band met veteranen. In andere gevallen is dat een keeperstrainer of verzorger die zelf veteraan is.

(bron: Nederlandse Veteranendag)

Zeventien defensieprojecten

EU-landen hebben maandag zeventien defensieprojecten gelanceerd, waarin de krijgsmachten van de lidstaten in groepjes met elkaar samenwerken.

Dat moet ervoor zorgen dat de versnipperde Europese defensie veel efficiënter wordt en minder afhankelijk van de Verenigde Staten. Nederland doet ook mee. Ons land heeft een trekkersrol bij het project militaire mobiliteit, dat het transport van materieel en personeel door Europa moet versoepelen. Hier doen meer dan twintig landen aan mee.

Met de projectenlijst geven de EU-ministers van Buitenlandse Zaken concreet vorm aan de zogeheten permanente structurele samenwerking. Met uitzondering van Denemarken, Malta en het Verenigd Koninkrijk doen alle 28 EU-landen mee. 

Meer VS-soldaten in Syrië dan gezegd

Het ministerie van Defensie van de Verenigde Staten geeft toe dat er veel meer soldaten zijn ingezet in Syrië dan tot nu toe werd gecommuniceerd.

Momenteel zijn er ongeveer tweeduizend VS-soldaten in het door burgeroorlog getroffen land, zegt Pentagon-woordvoerder Robert Manning in Washington. Tot dusver sprak het ministerie steeds van vijfhonderd militairen. In Irak zijn volgens Manning ongeveer 5.200 VS-soldaten actief.

De VS voeren in Syrië en Irak een internationale coalitie aan tegen terreurgroep Islamitische Staat. In Syrië ondersteunt die coalitie lokale eenheden, onder meer met luchtaanvallen. Ook in Afghanistan werden de cijfers in augustus al naar boven bijgesteld.

(bron: ANP)

Barbara bij Barbaraviering

Een heuse Barbara bij de herdenking van Sinte Barbara, de beschermheilige van alle artilleristen. Staatssecretaris Barbara Visser was eerder deze maand te gast bij een afvaardiging van het Wapen in Den Haag. De artillerie staat jaarlijks stil bij de sterfdag van de heilige op 4 december.

De legende van Sinte Barbara wordt voor het eerst midden dertiende eeuw beschreven. Barbara’s vader, een heiden, was koopman en ging regelmatig op pad. Tijdens zijn afwezigheid liet Barbara zich bekeren tot het Christendom. Haar vader was hier bij terugkeer erg boos over en sloot haar op. Zij liet drie ramen in haar onderkomen bouwen, ter ere van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Hierop besloot de vader van Barbara zijn dochter te onthoofden. De man ontliep zijn noodlot niet. Hij werd door bliksem getroffen en overleed. Dat is de link met de artillerie: met precisievuur vijanden uitschakelen.

(bron: Defensie) 

Ambtenaar van het jaar

De vier finalisten van de verkiezing ‘Ambtenaar van het jaar’ zijn bekend. Uit een shortlist van tien kandidaten werd onder anderen Jelle van Haaster van Defensie gekozen. Hij gaat de strijd aan met medewerkers van het Kadaster, de gemeente Schiedam en de Nationale Politie. Op 18 januari wordt de winnaar van de publieksprijs bekend gemaakt. (bron: Defensie)