Apaches blijven laagvliegen, mijden Zoelmond
De Koninklijke Luchtmacht blijft avondvluchten uitvoeren in het laagvlieggebied boven de provincie Utrecht en een deel van Gelderland. De omgeving van Zoelmond, waar een Apache maandagavond tegen een bliksemdraad vloog, wordt gemeden zolang de toedracht van het incident niet bekend is.
Dat heeft de luchtmacht dinsdag verklaard. Ook bood de luchtmacht excuses aan. “De vliegers zijn erg geschrokken. Gelukkig is er niemand gewond geraakt. We vinden het ontzettend vervelend dat zoveel mensen getroffen zijn door de stroomstoring.” De vlucht was een geplande trainingsvlucht bij duisternis, waarbij onder andere het laagvliegen om radarsystemen te omzeilen werd geoefend. De Apaches mochten tot 35 meter hoogte vliegen of zoveel lager als voor de missie nodig was, legde de luchtmacht uit.
Ondertussen is de Koninklijke Marechaussee een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar het ongeluk. Daaruit moet duidelijk worden of verwijtbare fouten zijn gemaakt. (Bron: ANP)
Marineschip Zeeland na 4 maanden weer thuis
Na 4 maanden in het Caribisch gebied is het marineschip Zeeland weer terug in Nederland. Het patrouilleschip legde aan in Den Helder, waar de tientallen bemanningsleden werden herenigd met hun familie. Zr. Ms. Zeeland vertrok op 24 juni, tijdens de Marinedagen, vanuit Den Helder naar Curaçao om te fungeren als stationsschip in het Caribisch Gebied.
Een stationsschip blijft langere tijd in de regio om daar de kustwacht te helpen en drugssmokkel tegen te gaan. Maar de Zeeland kwam vooral in het nieuws nadat de orkaan Irma had huisgehouden op Sint-Maarten. Na de Pelikaan was de Zeeland op 7 september het tweede marineschip dat aanlegde op het gehavende eiland. De NH90-boordhelikopter van het patrouilleschip maakte luchtopnames van de verwoestingen op Sint-Maarten.
Eind september voer de Zeeland naar het eiland Dominica, dat was getroffen door de orkaan Maria. Dominica is een van de armste eilanden in de regio en was volledig op Nederlandse hulp aangewezen. Toen de Zeeland net was begonnen aan de terugreis naar Den Helder, kreeg de bemanning opdracht een drugstransport te onderscheppen. Dat lukte: de smokkelaars gooiden hun pakketten overboord en voeren met hoge snelheid weg, totdat de boordhelikopter vanuit de lucht hun buitenboordmotor kapotschoot. De smokkelaars werden opgepakt en afgeleverd op Curaçao.
Met enige vertraging kon de Zeeland vervolgens opnieuw aan de terugreis beginnen. De heenreis duurde ook al langer dan gepland door motorproblemen. Die werden na aankomst op Curaçao verholpen. Zr. Ms. Zeeland is als stationsschip in het Caribisch Gebied afgelost door Zr. Ms. Van Speijk. (Bron: NOS.nl)
NAVO wil tanks soepeler door Europa
Soldaten, tanks en ander militair materieel moeten snel en efficiënt hun weg door Europa kunnen vinden als er een brandhaard is. Hiervoor wordt een aparte NAVO-commandant aangesteld. De defensieministers van de 29 NAVO-landen namen woensdag in Brussel een principebesluit over de aanpassing van de commandostructuur, zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg van het westerse bondgenootschap. Een formeel besluit wordt in februari verwacht.
Wegen, bruggen en andere infrastructuur moeten sterk genoeg zijn voor onze voertuigen en tanks, aldus Stoltenberg. Daarbij worden de lidstaten, de EU en het bedrijfsleven nauw betrokken. Nederland pleitte eerder voor een ‘militair Schengengebied’, waarbij militaire transporten centraal worden gecoördineerd en technische, logistieke en financiële obstakels weggenomen. De bewindslieden zullen daarnaast instemmen met een nieuwe commando-eenheid die moet zorgen voor betere beveiliging van de militaire transporten tussen de VS en Europa over zee. Volgens Stoltenberg is dit erg belangrijk voor de Atlantische samenwerking. (Bron: ANP)
Gevonden botresten zijn van slachtoffers MH17
Botresten die zijn gevonden in de omgeving van de rampplek waar de MH17 is neergestort, bevatten DNA-materiaal van zeven reeds geïdentificeerde slachtoffers. Hun nabestaanden zijn volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid op de hoogte gebracht. Begin oktober zijn 23 mogelijke botresten door de autoriteiten in Oost-Oekraïne overgedragen aan Nederland. Daar heeft het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) DNA-onderzoek naar gedaan.
