08

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 21

Een probleem? Davy ‘maakt’ de oplossing

Tekst Ritmeester Bianca Brasser
Foto Louis Meulstee

Burgerbaan

Ze sleutelen aan pantservoertuigen, zetten raketten in elkaar of assisteren de militaire tandarts. Wie denkt dat bij de krijgsmacht alleen militairen werken, heeft het mis. Defensie heeft zo’n 17.000 burgermedewerkers in dienst. In de rubriek Burgerbaan vertellen zij over hun werk. Deze week: Davy, engineer bij het 982 Squadron van de Koninklijke Luchtmacht. 

Wie: Davy (20)

Functie: Engineer bij 982 squadron

Salarisschaal: 6

Opleiding: Technasium (technisch vwo). En op dit moment bezig met hbo-werktuigbouwkunde (duaal)

Bij Defensie sinds: 2016

Hiervoor: Scholier

Producten maken die (tot dan) niet bestaan, dat is het werk van de pas 20-jarige Davy. Direct na de middelbare school ging hij aan de slag bij Defensie. De meeste tijd brengt hij door achter de computer; 3D-modellen tekenend. Vervolgens worden zijn virtuele ontwerpen omgezet naar producten in de ‘echte wereld’. Bijvoorbeeld met behulp van een 3D-printer.

Wat dit voor producten zijn? 'Echt van alles', benadrukt Davy. 'Zolang het maar iets is, wat niet verkrijgbaar is. Meestal een tool die een probleem oplost.' 

Met hulp van een 3D- tekenprogramma ontwerpt Davy eerst een product digitaal. Hoe het daarna daadwerkelijk gemaakt wordt, verschilt. Het kan geprint worden, maar hout- en metaalbewerking behoren ook tot de mogelijkheden.

Dummy-radio

Een knalgeel vierkant voorwerp ligt op zijn bureau. “Een dummy-radio”, verklaart Davy. Een paar dagen eerder uit de 3D-printer ‘gerold’. “Het Korps Mariniers schaft nieuwe voertuigen aan”, legt Davy uit. “Met ingebouwde radio’s. Maar radiosystemen bevatten gevoelige crypto. Die kan je niet zomaar naar een voertuigfabrikant opsturen. Je wilt niet dat iemand er aan gaat sleutelen of bekijkt hoe ze precies in elkaar zitten.”

Hij pakt het gele ding voor hem op. “Dit is 1 van de 5 dummy’s die ik heb gemaakt. De afmetingen, aansluitingen voor connectoren, alles zit op dezelfde plek. Alleen dit exemplaar is hol. Deze gaat naar de fabrikant en Defensie kan later heel makkelijk de 3D-modellen vervangen door de echte.” Probleem opgelost. 

Sommige 3D-ontwerpen worden geprint met een 3D-printer. Zoals deze dummy-radio (links) of een holster (rechts).

Van CV90 tot F-16

En zo stromen de aanvragen voor oplossingen bij Davy binnen. “Het kunnen simpele dingen zijn, zoals van de genie, omdat hun maatbakjes voor springstof zijn versleten. Maar ik help bijvoorbeeld ook bij een complexer project van de luchtmacht, die een nano-satelliet het heelal in gaat sturen.”

Hoewel Davy op papier voor de luchtmacht werkt, zijn de opdrachtgevers defensiebreed. “De afwisseling maakt mijn werk zo leuk. De ene week bekijk ik bij de landmacht een CV90, de andere week ben ik bezig met een hulpmiddel voor een F-16. Zoiets vind je in de civiele wereld niet.”

Zo’n 8 uur doet een 3D-printer over het printer van een klein voorwerp. Laagje voor laagje wordt dit opgebouwd.

Technasium

Een ‘defensie-type’ vindt Davy zichzelf niet. Nooit geweest ook. Op het Technasium, een soort technisch VWO, kwam hij voor het eerst in contact met de krijgsmacht. Leerlingen op een Technasium werken in teamverband aan bèta-technische opdrachten. Deze kunnen fictief zijn, maar er komen ook echte vraagstukken uit het bedrijfsleven. Zo ook vanuit Defensie.

“In de vijfde werkte ik voor het eerst aan een defensieproject. Ik werd meteen getriggerd. De combinatie van technische systemen, de voertuigen de werkomgeving en de mogelijkheden, trok me.”

Ook Davy’s afstudeerproject werd een defensieopdracht. direct na het halen van zijn middelbareschooldiploma ging hij als volwaardig werknemer aan de slag als engineer. 4 dagen in de week. De vijfde dag volgt hij een HBO-opleiding: werktuigbouwkunde.

Dat ook de civiele wereld staat te springen om jong technisch talent, daar is Davy zich van bewust. “Maar voorlopig wil ik hier blijven. Ik heb het erg naar mijn zin en krijg genoeg kansen. Dat vind ik belangrijker dan bonussen.”

Trots op!

Op het Technasium boog Davy zich al over 2 defensievraagstukken. Voor de laatste, de meesterproef, kreeg hij een 9. Nu begeleidt hij zelf een groepje leerlingen van zijn oude school bij een defensieopracht. “Ik vind het tof om te laten zien dat leerlingen die nog op de middelbare school zitten zulke indrukwekkende resultaten kunnen leveren.”