07

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 22

‘Ik wil meer zakgeld’

Tekst Ritmeester Jessica Bode
Foto Keesnan Dogger

Missie Max brengt militairen en thuisfront dichter bij elkaar

“Papa, ik heb twee hele mooie kleurplaten voor je gemaakt. En ik wil meer zakgeld.” Een jongen van een jaar of acht kijkt z’n vader indringend aan. Tijdens de tiende editie van Missie Max stonden ook dit jaar weer de live-verbindingen met vijf missiegebieden centraal. En daar werden dus niet alleen handkusjes en succeswensen uitgedeeld, maar ook ‘serieuze’ zaken besproken.

De jubileumeditie van deze speciale dag voor het thuisfront was onverminderd populair. Zo’n 1.400 gasten reisden af naar evenementenlocatie Hart van Holland in het Gelderse Nijkerk, waar ze een dag volledig in de watten werden gelegd met lekker eten, artiesten en andere activiteiten. 

‘Ik ben zelf moeder’

Want, zoals minister van Defensie Ank Bijleveld mooi sprak: “Er moet goed voor het thuisfront gezorgd worden, want u hebt het al moeilijk genoeg. Ik ben zelf moeder, dochter en partner en ik kan me het gemis heel goed voorstellen.” Voor de gelegenheid waren de zalen volledig gehuld in kerstsferen. Inclusief versierde bomen, fonkelende lampjes en kilo’s nepsneeuw. 

Live-verbindingen

Al sinds de eerste editie staan bij Missie Max de live-verbindingen centraal. Via een groot scherm kun je een woordje wisselen met je geliefde, vriend of familielid. En hoewel het tegenwoordig makkelijk is om contact met hen te hebben via bijvoorbeeld de telefoon, Whatsapp of Skype, is dit nog altijd een gouden formule. 

Groot scherm

Zodra de verbinding met Litouwen start, wordt al snel duidelijk waarom. Een moeder ziet haar zoon staan en vraagt hem hoe het gaat. Nuchter reageert hij: “Ja, goed ma. Net als gisteravond eigenlijk.” Waarop zijn moeder antwoordt dat het grote verschil is dat ze hem nu op een scherm ziet van minstens vier bij vier meter en dat alle contactmomentjes er een zijn.

Via een groot scherm woordje wisselen met je geliefde, vriend of familielid.

Cadeaubox

Net als in voorgaande jaren kon je ook weer een kerstgroet opnemen in de studio een cadeaubox opsturen, die allebei rond de feestdagen in bijvoorbeeld Koeweit of Mali wordt bezorgd. Het gros maakte graag gebruik van deze mogelijkheid. Zoals Nicole die voor haar Bart allerlei presentjes en lekkernijen heeft ingepakt. “En zijn sportschoenen”, bekent ze. “Die is hij vergeten.”

Het is voor Nicole de eerste keer dat ze haar man zolang moet missen. “Eigenlijk is hij pas een paar dagen weg, dus ik weet nog niet zo goed wat ik moet verwachten”, erkent ze. 

Nicole is voor haar Bart naar Missie Max gekomen, samen met haar moeder, schoonouders en neefje.

Giros

De tieners Isabeau, Marilene en Anne-Claire hebben hier al meer ervaring mee. Hun moeder werkt bij de Koninklijke Marechaussee en is al meerdere keren uitgezonden. Momenteel zit ze vanwege de vluchtelingenkwestie op het Griekse eiland Chios. “Vorig jaar is ze ook al drie maanden weggeweest, toen naar Lesbos”, vertelt Anne-Claire. 

Isabeau, Marilene, Anne-Claire en vader Arjan weten hoe het is om hun moeder en partner te moeten missen.

De meisjes erkennen dat ze geluk hebben gehad, omdat hun moeder niet zo ver weg zit. “We konden er in de herfstvakantie zelfs naar toe op vakantie. Dat wordt een beetje lastig als je in Afghanistan zit”, zegt Isabeau. 

Lekkernijen

Uiteraard waren er ook optredens van onder anderen Nielson en Thomas Berge. Berge trad ook op met een aantal kinderen van uitgezonden militairen. De zaal was muisstil toen deze Missie Max Stars op de muziek van ‘Alleen Omhoog’ een prachtig lied ten gehore brachten.

Voor verder vertier werd er voor jong en oud van alles georganiseerd. Van een verklede piraat die de mafste balloncreaties wist te fabriceren tot visagisten die de dames van een make-upje voorzagen. En wie maar wilde, kon zich te buiten gaan aan poffertjes, hamburgers, smoothies, taart, broodjes en andere lekkernijen.

Er waren optredens van onder anderen Nielson en Thomas Berge met de Missie Max Stars.

Televisie

In tegenstelling tot andere jaren wordt deze editie van Missie Max niet helemaal op televisie uitgezonden. Wel worden de mooiste momenten van de dag verwerkt in het programma Missie Max, dat Eerste Kerstdag op de buis komt.