03

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 21

Reservisten maken reclame

Tekst Evert Brouwer
Foto Valerie Kuypers

20 Natresbataljon bivakkeert in Bollenstreek

“Mijn ketting is van de fiets gelopen. Kunt u even helpen?” Of “waar is het fort”? En “mogen jullie nu inbrekers neerschieten?” De militairen van de Deltacompagnie 20 Bataljon Nationale Reserve keken na 2 dagen oefenen in de Bollenstreek niet op van dat soort vragen. “De meeste reacties zijn zeer positief en dat maakt het succes van de oefening compleet”, meldt vertrekkend compagniescommandant kapitein Hans van der Linden.

Björn, Thijs en Walter, leerlingen van openbare basisschool De Achtbaan, vragen honderduit bij sporthal De Tulp in Voorhout.

Het vaak onjuiste beeld van de ouwe stomp die in zijn nadagen nog wat in een uniform hobbyt, is definitief achterhaald. Natuurlijk, ze zijn er nog, de soldaten 1ste klas en korporaals die na hun diensttijd geen afscheid konden nemen van het 'vlekkenpak'. Ze vormen een ervaren minderheid waarvan de jonkies goed kunnen profiteren. “Het is van groot belang dat we ons op deze wijze presenteren aan de burgers in ons gebied. Dat we niet alleen goed zijn voor bewaking, maar ook actief kunnen optreden in dorpen en steden.”

Overleg voor de actie op de Teijlingerlaan in Voorhout.

Voeling

Dat gebeurt niet alleen om goed getraind te blijven en voeling te houden met civiele instanties. De zichtbaarheid betekent meteen ook reclame voor de Natres. Er is meer vers bloed nodig nu het arsenaal aan oud-dienstplichtigen opdroogt. “We zijn hier jammer genoeg met maar 3 in plaats van 4 pelotons”, schetst kapitein Van der Linden de nood. “Er staan 24 vacatures open en er is een aantal van onze reservisten in de AMO. Dus hebben we de patrouilles in Warmond moeten schrappen.”

De auto van Martin van den Nouwland (“ik moet een vloertje leggen”) ondergaat een inspectie aan de Zandslootkade in Sassenheim.

Met een deel van de Bollenstreek als speelveld is er genoeg ruimte voor de deeltijd-militairen. Ze bivakkeren op sportpark Ter Specke vlak naast de Keukenhof in Lisse en tussen een scholengemeenschap en sporthal De Tulp in Voorhout. Dat laatste is niet toevallig, want Van der Linden is manager van enkele sportcentra in het gebied.

“Kijk hier, tussen de opgeklapte bank”, wijst sergeant-majoor Veldmaat. In de auto van Hans Jansen zit een ‘bom’ verstopt.

Douane

Zoals er meer gebruik wordt gemaakt van de kennis en kunde van de reservisten. Neem sergeant-majoor Koert Veldmaat, in het dagelijks leven leidinggevende bij de Douane. Zijn collega’s brachten de backscatter mee; apparatuur die bij de search onmiddellijk geheime compartimenten in een voertuig zichtbaar maakt op een scherm. “Dat helpt zeker de nieuwelingen om verder te kijken dan hun neus lang is”, zegt hij.

Het bewijs wordt geleverd door eerste luitenant buiten dienst Hans Jansen (65) die 2 keer een controlepost weet te passeren  met een 'bom' in zijn auto. Zijn club Onze Vrijwilligers Vereniging van het Korps Nationale Reserve (OVV KNR) en leerlingen van de opleiding Veiligheid en Vakmanschap uit Den Haag vormen de oefenvijand. “Geen grootscheepse aanvallen; we willen bevolking ook weer niet laten schrikken”, aldus Van der Linden.

In het kort

Het Korps Nationale Reserve bewaakt en beveiligt het Nederlands grondgebied en bestaat uit zo’n 3.000 reservisten. Dat kunnen bewakings- en beveiligingsopdrachten bij vitale objecten zijn, maar ook militaire bijstand bij rampenbestrijding, militaire bijstand voor het handhaven van de openbare orde en veiligheid of militaire steunverlening aan militaire transporten.

De leden oefenen tussen de 150 tot 200 uur per jaar. Een compagniescommandant een veelvoud daarvan. 20 Natresbataljon is onderdeel van 11 Luchtmobiele Brigade.

Het korps wil beter zichtbaar zijn in de maatschappij. Daarom oefent de eenheid in het optreden in stedelijk gebied en komt de samenwerking met civiele autoriteiten aan de orde.

Met de handheld scanner gaat de douane langs de auto...
... er is duidelijk te zien waar het verdachte pakket verborgen zat.
Soldaat der eerste klasse Rein Eijlers (25) is student economie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. “Er is bij mijn faculteit een wervingsactie door Natres gehouden. Ik heb een aantal vrienden dat beroepsmilitair is geworden. Het leek mij ook wel wat. Via de Natres kun je er aan ruiken. Ik kijk nog even aan of ik na mijn studie verder wil gaan als officier. Dat kost heel veel tijd en daar moet je dus goed over nadenken.”
Soldaat der eerste klasse Naomi van Valderen (23) studeert geneeskunde in Rotterdam. “Ik ben al 3 jaar bij het Korps Nationale Reserve. Nu loop ik stage als commandant bij het vierde peloton om te kijken of de officiersrang wat voor me is. Mijn wens is om via de Koninklijke Militaire Academie als militair arts in dienst te treden. Ik zit nu in mijn vijfde jaar medicijnen, dus heb ik nog even de tijd om er over na te denken.
Pelotonscommandant sergeant Simon Bunt (30) werkt in het bedrijfsleven. “Liever was ik bij de Landmacht begonnen. In 2008 had ik alle procedures met succes doorlopen, toen er grote bezuinigingen kwamen. Ik was niet meer nodig en ben toen terechtgekomen bij een containerbedrijf. Daar werk ik nu met veel plezier als manager. Om toch voeling met Defensie te houden, meldde ik me bij de Natres. Dat is prima te combineren.”