Inmiddels is gebleken dat 15 van de 23 botfragmenten mogelijk menselijk materiaal bevatten. Bij acht resten is het gelukt het DNA te koppelen aan zeven reeds geïdentificeerde slachtoffers van de MH17-vlucht, onder wie vier Nederlandse en drie buitenlandse slachtoffers. Uit de zeven resterende botfragmenten probeert het NFI ook DNA-profielen te genereren. Of dat lukt is onduidelijk, zegt het instituut. Van een Nederlands slachtoffer is nog altijd geen spoor gevonden. (Bron: ANP)
Kremlin blundert met bewijs voor steun van VS aan IS
Het Russische ministerie van Defensie heeft een pijnlijke fout gemaakt toen het wilde aantonen dat de Amerikanen IS helpen bij de evacuatie van IS-strijders in Syrië. Een foto waarop een konvooi IS-strijders te zien zou zijn, blijkt een screenshot van een promotievideo van een Argentijns computerspelletje te zijn.
Het Russische ministerie maakte gisteren op Facebook bekend dat de Amerikaanse luchtmacht op 9 november vluchtende IS-strijders had beschermd tegen aanvallen van de Russische luchtmacht en het Syrische leger. Volgens de Russen willen de Amerikanen dat IS-strijders zich hergroeperen, zodat ze voor de ‘Amerikaanse belangen in het Midden-Oosten’ kunnen worden ingezet. Bij het bericht stond een foto die door een satelliet zou zijn gemaakt. In werkelijkheid bleek het een screenshot te zijn van een promotievideo van het computerspel AC-130 Gunship Simulator. De Russen hebben hun fout toegegeven.
In een verklaring aan een Russisch persbureau staat dat een lid van het burgerpersoneel een verkeerde foto heeft gebruikt. Hoe dat kon wordt onderzocht. Ze blijven wel bij hun conclusie dat de Amerikanen het IS-konvooi hebben geholpen. Dat zou blijken uit transcripten van gesprekken. De bewuste foto is intussen vervangen door andere foto's. De Amerikanen grepen meteen de kans om de Russen belachelijk te maken. "De verklaringen van het Russische ministerie van Defensie zijn net zo doeltreffend als de acties van hun luchtmacht", zei een Amerikaanse woordvoerder van de internationale coalitie in Syrië. "Dat is de reden om opnieuw met een spervuur aan leugens te komen." (Bron: NOS)
Handgeschreven kerstkaarten op weg naar militairen
Meer dan 1.300 kerstkaarten schreef Petra Mouthaan uit Rozenburg. Ze zijn bestemd voor de uitgezonden militairen die tijdens kerst en oud en nieuw in een missiegebied verblijven. Dinsdag bood zij ze aan Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer aan.
Mouthaan kwam op zijn verzoek naar het ministerie met de twee volle postzakken. Ze deed er anderhalve week over om de kaarten te schrijven. De Militaire Post Organisatie verstuurt ze. Mouthaan schreef al eens eerder kaarten aan alle leden van een eenheid waarin twee vrienden van haar zoon dienden. Zij konden de feestdagen niet thuis doorbrengen en waren erg blij met de post. De Rozenburgse noemde haar schrijfklus ‘een blijk van waardering voor de mannen en vrouwen die dienen’.
Bewindslieden vragen mening van personeel
Minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten en staatssecretaris Barbara Visser hebben vandaag gesproken met manschappen en onderofficieren, werkzaam bij de defensieonderdelen. De spontaan ontstane, informele bijeenkomst was in het ministerie in Den Haag.
Onder het genot van koffie met iets lekkers kwamen onder meer de arbeidsvoorwaarden aan bod en hoe Defensie het best personeel kan behouden en werven. Verder werd gesproken over de werkdruk als gevolg van tekorten, het verloren vertrouwen in de organisatie en hoe dat is terug te winnen. Ook werden meningen uitgewisseld over communicatie tussen werkvloer en top en andersom. De minister en staatssecretaris hadden in hun welkomtoespraak aangekondigd graag te willen luisteren en in gesprek te gaan met het personeel.