Korps Commandotroepen in het nieuw

Bij het Korps Commandotroepen stromen deze maand de eerste, nieuwe functionele gevechtstenues binnen. De functionaliteit van het nieuwe gevechtstenue met MultiCam patroonis cruciaal voor het werk van de mannen.

Zo is het materiaal geschikt om onder verschillende klimatologische en operationele omstandigheden te opereren. Ook kan een scherfvest worden ‘aangedaan’, zonder dat bijvoorbeeld drukknopen in het borstbeen duwen en zijn verschillende zakken en de pasvorm hierop aangepast.

Twee operationele compagnieën zijn al voorzien. Naar verwachting is eind dit jaar het ongeveer 550-koppige korps in het nieuw gestoken.

(bron: Defensie)

Syrië heeft Deir al-Zor weer in handen

De Syrische regering heeft weer de volledige controle over de oostelijke stad Deir al-Zor. De Syrische staatstelevisie en een militaire bron meldden dat Islamitische Staat helemaal uit de stad verdreven is. 

Begin september begon het leger met een offensief, om de door jihadisten bezette delen van de stad te bevrijden. Wijk voor wijk werd heroverd op IS. Als laatste werd al-Hawiqa ingenomen. 

Deir al-Zor, op de westelijke oever van de Eufraat, is de grootstee en belangrijkste stad in het oosten van Syrië. Het is het centrum van de Syrische olieproductie. De laatste tijd verliest IS in rap tempo terrein in Syrië. Vorige maand viel de feitelijke IS-hoofdstad Raqqa in handen van de door de VS gesteunde milities. 

(bron: ANP)

Krijgsmacht in ‘sterke merken top 10’

De brandweer blijkt het sterkste overheidsmerk te zijn, op de voet gevolgd door de politie en Staatsbosbeheer. De Koninklijke Marine, Koninklijke Landmacht en Koninklijke Luchtmacht zijn goed voor de plekken 4 tot en met 6 in de 'sterke merken top 10'. De Koninklijke Marechaussee staat als achtste op de lijst, na het KNMI.

Dat blijkt uit de gisteren verschenen resultaten na het Overheid Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy onder bijna 5.500 Nederlanders. Het bureau onderzocht de bekendheid van alle overheidsinstellingen en deed vervolgonderzoek naar de 100 meest vermaarde.

Het ijzersterke imago van de 4 krijgsmachtdelen noemen de onderzoekers opvallend. Ze denken dat de goede landelijke reclamecampagnes een belangrijke rol spelen.

(bron: Defensie) 

Ontoelaatbaar gedrag altijd melden

De Volkskrant publiceerde donderdag 2 november een verhaal over misstanden bij 11 Luchtmobiele Brigade in 2013. ''Discriminatie, intimidatie of welk grensoverschrijdend gedrag dan ook is volstrekt ontoelaatbaar en past niet binnen de krijgsmacht.'', aldus staatssecretaris Barbara Visser.

De Koninklijke Marechaussee doet momenteel nog onderzoek naar aanleiding van de aangifte die een van de slachtoffers recentelijk deed. Visser: ''Dit onderzoek loopt nog. Maar laat duidelijk zijn dat ik ben geschrokken van het artikel in de Volkskrant. Defensie is er alles aan gelegen om de (oud) collega’s de ondersteuning te bieden waar zij behoefte aan hebben.”

Defensie roept militairen en burgers op om misstanden te melden en van strafbare feiten aangifte te doen bij de Koninklijke Marechaussee. Defensie beschikt over een meldpunt bij de Centrale Organisatie Integriteit Defensie (COID).

De krijgsmacht beschikt over een gedragscode die beschrijft wat Defensie verstaat onder professioneel gedrag, fatsoenlijke omgangsvormen en goede samenwerking. Deze gedragscode wordt de komende periode weer nadrukkelijk onder de aandacht gebracht van het defensiepersoneel.

(bron: Defensie)

Marine onderschept 600 kilo cocaïne

Het marineschip Zr. Ms. Zeeland heeft in de Cariben een drugstransport onderschept en daarbij 600 kilo cocaïne in beslag genomen. Drie mensen zijn aangehouden en overgedragen aan justitie op Curaçao. Om de smokkelaars te stoppen moest de helikopter van het marineschip de buitenboordmotor van het bootje kapot schieten.

De Zeeland was zondagavond onderweg naar Nederland toen het een melding van de Kustwacht kreeg over een verdacht snel bootje ten noordoosten van Bonaire. Op locatie werd de zogenoemde go-fast aangetroffen. 12 balen met drugs werden overboord gezet en de verdachten probeerden te ontkomen. Daarop nam de helikopter de boot onder vuur.

(bron: ANP)

Reserveofficieren kampen met dalend ledental

De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reserveofficieren (KVNRO) bestaat 100 jaar, maar sinds de oprichting is het aantal leden van de vereniging flink gedaald.

In 1991 stond de teller nog op 2.609 leden. In het jaar 2000 waren dat er circa duizend minder en nu telt de KVNRO zo'n 1.100 personen. Naast vergrijzing was het afschaffen van de dienstplicht in 1996 een belangrijke oorzaak van de terugloop.

