Tekst Evert Brouwer
Foto Sergeant Jan Dijkstra

Musical Soldaat van Oranje opnieuw verlengd

'Ruim 2.4 miljoen mensen genoten al van de voorstelling'

De musical  Soldaat van Oranje heeft hij de afgelopen jaren dikwijls bezocht, maar elke keer ziet Ridder Militaire Willems-Orde (MWO) majoor Marco Kroon weer nieuwe dingen. “Het boek en de film waren voor mij een inspiratiebron om te dienen. De kernwaarden van de Miltaire Willems-Orde moed, beleid en trouw komen duidelijk naar voren. Het is bovendien een goede zaak dat de oorlogsheld Erik Hazelhoff Roelfzema op deze manier in de herinnering blijft.”

Met de 100-jarige Ridder MWO Ken Mayhew en de even oude Amerikaan James Megellas, was hij eregast bij het 7-jarig jubileum van de voorstelling. Daarmee was 50 procent van de 4 nog levende Ridders aanwezig. De andere 2, de Amerikaan Edward Fulmer (98) en majoor Gijs Tuinman ontbraken. Fulmer worstelt al jaren met zijn gezondheid en Tuinman studeert in de Verenigde Staten.

Ridder MWO majoor Marco Kroon in gesprek met luitenant-kolonel buiten dienst James Megellas.

Vertegenwoordigers
Megellas was er als vertegenwoordiger van de 82e Airborne Division, die de Willems-Orde heeft ontvangen voor hun aandeel in Operatie Market Garden. Ook waren er vertegenwoordigers van onder meer de Koninklijke Luchtmacht, diverse regimenten van de landmacht,  de Poolse 1e Onafhankelijke Parachutistenbrigade en de laatste gedecoreerde eenheid, het Korps Commandotroepen.

Kuipers
De gele loper liep maandagavond over van bekende en minder bekende Nederlanders, zoals oud-F-16 vlieger en ruimtevaarder André Kuipers, actrice Monique van de Ven en presentator Henny Huisman. Tekstschrijver van de musical en acteur Edwin de Vries sprak van ‘een historisch moment’ waar het de aanwezigheid van Mayhew betrof.

Ridder Militaire Willems-Orde Ken Mayhew (100): “Musical is indrukwekkend.”

Indrukwekkend
De Brit maakte de hele opmars van de geallieerden mee van D-Day tot Berlijn. Hij raakte daarbij een aantal malen gewond. Met name voor zijn heldhaftige optreden in Limburg kreeg hij de hoogste Nederlandse militaire onderscheiding. “Ik heb veel van deze musical gehoord en ben natuurlijk heel benieuwd”, zei hij. En dat de voorstelling in het Nederlands is? “Het verhaal was me bekend, dus het viel allemaal wel mee. De musical is indrukwekkend.”

Prins Pieter-Christiaan van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven in gesprek met Ridder MWO Ken Mayhew. De prins en zijn echtgenote prinses Anita woonden de jubileumvoorstelling bij.

Record

Soldaat van Oranje brak sinds 2015 het theaterrecord voor de meeste bezoekers uit de Nederlandse theatergeschiedenis. Sinds de première was elke van de nu 2.274 voorstellingen uitverkocht. Meer dan 2.4 miljoen mensen zagen de voorstelling, gebaseerd op het boek van Engelandvaarder Erik Hazelhoff Roelfzema. Soldaat van Oranje is in elk geval nog te zien tot mei volgend jaar in de theaterhangaar op het voormalig Marinevliegkamp Valkenburg.