Tekst Ritmeester Jessica Bode
Foto Paul Meima (Vitesse)

Elftal vereeuwigd op historisch Landgoed Bronbeek

Het koninklijk tehuis voor oud-militairen Bronbeek in Arnhem stond vorige week even niet in het teken van een bijzonder Indisch verleden, maar van een bijzonder voetbal verleden. Op de plek waar nu 50 oud-militairen wonen, begon voetbalclub Vitesse 125 jaar geleden met spelen. Vanwege het jubileumjaar werd de jaarlijkse elftalfoto op deze unieke locatie gemaakt.

“We zijn teruggegaan naar onze roots. Terug naar de plek waar Vitesse ooit begon. Het was ook direct een mooi moment om de veteranen ons respect te tonen voor wat ze betekend hebben”, reageert woordvoerder Wiebe Nelissen

Kapitein der Mariniers Ton Broers, plaatsvervangend commandant Bronbeek schudt de hand van Vitesse-trainer Henk Fräser.
De commandantswoning op Landgoed Bronbeek

Voor de teamfoto poseerde de Arnhemse club voor de prachtige commandantswoning. De plek waar op 14 mei 1892 de eerste, vriendschappelijke voetbalwedstrijd werd gespeeld. “Bronbeek, Klarenbeek en Angerenstein waren samen één groot landgoed, waarop tal van villa’s stonden. De beter gesitueerden speelden hier graag een potje cricket. Zo is Vitesse in 1888 begonnen”, vertelt clubhistoricus Martin Esveld.

Hij vervolgt: “Vanaf 1892 kwam er voetbal bij. Het enige grote grasveld dat daar toen voor geschikt was, lag pal voor de commandantswoning. Toenmalig generaal Karel van der Heijden gaf toestemming, alleen stond er ter hoogte van de middenstip wel een enorme boom.”

Daar moest omheen gespeeld worden en dat leverde toch meer ongemak op dan gedacht. Het spelen van officiële wedstrijden was bijvoorbeeld verboden. Esvelt vertelt: “Toen Vitesse in competitieverband ging voetballen verhuisde de club van Landgoed Bronbeek naar een locatie aan de andere kant van Arnhem. Daar lag een groot veld dat in de zomer bespeeld mocht worden en in de winter omgetoverd werd tot ijsbaan. Nu staat er een sporthal met tennisbaan.” 

Na de elftalfoto op deze fotogenieke plek gingen de staf en selectie nog even op bezoek bij de bewoners. Een meet & greet met de spelers. Al vonden de spelers het meer een meet & greet met de veteranen, die tal van mooie (oorlogs)verhalen oplepelden.