"Hierdoor stopte de natuurlijke aanwas van dienstplichtige reserveofficieren, waaruit de vereniging voorheen rijkelijk haar leden kon putten. Het was sinds de Eerste Wereldoorlog de bestaansreden voor de vereniging", aldus Wim Maas en Wim de Natris, de auteurs van het jubileumboek ‘Verplicht, Vrijwillig & Verbonden'.

Reserveofficieren vormen een bijzondere groep binnen de krijgsmacht. Ze hebben vaak een baan en willen daarnaast bijdragen aan de krijgsmacht. De KVNRO is opgericht in 1917. Het is een belangenvereniging voor (aspirant-) reserveofficieren van de Koninklijke Marine, de landmacht, luchtmacht of marechaussee.

(bron: ANP)

Rutte verwerpt kritiek dubbele nationaliteit

Premier Mark Rutte vindt het geen probleem dat bewindslieden in zijn kabinet een dubbele nationaliteit hebben. Hij verwerpt de kritiek van PVV-leider Geert Wilders, die een minister en een staatssecretaris weg wil hebben en een motie van wantrouwen aankondigde.

Een meervoudige nationaliteit kan op zichzelf geen reden zijn het functioneren in twijfel te trekken, benadrukte Rutte op de tweede dag van het marathondebat over de plannen van de nieuwe regering. Hij noemde de stap van Wilders ,,slappe hap''. Want in 2010 accepteerde de PVV als gedoogpartner van het eerste kabinet-Rutte nog de dubbele nationaliteit van een staatssecretaris.

Wilders wil dat de Tweede Kamer minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) wegstuurt. Ollongren heeft ook de Zweedse nationaliteit en Visser de Kroatische. Het wekt de schijn van een dubbele loyaliteit, vindt de PVV-leider.

(bron: ANP)

Nederland vijfde op Militair WK Springen

De Nederlandse militaire springruiters zijn vijfde geworden op het Militair Wereldkampioenschap Springen in Frankrijk. 27 ruiters uit Bahrein, Brazilië, Frankrijk, Koeweit, Marokko, Nederland, Spanje, Tunesië en Uruguay deden mee. Volgens militaire traditie bepaalde een loting welke ruiter op welk paard reed. Dat was een extra moeilijkheidsfactor.“

“Iedere wedstrijd kreeg de ruiter een ander paard”, vertelt marechausseemajoor Bart Maandag. “Vooral de afstanden tussen de hindernissen verzwaarde het technisch moeilijke parcours. Het team heeft een geweldige prestatie geleverd door na 3 dagen als vijfde in het klassement te eindigen.”

(bron: Defensie)

Nederlandse militairen weg uit deel Irak

Nederlandse commando's geven geen training en advies meer in het Noord-Iraakse gebied dat wordt betwist door de Koerden en de centrale regering in Bagdad. Elders blijven ze Iraakse militairen wel steunen. De training van Koerdische strijders (Peshmerga's) gaat ook gewoon door.

In Irak zijn circa 150 Nederlandse militairen om peshmerga's en het Iraakse leger te trainen en te adviseren. Delen van de noordelijke provincies Kirkuk en Nineveh worden door beide partijen geclaimd. Vorige week trok het leger van Irak deze gebieden binnen en kwam het tot een enkele schermutseling. Het grootste deel is nu in handen van Bagdad.

(bron: ANP)

Radars voorkomen vogelaanvaringen vliegbases

De vliegbases De Kooy, Leeuwarden, Volkel, Eindhoven, Gilze-Rijen en Woensdrecht krijgen zogenoemde ‘vogelradars’. Deze moeten vogels vroegtijdig en nauwkeurig detecteren. De radars zorgen ervoor dat het aantal vogelaanvaringen sterk afneemt, zowel en-route als op de militaire locaties.

De overeenkomst voor 6 van deze innovatieve vogelradars is inmiddels getekend. Ze kunnen vogels, vliegtuigen en voertuigen onderscheiden. Hierdoor voorziet het systeem meerdere gebruikers van informatie. De beelden komen via tablets real-time bij de voertuigen van de vogelwacht en in de toren van de verkeersleiding binnen. De vogelwacht verjaagt de vogels en adviseert de verkeersleiding.

(bron: Defensie)

Behandeling geëist na joyriden met legertruck

Gedwongen opname in een psychiatrische kliniek dreigt voor een 21-jarige Veldhovenaar die in de zomer met een gestolen sleutel ging joyriden met een legertruck. De officier van Justitie eiste maandag behandeling van een jaar voor de jongeman die vanwege een psychose volledig ontoerekeningsvatbaar is verklaard.

Verdachte Alex van L. legde bij de rechtbank in Den Bosch uit dat hij op 12 juni op de Oirschotse Heide toevallig de achtergelaten rugzakken vond van militairen die daar aan het oefenen waren. Zijn nieuwsgierigheid werd gewekt door de legerkleding, het toegangspasje voor legerplaats Oirschot en een universele sleutel voor de legertrucks in de rugzak van een sergeant.

Met een van de legertrucks ging hij de weg op en maakte een flinke ronde in de regio. Bij terugkeer op de legerplaats werd hij aangehouden door de marechaussee.

(bron: ANP)